Egyedülálló magyar ikerkutatás

2014. szeptember 18. 16:05

A szívbetegségek öröklődését vizsgáló egyedülálló kutatás első fázisa zárult le a budapesti Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. A kutatásba 110 egy- és kétpetéjű ikerpárt vontak be - olvasható az egyetem honlapján. A vizsgálat már most életeket mentett.

A hét kérdése: a pigmenthiányról

2014. szeptember 14. 15:00

A pigmenthiány olyan bőrbetegség, melyben a bőr foltokban elveszíti barnaságát. A bőrbetegségre való hajlam örökölhető, jelenleg nem gyógyítható, viszont kezelhető – mondta lapunknak a szakértő.  

Lassan fellélegezhetnek az allergiások

2014. szeptember 13. 16:00

Az idei legmagasabb szintű riasztást kellett elrendelni a parlagfű pollenkoncentrációja miatt a hét elején. A helyzet miatt allergiásoknak a tünetek fokozódásával kell számolniuk. A szakemberek szerint azonban hamarosan véget ér az allergiaszezon.  

Hétfőig kell nyilatkozni a HPV elleni oltásról

2014. szeptember 12. 19:26

Jövő hétfőn lejár az a határidő, ameddig a szülők nyilatkozhatnak arról, kérik-e lánygyermeküknek a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást. Dr. Muzsay Géza győri házi gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének alelnöke szerint fontos, hogy minél több fiatal részesüljön az oltásban.

A hét kérdése: az iskolai stresszről

2014. szeptember 01. 10:25

Válaszol: Dr. Feller Gábor pszichiáter, osztályvezető főorvos

Előzzük meg a Salmonella fertőzést!

2014. augusztus 30. 09:10

A Salmonella fertőzést baktérium okozza. A kórokozó az állatok és az ember bélrendszerében él, széklet útján terjed. A fertőzést szennyezett ivóvíz vagy az étel elfogyasztása során lehet leggyakrabban elkapni.

Semmelweis-díjat vett át Czeizel Endre orvos, genetikus

2014. augusztus 28. 20:30

Semmelweis-díjat vett át Czeizel Endre orvos, genetikus Balog Zoltán emberierőforrás-minisztertől és Zombor Gábortól, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkárától csütörtökön Budapesten.

A fogyókúra élettana

2014. augusztus 18. 13:41

Az étkezés az egyik legfontosabb életfunkció az ember életében. A legerősebb befolyásoló tényezők az éhségérzet, illetve az étvágy, amelyek szabályozása igen bonyolult.

Függőséget okozhat és veszélyes a szolárium?

2014. augusztus 07. 11:26

Lassan végéhez közeledik a nyár, a megszerzett barnaságot sokan szoláriumozással szeretnék megőrizni, tartósítani. A szolárium használata egyesek szerint ma már az ápoltság részévé vált, kevesen tudják azonban, hogy komoly függőséget is okozhat. Az általunk megkérdezett bőrgyógyász nem ajánlja ezt a fajta barnulási módszert, ugyanis növeli a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát.

Gyulladásos folyamatok a pszichés problémák hátterében

2014. augusztus 04. 11:04

Az elmúlt 50 évben – de különösen kiemelten az utóbbi 20 évben – igen jelentős fejlődésen ment keresztül az agykutatás. Ezek szerint az agy működésében meghatározó szereppel bírnak egyes agyi hormonok, az úgynevezett neurotranszmitterek.

Só - Fűszer a testnek és a léleknek

2014. szeptember 16. 13:40

Az év ezen időszakát van, aki kedveli, van aki nem. Kezdődik az iskola, ugyanakkor a természet pihenni tér, a környezetünk a sárga ezer árnyalatában pompázik. Az ősz azonban gyakran a megfázások, az allergiaszezon időszaka is, ami napjainkban egyre több embert érint. Ahogy az is, hogy a gyógyszereket sokan alternatív módszerekkel próbálnák helyettesíteni. Erre is megoldás a só, amit nem csak fogyasztani lehet.

A férfi-klimaxról

2014. szeptember 14. 10:13

A menopauza nemcsak női probléma, a férfiak is klimaxolnak. Ez az időszak kb. 50-55 éves kora tehető. Az ekkor fellépő hormonhiány pedig minden férfi életét megnehezíti.    

Tények és tévhitek a szénanátha kezeléséről

2014. szeptember 13. 09:52

Újra itt az allergiaszezon, sok ember életét megkeserítve. A recept nélkül kapható úgynevezett antihisztaminok csak az enyhe tüneteket enyhítik, amilyen az orrfolyás, viszketés, tüsszögés; a hosszasan fennálló panaszokra és az orrdugulásra nem hatnak. Ha allergia elleni tablettát szedünk, olyant kell venni, ami nem álmosít, vagyis nem befolyásolja a munkavégzést, autóvezetést.

A szülő akaratlanul is árthat

2014. szeptember 08. 17:57

A szüleik által alkohollal kínált kiskamaszok háromszor nagyobb valószínűséggel válnak erősebben ivó tinédzserekké 16 éves korukra, mint azok a kortársaik, akik nem kapnak otthon alkoholt - derült ki egy Ausztráliában megjelent nagyszabású tanulmányból.

Pajzsmirigy betegségek gyermekkorban

2014. augusztus 31. 15:22

A gyermek endokrin szakrendeléseken jelentkezők egyik leggyakoribb problémái a különböző pajzsmirigy betegségek. Ha a betegség lehetősége felmerül, az néha túl nagy riadalmat okoz a szülőknek.

Újra kellene szervezni a magyarországi allergológiai ellátást

2014. augusztus 29. 06:09

Nékám Kristóf allergológus szerint sem a társadalom, sem a döntéshozók nem érzékelik, milyen súlyos és egyre növekvő problémát jelent az allergia Magyarországon. A Magyar Allergia Szövetség elnöke az MTI-nek adott interjújában azt mondta: létre kellene hozni egy szakmai, operatív központot, s annak irányításával át kell tekinteni, majd újra kellene szervezni a magyarországi allergiaellátást.

Alzheimer kávézót hoznak létre városunkban

2014. augusztus 28. 16:11

Győrben jön létre Magyarország első Alzheimer kávézója dr. Menyhárt Miklós háziorvos kezdeményezésére. Az első találkozót szeptember 4-én 17 órakor tartják a Rába Hotel éttermében, ahova betegeket és családtagjaikat, valamint érdeklődőket várnak.

Évente hetven gyermeket mentenek meg a vakságtól a Semmelweis egyetemen

2014. augusztus 12. 06:56

Egyedülálló módon végzik a koraszülöttek szemészeti szűrését a Semmelweis Egyetem (SE) Szemészeti Klinikája és a Peter Cerny Alapítvány közös, Csecsemő-Szem-Mentő Programjának keretében - olvasható az egyetem honlapján.

Ebola - csekély a valószínűsége, hogy a járvány eljut Magyarországra

2014. augusztus 05. 14:02

Kicsi a valószínűsége, hogy a nyugat-afrikai Ebola-járvány eléri Magyarországot - mondta el Kis Zoltán virológus, az Országos Epidemiológiai Központ Nemzeti Biztonsági Laboratórium vezetője kedden az MTI-nek.

A hét kérdése: a Down-kór szűrésről

2014. augusztus 03. 13:44

Dr. Nagy Sándor egyetemi docens, osztályvezető főorvos a Down-kór szűrés fontosságáról és az új módszerekről beszél annak tükrében, hogy a várandósok között egyre több a 35 éven felüli nő.