Semmelweis-díjat vett át Czeizel Endre orvos, genetikus

2014. augusztus 28. 20:30

Semmelweis-díjat vett át Czeizel Endre orvos, genetikus Balog Zoltán emberierőforrás-minisztertől és Zombor Gábortól, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkárától csütörtökön Budapesten.

A fogyókúra élettana

2014. augusztus 18. 13:41

Az étkezés az egyik legfontosabb életfunkció az ember életében. A legerősebb befolyásoló tényezők az éhségérzet, illetve az étvágy, amelyek szabályozása igen bonyolult.

Függőséget okozhat és veszélyes a szolárium?

2014. augusztus 07. 11:26

Lassan végéhez közeledik a nyár, a megszerzett barnaságot sokan szoláriumozással szeretnék megőrizni, tartósítani. A szolárium használata egyesek szerint ma már az ápoltság részévé vált, kevesen tudják azonban, hogy komoly függőséget is okozhat. Az általunk megkérdezett bőrgyógyász nem ajánlja ezt a fajta barnulási módszert, ugyanis növeli a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát.

Gyulladásos folyamatok a pszichés problémák hátterében

2014. augusztus 04. 11:04

Az elmúlt 50 évben – de különösen kiemelten az utóbbi 20 évben – igen jelentős fejlődésen ment keresztül az agykutatás. Ezek szerint az agy működésében meghatározó szereppel bírnak egyes agyi hormonok, az úgynevezett neurotranszmitterek.

Nem okoz világjárványt az ebola a vírus felfedezője szerint

2014. július 31. 13:14

Nem okoz világjárványt az Ebola-vírus a jelenlegi nyugat-afrikai gócon kívül, mivel a kórokozó terjedéséhez "igen közeli kontaktus" szükséges - jelentette ki a vírus belga felfedezője.

Pollenhelyzet - ÁNTSZ: hamarosan kezdődik a parlagfűszezon

2014. július 21. 17:28

Az idén is várhatóan július utolsó hetében, augusztus elején kezdődik a parlagfűszezon. Az allergiásoknak a tavalyi szezonnál erősebb pollenterhelésre kell készülniük - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Ismét megjelent Szerbiában a nyugat-nílusi láz

2014. július 17. 10:55

Ismét megjelent a nyugat-nílusi láz Szerbiában, az idei első esetet egy vajdasági, egészen pontosan óbecsei betegnél jegyezték fel - számolt be a szerb sajtó csütörtökön a belgrádi Batut Közegészségügyi Intézet jelentéséről.

Életmódváltással megelőzhető lenne az Alzheimer-kóros esetek magas száma

2014. július 15. 07:10

Életmódváltással megelőzhető az Alzheimer-kóros esetek egyharmada - állítják a Cambridge-i Egyetem kutatói.

Füredi megbetegedések - ÁNTSZ: a szennyeződés lokális volt, a Balaton vízminősége kiváló

2014. július 10. 09:54

A Balaton vízminősége jelenleg kiváló, a júniusi, balatonfüredi úszóversenyt követő megbetegedéseket lokális szennyeződés okozta - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

Lépfene - További két ember került kórházba

2014. július 05. 14:02

További két embert vittek kórházba megfigyelésre lépfenefertőzés gyanúja miatt Tiszafüredről - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei tisztifőorvos szombaton az MTI-vel.

Alzheimer kávézót hoznak létre városunkban

2014. augusztus 28. 16:11

Győrben jön létre Magyarország első Alzheimer kávézója dr. Menyhárt Miklós háziorvos kezdeményezésére. Az első találkozót szeptember 4-én 17 órakor tartják a Rába Hotel éttermében, ahova betegeket és családtagjaikat, valamint érdeklődőket várnak.

Évente hetven gyermeket mentenek meg a vakságtól a Semmelweis egyetemen

2014. augusztus 12. 06:56

Egyedülálló módon végzik a koraszülöttek szemészeti szűrését a Semmelweis Egyetem (SE) Szemészeti Klinikája és a Peter Cerny Alapítvány közös, Csecsemő-Szem-Mentő Programjának keretében - olvasható az egyetem honlapján.

Ebola - csekély a valószínűsége, hogy a járvány eljut Magyarországra

2014. augusztus 05. 14:02

Kicsi a valószínűsége, hogy a nyugat-afrikai Ebola-járvány eléri Magyarországot - mondta el Kis Zoltán virológus, az Országos Epidemiológiai Központ Nemzeti Biztonsági Laboratórium vezetője kedden az MTI-nek.

A hét kérdése: a Down-kór szűrésről

2014. augusztus 03. 13:44

Dr. Nagy Sándor egyetemi docens, osztályvezető főorvos a Down-kór szűrés fontosságáról és az új módszerekről beszél annak tükrében, hogy a várandósok között egyre több a 35 éven felüli nő.

Ebola - Még több pénzt ad a járvány megfékezésére az Európai Unió

2014. július 30. 14:25

Az eddig meghirdetett 1,9 millió euró mellé több mint még egyszer ennyi, kétmillió euró támogatás odaítéléséről döntött szerdán az Európai Bizottság az afrikai Ebola-járvány megfékezésére.

Októberben elkezdik a hetedik osztályos lányok HPV elleni védőoltását

2014. július 17. 14:24

Októberben elkezdik a hetedik osztályos lányok HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltását - hangzott el csütörtökön az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál (ÁNTSZ) a méhnyakrák elleni védelemről tartott háttérbeszélgetésen.

Stressz miatt lassabban éget kalóriákat a szervezet

2014. július 15. 13:30

Stressz hatása alatt a szervezet lassabban égeti a kalóriákat, tehát aki feszültséget él át, annak lassul az emésztése, így ugyanattól az ételtől könnyebben hízik, mint nyugodt lelki állapotban - állapította meg egy amerikai kutatás, amelyet nők körében végeztek.

Csökkent a levegőben a pollenkoncentráció

2014. július 12. 10:42

A héten a csapadékos időjárás miatt csökkent a pollenkoncentráció, több allergén növény virágpora azonban továbbra is okozhat tüneteket – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-vel.

Hőség - Mentők: 20-30 százalékkal több riasztás a fővárosban

2014. július 08. 15:02

A hőség következtében egy átlagos naphoz képest hétfőn 20-30 százalékkal többször riasztották a mentőket a fővárosban - tájékoztatta az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója kedden az MTI-t.

Pollenhelyzet - Több allergén növény okozhat tüneteket a következő napokban

2014. július 05. 10:22

Várhatóan ismét emelkedik a pollenkoncentráció a következő napokban- közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-vel.