Magyar genetikus a rák kockázatait vizsgáló világméretű programban

2014. június 24. 14:02

Magyar genetikust hívtak meg a BRCA-kihívás világméretű programjába. A mellrák kockázatával összefüggő BRCA1 és BRCA2 génekről elnevezett nemzetközi programba másik három európai genetikai központ vezetője mellett Oláh Editet, az Országos Onkológia Intézet osztályvezetőjét hívták meg - áll az intézet MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meg is vakíthat: rendkívül veszélyes növény terjed Magyarországon

2014. június 23. 13:45

Magyarországon is megjelent a kaukázusi medvetalp, amely égési sérüléseket, súlyosabb esetben akár vakságot is okozhat. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már kaszálni is kellett. A nehezen irtható növény a szomszédos Kárpátalján már most is nagy területeket borít.

Elmehetnek az allergiások kirándulni

2014. június 21. 16:54

Átmenetileg csökken a levegőben lévő virágpor mennyisége.

Pollenhelyzet – ÁNTSZ: a hétvégén átmenetileg javul a helyzet

2014. június 21. 09:15

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet előrejelzése szerint a hidegfront hatására csak átmenetileg, de csökken a levegőben lévő virágpor mennyisége - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel.

A gombelemek veszélyeire figyelmeztet az Európai Bizottság és az OECD

2014. június 18. 13:29

Halálos is lehet, ha egy kisgyerek lenyel egy gombelemet - figyelmeztetett szerdán az Európai Bizottság.

Több mint 13 ezer diák adott vért az év során

2014. június 15. 10:35

A 8. Országos Felsőoktatási Véradóversenyben a tanév során több mint 13 ezren adtak vért. A legtöbb jelentkezőt mozgósító intézmények, a Szegedi Tudományegyetem, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola, és a nyíregyházi Szent Atanáz Hittudományi Főiskola a véradók világnapján, szombaton vehették át az elismeréseiket a Budapesti Corvinus Egyetemen.

„Húsz év múlva…”

2014. június 05. 09:57

Ezzel a címmel rendezte X. Országos Találkozóját az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény.  

Patikanap - Fókuszban az egészséges táplálkozás és a dohányzás okozta megbetegedések

2014. június 03. 12:22

Országos patikanapot tartanak szerdán, az idei rendezvény fókuszában az egészséges táplálkozás, az emésztési zavarok és a fogyókúra egymáshoz szorosan kapcsolódó területei állnak. A tizenegyedik alkalommal meghirdetett esemény országos megnyitója Gödön lesz.

A világ népességének csaknem harmada elhízott vagy túlsúlyos

2014. május 30. 08:02

A legfrissebb adatok szerint elhízott vagy túlsúlyos a világ népességének csaknem egyharmada: számuk elérte a 2,1 milliárdot és egyetlen állam sem képes sikerrel kezelni a problémát.

Emelkedik a pázsitfűfélék és a kora nyári gyomok pollenkoncentrációja

2014. május 23. 07:13

A melegedő idő miatt ismét gyorsan emelkedik a levegőben lévő virágpor mennyisége, így erősödhetnek az allergiások tünetei - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken az MTI-vel.

Ételmérgezés - Nébih: egy áprilisi eset is összefüggésbe hozható a mostani megbetegedésekkel

2014. június 24. 12:39

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Országos Epidemiológai Központtal folytatott konzultáció alapján egy áprilisi botulizmusgyanús megbetegedést is összefüggésbe hoz a jelenlegi ételmérgezéssel, amit a beteg tünetei és az elfogyasztott élelmiszer is alátámasztanak - közölte a Nébih kedden az MTI-vel.

Magyar laparoszkópos tréningboksz

2014. június 22. 08:56

A hasi tükrözéses műtétek gyakorlásához fejlesztett ki eszközt európai uniós támogatással egy magyar orvos.

Kolbászmérgezés veszélyére figyelmeztet a Nébih

2014. június 21. 14:02

A kolbászmérgezésként ismert botulizmus veszélyére figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), eddig négyen betegedtek meg. A hatóság egy kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, termékeit begyűjtik.

ÁNTSZ: nincs hasmenésjárvány Magyarországon

2014. június 19. 15:18

Nincs hasmenésjárvány Magyarországon, a megbetegedések száma az évszaknak megfelelően alakul - mondta Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője csütörtökön az MTI-nek.

Elektronikus lázlap, nagyobb biztonság a koraszülött osztályon

2014. június 17. 15:32

Uniós támogatás eredményeképpen megújult a győri a kórház perinatális intenzív centrumának műszerparkja, információs rendszere. A koraszülöttek életesélyeit, biztonságát növelő 240 millió forintos program 2011-ben kezdődött. A fejlesztésre fordított pénzből többek között inkubátorokat, légzéstámogató, betegmelegítő berendezéseket helyeztek üzembe, s bevezették az elektronikus lázlapot is.

A feledékenységről

2014. június 07. 17:24

A legtöbb ember ha feledékenységével szembesül, nemritkán kellemetlenül érinti a tény. A jó memória általában elismertségnek örvend, és a kiváló emlékezőtehetségű személyekre akár csodálattal is lehet tekinteni. Ennél fogva a feledékenységgel szembesülni mindenképpen - többé vagy kevésbé – azt jelenti, hogy szellemi teljesítőképességünk romlott, vagy legalábbis nem tökéletes.

A mellrák génje dohányzás esetén megnöveli a tüdőrák kockázatát

2014. június 04. 08:04

Egy nagyszabású brit kutatás szerint a mellrák kockázatát növelő BRCA2 génmutáció és a dohányzás együtt "óriásira fokozza" a tüdőrák kialakulásának esélyét.

Pollenhelyzet - A hidegfront hatására csökken a pollenkoncentráció

2014. május 31. 17:40

A hidegfront hatására jelentősen csökken a levegőben a pollenkoncentráció - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a honlapján.

Maláriára immunis gyerekek segítik a védőoltás kutatását

2014. május 26. 14:03

A kutatás tanzániai gyerekek ezerfős csoportjával kezdődött, életük első éveiben rendszeresen vettek tőlük vért.

Vivinek gyűjtöttek az oroszlánok

2014. május 22. 13:27

Andorka Vivien támogatásáért a három Győrben működő lions club fogott össze.