Lecsóinterjúk 1. rész

Szarka Zsófi
2019.10.14. 12:50

Különböző emberek, különböző szakmákból, más-más véleménnyel a lecsóról. Ki az, aki tudja, milyen a jó lecsó, és mikor szeretjük enni leginkább?

Az interjúk folyamatosan gyarapodnak, mert ha valamelyik magyar ételünknél, akkor bizony a lecsónál igaz: ahány ház… Valójában ház és fedél sem kell a lecsófőzéshez. Bárki nekiláthat a szabadban, egy gázrezsón, a lényeg, hogy ízes zöldségekből álljon! Vagy mégsem? Több kérdés merült fel, amit feltettem a válaszolóknak. Zenész és egy kutató válaszai olvashatók az első részben.

M.K. zenetanár, fuvola

Melyik falatot szereted a legjobban egy lecsóban?
Amikor a kenyeret belemártogatom a megmaradt szaftba.

Csípősen, sok tojással, sültebben, modern változatban? Egészen pontosan, hogy szereted a lecsót és ki készíti a környezetedben a legjobban?
Tojással, paprikával, paradicsommal. Apósom és apukám finomat készít.

Mikor eszel leginkább lecsót, évszaktól vagy időhiánytól, gusztustól függ?
Nyáron, mert akkor a kertből szedett friss zöldségekből készül a legízletesebb!

Miért nem vették át szerinted külföldön a lecsót mint ételt, akár a gulyást vagy a kürtöskalácsot?
Rengeteg nemzetnek van úgymond saját lecsója. Ott a francia ratatouille, a spanyol pisto, de megtalálható Izraelben, Marokkóban, Algériában is. Természetesen ezek eltérnek, de az alapja a sok zöldség, főleg a hagyma, paradicsom és paprika. A mienkhez leginkább a török (menemen) hasonlít, csak az még tojásosabb. A bolgárok, szerbek inkább rizzsel készítik.

Randira készítenél lecsót?
Igen. Sokszor az egyszerűbb étel sikeresebb, mint a mai modern alapanyagokkal telepakolt egytálételek.

Minek kell hiányoznia ahhoz, hogy neki se láss egy lecsó elkészítéséhez?
Tojásnak.

Besorolásra kényszerülve: fiús vagy lányos étel inkább?
Attól függ, hogy csípős vagy sem. Bár, manapság eléggé egybefolynak a fiús-lányos dolgok.

Szerinted, hogy született meg az első lecsó?
Jó kérdés. Szerintem – főleg vidéken – túl sok volt nyáron a tojás és zöldség. Nem szerették volna, hogy tönkremenjen és összedobtak mindent.

K.E. doktorandusz, társadalomkutató, Gyergyószárhegy

Melyik falatot szereted a legjobban egy lecsóban?
Mindegyiket imádom

Csípősen, sok tojással, sültebben, modern változatban? Egészen pontosan, hogy szereted a lecsót és ki készíti a környezetedben a legjobban?
Úgy szeretem, ahogy anyukám készíti, viszont az összes változatát megeszem. Nálam lecsóval nem lehet mellényúlni.

Mikor eszel leginkább lecsót, évszaktól vagy időhiánytól, gusztustól függ?
Inkább nyári időszakban, de télen sem tagadom meg, ha van rá alkalom, kedv.

Miért nem vették át szerinted külföldön a lecsót, mint ételt, akár a gulyást vagy a kürtöskalácsot?
Nem is sejtem miért nem vették át, de nagy butaságnak tartom.

Randira készítenél lecsót?
Nem biztos. Bár én imádom a lecsót, eddigi tapasztalataim szerint valaki vagy szereti, vagy éppen utálja.

Minek kell hiányoznia ahhoz, hogy neki se láss egy lecsó elkészítéséhez?
Hagyma, paprika

Besorolásra kényszerülve: fiús vagy lányos étel inkább?
Inkább lányos, több fiút ismerek, aki nem szereti, illetve a tapasztalataim alapján lánybúcsús éteknek is kiváló.

Szerinted, hogy született meg az első lecsó?
Levesnek indulhatott, de jobbnak látták nem felönteni.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |