Korunk népbetegsége, az érbetegség

2014. március 18. 10:20

Amikor érbetegségről beszélünk, három nagyobb csoportot különböztetünk meg. Az érelmeszesedés következtében kialakuló verőér betegséget (érszűkület), a vénás rendszer betegségeit valamint a nyirokrendszer, nyirokerek betegségeit.

Több hal fogyasztása növeli a jó koleszterin szintjét

2014. március 12. 08:47

Finn kutatók szerint aki több halat eszik, növeli a jó koleszterin, vagyis az érfalakat védő HDL szintjét, ezzel csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Influenza - Nem nő az influenzaszerű megbetegedések száma

2014. március 05. 17:35

Megállt az influenzaszerű megbetegedések számának négy hete tartó folyamatos emelkedése a 9. héten becsült adatok alapján: február 24. és március 2. között az előző heti 26 200-zal szemben 25 200 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a honlapján szerdán.

Már szavazhat a közönség az év orvosára

2014. március 03. 13:08

Megkezdődött a 2013-as Astellas-díj - Az év orvosa pályázat internetes közönségszavazása: az érdeklődők 115 jelöltre adhatják le voksukat március 16-ig.

Egy véradás: három élet

2014. március 01. 07:49

Múlt héten ünnepelte 93. születésnapját a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt, ez alkalomból a megyei szervezet különböző szűrőprogramokat, koncerteket szervezett a Győr Plazában.

Influenza - Mérsékelten emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma

2014. február 26. 16:42

Magyarországon február harmadik hetében tovább terjedt az influenza, azonban a megbetegedések számának emelkedése mérsékeltebb volt, mint az előző héten - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerdán az MTI-vel.

A vegetáriánus étrendek csökkentik legjobban a vérnyomást

2014. február 26. 07:41

A szakemberek 39 korábbi kutatás eredményeit vonták górcső alá. A 18 országra kiterjedő hipertóniavizsgálatok több mint 21 ezer résztvevő bevonásával készültek.

Az influenza elleni védőoltás csökkentheti az agyi érkatasztrófa kockázatát

2014. február 24. 12:20

A szezonális influenzaoltás 24 százalékkal csökkentheti az agyi érkatasztrófa kialakulásának kockázatát az injekció beadását követő hónapokban - állapították meg brit egyetemi kutatók.

Influenza - Látogatási tilalom lép életbe több kórházban

2014. február 21. 15:10

Az influenzajárvány miatt több egészségügyi intézményben látogatási tilalmat vezetnek be - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken az MTI-vel.

Influenza - Európában is kiterjedt járvány van

2014. február 15. 11:37

Tizenegy európai ország számolt be kiterjedt influenzajárványról - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-vel.

A HIV-vírus ellen védő, aktus utáni gélt fejlesztenek amerikai kutatók

2014. március 14. 14:03

A HIV-vírus, az AIDS kórokozója ellen védő hüvelygélt fejlesztenek amerikai kutatók. Az aktus után, helyileg használandó szer a próbák során megóvta a nőstény majmokat egy mesterséges HIV-variáns fertőzésétől.

Az Alzheimer-kór kialakulását jelzi előre egy új amerikai vérvizsgálat

2014. március 10. 16:08

Az Alzheimer-kór kialakulását jelzi előre egy új amerikai vérvizsgálat, amely a vérzsírok szintjéből 90 százalékos pontossággal kimutatja, kialakul-e a betegség három éven belül.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

2014. március 03. 15:57

Agyi funkciókra ártalmas ételek 1.rész! Vannak olyan ételek, amelyek fogyókúra alatt is bőségesen fogyaszthatóak, míg másokat azért ajánlanak a táplálkozási szakértők, mert stimulálják a kognitív megismerő funkciókat, és a memóriára is jótékony hatással vannak. Csakhogy léteznek olyan élelmiszerek is, amik károsan hatnak az agyi funkciókra, ezért legjobb lenne nem is enni őket - persze, ezek a legkívánatosabbak.

Influenza - ÁNTSZ: tizenöt európai országban van kiterjedt járvány

2014. március 01. 10:40

Magyarországgal együtt tizenöt európai ország adott jelentést földrajzilag kiterjedt influenzajárványról az elmúlt héten, uniós szomszédaink közül már nemcsak Horvátországban és Szlovéniában, hanem Ausztriában is kiterjedt járvány van – tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-t.

Új HPV elleni vakcina nyújthat szélesebb körű védelmet

2014. február 28. 08:54

A humán papillomavírus (HPV) elleni új, kísérleti stádiumban lévő vakcina a méhnyakrák ellen 70 százalékos, a genitális daganatok ellen 90 százalékos védelmet nyújt a szert kifejlesztő osztrák kutatók szerint.

Influenza - Újabb két kórházban tilos a látogatás

2014. február 26. 11:37

A Zala Megyei Kórház belgyógyászati osztályának "J" épületében látogatási tilalmat és felvételi zárlatot rendeltek el, valamint tilos a betegek felkeresése a budapesti MH Egészségügyi Központ (Honvédkórház) központi aneszteziológiai intenzív terápiás, illetve szülészet-nőgyógyászati osztályán, továbbá a PIC részlegen - közölték az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján szerdán.

Sugárzás nélkül is kimutatható a rákos daganat

2014. február 25. 17:36

Sugárzás nélkül is kimutatható a rákos daganat, ezzel csökken a későbbi tumor kialakulásának veszélye - állapította meg egy amerikai kutatás.

Influenza – Egyre több európai országban van járvány, Magyarországon is több a megbetegedés

2014. február 22. 10:08

Egyre több európai ország jelent kiterjedt influenzajárványt, Magyarországon is egyre intenzívebben terjed a betegség, az előző héthez képest a múlt héten 30 százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-t.

A legfontosabb láncszem: a beteg

2014. február 17. 10:21

A társadalmi változások, a felgyorsult világ, a fokozódó stressz egyre nagyobb leterheltséget jelent az ember életében, melynek legsúlyosabb következménye a krónikus pszichiátriai betegségek kialakulása lehet. A diagnosztika fejlődése, a gyógyszeres kezelés tárházának bővülése ellenére egyre nagyobb nehézséget jelent a betegek rehabilitációja. A lelki zavar, a kórházi kezelés, a gyógyszeres kúra egyre nehezebb helyzetbe hozza a beteget és családját a mindennapi életbe való visszatérésre, vagyis a rehabilitációra.

Jó példa a győri alapellátás

2014. február 15. 07:10

A győri önkormányzat többféle módon segíti a háziorvosi praxisokat. A rezsiköltségek átvállalása mellett az évek óta sikeres rendelőfelújítási program is folytatódik.