Isteni arányok, ölelő tér: a Karmelita templom modernsége és kalandos története

2011. november 24. 16:05

A modern építészet lényegi elemeit felmutató győri Karmelita templom titkos tervezési koncepciója az „isteni arányokra” épül – mondja Sándor János építész, aki szerint ez a szakrális épület a belépőt körülölelő belső terével közvetíti a gondolatokat, érzéseket.

Diótörő – Minden jegy elkelt

2011. november 23. 10:07

Győrbe hozza a világhírű Szentpétervári Állami Balett a Diótörő című gyerekdarabot. Az előadásra már minden jegy elkelt.

Pénteken karácsonyi fénybe öltözik a belváros VIDEÓ

2011. november 21. 13:23

Ünnepi hangulat, felejthetetlen programok Győrben, az adventi időszakban. Az idei Téli Fesztivál rengeteg meglepetést tartogat az ünnepre készülődőknek. November 25-én, pénteken díszfénybe öltözik a belváros.

Györgyike, drága gyermek VIDEÓVAL!

2011. november 17. 10:26

Szomory Dezső 1912-ben írt, Györgyike, drága gyermek című színművét mutatja be a Győri Nemzeti Színház társulata november 19-én a teátrum nagyszínpadán.

Húszezer látogató a Győri Könyvszalonon

2011. november 14. 16:18

Több mint húszezren vettek részt a hétvégén a háromnapos Győri Könyvszalon eseményein. Az idei, XI. könyvünnep programjain harminc százalékkal több látogatót köszönthettek mint tavaly - mondta Serfőzőné Tóth Andrea, a polgármesteri hivatal főosztályvezetője a Győr+ Rádiónak.

Invokáció 2011 - Grafikai és kisplasztikai kiállítás Győrött

2011. november 11. 16:18

Invokáció 2011 címmel grafikákból és kisplasztikákból nyílt kiállítás pénteken Győrött a Napóleon-házban a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége rendezésében.

Múzeumok őszi fesztiválja - Őszbúcsúztató a győri múzeumokban

2011. november 10. 16:43

A Márton-naphoz kapcsolódó játékokkal, hagyományok felelevenítésével és Péreli Zsuzsa képzőművész kiállításának megnyitásával búcsúztatják az évszakot szombaton Győrött, a Városi Művészeti Múzeumban. A győri Xántus János Múzeum pedig zenés-irodalmi délutánra invitálja az érdeklődőket cserépkályha-történeti gyűjteményébe.

Megújult a győri Fruhmann kályhamúzeum

2011. november 10. 15:37

A Múzeumok iskolabarát fejlesztése és oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erősítése című uniós pályázaton a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága közel 28,5 millió forintot nyert el.

Kötetbe foglalták a Pannonhalmi Borvidék lelkét

2011. november 10. 13:41

Teremtett borvidék címmel hiánypótló kötet jelent meg a Pannonhalmi Borvidékről, amely színes képekkel magyar és angol nyelven mutatja be a térség tradícióit, fejlődését és 23 kiemelkedő borászatát.

A könyvszalon vendégei lesznek: Zalán Tibor

2011. november 08. 16:23

Zalán Tiborral folytatjuk a könyvszalon vendégeinek bemutatását. A konszolidáció nemzedéke című hangaanyaggal érkezik Győrbe Huzella Péterrel. Pénteken 19 órától az alkotópáros közös és külön útjai állnak a középpontban: a verseskötetek, a lemezek, az együtt írt nóták – és a reménység, hogy van még fül és lélek ezek befogadására.

A könyvszalon vendégei lesznek: Varró Dániel

2011. november 07. 18:23

Pénteken kezdődik a XI. Győri Könyvszalon, ezért a héten minden nap bemutatunk egy költőt, írót, aki városunk vendége lesz. A sort természetesen az idei év díjazottjával, Varró Dániellel kezdjük. Széles közönség kedvence a szerző, egyszerű játékossággal szól gyerekekhez, és felnőttekhez is egyaránt: „Üzenem hát, hogy ki-ki olvasson illőt az alkatához,/ha egyszer úgy határoz,/hogy könyvet kíván a kezébe venni./Röviden ennyi.”

Marseille bemutatkozik Budapesten

2011. november 07. 07:00

Marseille kultúráját mutatja be tánccal, zenével, filmekkel és helyi ízekkel egyebek mellett a budapesti Francia Intézet, az Örökmozgó és az A38 hajó novemberben.

Újra csemegézhetünk a kulturális termésből

2011. november 03. 16:34

„Minden évben változik a könyvtermés, újabb remekművek születnek, így sosincs két egyforma könyvünnep” – hangsúlyozta a városi könyvtár igazgatója a XI. Győri Könyvszalonnal kapcsolatban, melyet november 11-13-án tartanak a Győri Nemzeti Színházban.

Kobayashi és Verdi után Berkes és Beethoven VIDEÓVAL!

2011. november 03. 13:27

Kobayashi Ken-Ichiro vezényelte a Győri Filharmonikus Zenekart október utolsó szombatján a Richter Teremben, majd november elsején a Művészetek Palotájában. A hetvenegy éves, világhírű karmester Prágából érkezett hazánkba, s három hangverseny, valamint egy villányi borkóstolást követően utazott haza, Japánba.

Elhunyt Máté Lajos rendező, az Új Színház örökös tagja

2011. október 29. 17:45

Meghalt szombat reggel, 83 éves korában Máté Lajos rendező, az Új Színház örökös tagja, az 1970-es, 1980-as évek színházi amatőrmozgalmának legendás alakja.

110 éves a Jedlik iskola

2011. november 23. 12:45

Alapításának 110. évfordulóját ünnepli idén a Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola.

Győrbe érkezik a 100 Tagú Cigányzenekar

2011. november 22. 17:21

A 100 Tagú Cigányzenekar rendhagyó koncertturnéjának első állomása Győr, a káprázatos akusztikájú Richter Teremben koncerteznek december 26-án.

Egyházi tárlatvezetések a Nemzeti Galériában

2011. november 20. 10:13

Egyházi tárlatvezetések várják az érdeklődőket a késő gótikus szárnyasoltároknál november 26-tól a Magyar Nemzeti Galériában (MNG).

Portál indult az olvasás népszerűsítésére

2011. november 17. 07:00

Az olvasás megszerettetése a célja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet - Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum által létrehozott olvasásportálnak - közölték a fejlesztők az MTI-vel.

Kedves emberek! Most múlik pontosan (JELENTÉS A KULISSZÁK MÖGÜL)

2011. november 13. 12:56

Húsz éves a Quimby. A Papp László Arénában három órás fergeteges koncerttel, tizenegyezer éneklő nézővel együtt ünnepelt Kiss Tibor zenekara. Nagyon sok volt a győri érdeklődő. Portálunk a koncert előtt és után történtekről, a kulisszák mögül is a helyszínről számol be.

Megnyílt a Győri Könyvszalon, Varró Dániel kapta az alkotói díjat

2011. november 11. 12:39

Az idén immár tizenegyedik alkalommal nyitotta meg kapuit a könyvek győri seregszemléje a színház épületében. A megnyitón Varró Dániel vehette át a szalon alkotói díját.

A könyvszalon vendégei lesznek: Grecsó Krisztián

2011. november 10. 16:07

„De az olvasónak nem ez a dolga. Neki csak egyetlen feladata van: nyitva tartani a szívét. Kinyitni rajta a kertkaput. Tudni hol él, és mi végre. Minden más csak politika, feledhető, elmúlik.” – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Grecsó Krisztián a szegedi könyvhetet. A hétvégén a Győri Könyvszalon vendége lesz a szerző.

A koponya szelleme - Tudósok vizsgálták Szent László hermáját VIDEÓVAL

2011. november 10. 14:26

A szakemberek szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a Szent László ereklye valódi, a csontok királyunktól származnak- számoltak be a tudósok az ereklye szeptemberi vizsgálatának eredményeiről csütörtökön a Hittudományi Főiskolán.

A könyvszalon vendégei lesznek: Szőcs Géza

2011. november 09. 18:35

Fölfoghatatlan, hogyan – főleg pedig miért - került bele a politikába, megjósolhatóan nem is ebbe a mesterségbe fog beleöregedni. Szőcs Géza jelenleg kulturális államtitkár, ebbéli minőségében lehet szidni, legyinteni rá, de költőként, íróként szeretni kell.  

Égi, földi angyalok

2011. november 08. 14:40

Péreli Zsuzsa gyűjteményes életmű kiállítása szombaton este hat órakor nyílik meg az Esterházy-palota közönsége előtt. A képzőművésznő és zenész férje, Tolcsvay László az egész hetet Győrben, a tárlat anyagának rendezésével tölti. A nagy munka közepén, a palota tizenkét termében sétálva beszélgettünk.

Elhunyt Alföldy Géza ókortörténész, az MTA külső tagja

2011. november 07. 12:47

Életének hetvenhetedik évében vasárnap Athénban tragikus hirtelenséggel elhunyt Alföldy Géza ókortörténész, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Heidelbergi Egyetem professzor emeritusa - tudatta hétfőn az MTI-vel Alföldy Jenő irodalomtörténész, Alföldy Géza öccse.

Eddig nem közölt kéziratokat is kiállítanak Galgóczi Erzsébet hagyatékából

2011. november 06. 08:54

Ráadás a hagyatékból címmel Galgóczi Erzsébet Kossuth-díjas író eddig nem közölt kéziratait, feljegyzéseit, közéleti levelezését és személyes tárgyait bemutató kiállítás nyílik november 9-én, szerdán szülőfalujában, Győr-Ménfőcsanakon.

Vuk, Süsü és Gru is látható a családi filmfesztiválon

2011. november 03. 16:27

Régi és új animációs filmek vetítése mellett koncertek, meseolvasás és szakmai beszélgetések is színesítik a PORT.hu Családi Filmfesztivál programjait a Cinema City Arénában november 11. és 13. között Budapesten.

Könyvünnep a győri színházban

2011. november 02. 15:52

Az idei könyvszalont, a könyvek sorrendben tizenegyedik győri seregszemléjét november második hétvégéjén rendezi meg a városi könyvtár és az önkormányzat kulturális főosztálya. A könyvünnep három napján írók, költők, kiadók, zenészek és színészek seregével találkozhat a nagyközönség, kiegészítő programként szakmai konferencián, színházi esten, irodalmi vetélkedőn vehetnek részt az érdeklődők. A helyszín ezúttal is a győri színház lesz, az épületben negyven kiállító és nyolcvan program talál otthonra. A hétvége részleteiről Horváth Sándor Domonkos, a városi könyvtár igazgatója számolt be lapunknak.

Mindenszentek és halottak napja - HÁTTÉR

2011. október 29. 10:27

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2. pedig halottak napja a keresztény világban. Az MTVA-Sajtóadatbank összeállítása:
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×