Juhtúrós fügekrém

Szarka Zsófi
2019.09.07. 09:57

Salátához, pirítósra, sült csirkemellhez vagy csak úgy, egy csomag zöldséggel tunkolni, isteni! Egészséges, szezonális és nagyon ízes!

Mit kell tudnunk a fügéről?

Kevesen tudják, egyik kiemelkedő hatása a szexuális vágy fokozása, azaz erőteljes afrodiziákum. Ezen felül a bőrt szépíti, vesekövek megszüntetésére, cukorbetegeknek ajánlott, de hatásos torokfájásra és a fogyókúrázók nagy kedvence is. Teaként is gyakran használják, amihez a füge gyümölcsét kell villával összetörni és kb. 80 fokos vízzel leforrázni, így fogyasztani napi 2-3 alkalommal is egy csészével belőle. Az egyik legédesebb gyümölcs, ráadásul az illata is egyedi. Formája, mérete és színe is különböző lehet, létezik fehér, fekete és vörös is. Legnépszerűbb változatai a fekete, az adriai füge, a barna török füge, a calymirna és a kadota. A közönséges füge, gyakrabban egyszerűen füge vagy fügefa, a rózsavirágúak) rendjébe és az eperfafélék családjába tartozó növényfaj. A jótékony hatásai mellett gyönyörű díszítőelem pitékre, salátákra, húsok mellé és akár a reggeli zabkásába, joghurtba. A gyerekek egyik régi nagy kedvence, a fügés, mézes vajaskenyér volt.

Bevásárló lista:

100 g bryndza (juhtúró)

100 g tejföl

fél kk őrölt bors

fél kk méz

csipet só

3 db érett füge

Elkészítés:

1. A fügét felkockázom, amennyiben a héja puha, fent hagyom, ha nem, levágom róla. Megfűszerezem és hagyom a deszkán állni.

2. Egy tálban kikeverem villával a tejfölt, a juhtúrót és a mézet. Hozzáadom a fügét és hűtőben, lefedve 10 percig pihentetem.

Én saláta tetejére halmoztam és másnap a reggeli pirítóshoz tálaltam, amikor még inkább összeértek az ízek.

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

#SzarkaZsófi


#SzarkaZsófi

Kapcsolódó témák: #Győr+ Konyha |