Kultúra

PeCsa Music Hallként üzemel tovább a volt Petőfi Csarnok

2012. január 20. 07:18

PeCsa Music Hallként működik tovább az egykori Petőfi Csarnok; a kulturális központ üzemeltetési jogát ősszel a fővárostól tíz évre elnyert Cortina Service Kft. ügyvezetője, Nagy Károly az MTI-nek elmondta: több régi programot megtartanak, ám reformokat is terveznek.

A Kalahári bűvöletében

2012. január 19. 09:55

Látványos fotók és filmek segítségével Afrika déli részére, Namíbia és Botswana természeti csodáihoz, lenyűgöző nemzeti parkjaiba és különleges népcsoportjaihoz kalauzolja az érdeklődőket dr. Lerner János geográfus, térképész, a Spektrum Televízió szerkesztője.

Virtuóz zongorajátékáért kedvelik a boogie-woogie rajongók - Mr. Firehand

2012. január 17. 09:09

Dániel Balázs harmadéves gazdasági informatikus szakos egyetemi hallgató, de nem ezért, hanem virtuóz zongorajátékáért kedvelik a boogie-woogie rajongók. A 21 éves győri muzsikust - művésznevén Mr. Firehandet - a svájci és a francia fesztiválokon, az osztrák és a lengyel zenés találkozókon a boogie-woogie magyarországi nagyköveteként tartják számon. Hívására a műfaj nagyágyúi jönnek Magyarországra, és varázsolják el a közönséget.

A Magyar Kultúra Hete

2012. január 13. 13:11

Második alkalommal rendezik meg városunkban a Magyar Kultúra Hetét. A győri önkormányzat tavaly, hagyományteremtő szándékkal hívta életre a programsorozatot, amely kiállításokkal, előadásokkal, koncertekkel adózik a hazai értékek előtt. A kulturális események ma kezdődnek, az ünnepi gálaműsorra január 20-án, délután három órakor kerül sor a Richter Teremben. Az ünnep alkalmából Simon Róbert Balázs alpolgármester átadja a Győr Művészetéért és a Győr Közművelődéséért díjakat. Közreműködik a Győri Ütőegyüttes.

Később nyit a Maszkabál

2012. január 13. 10:43

Technikai okok miatt január 13 helyett 17-én nyílik a Maszkabál című gyermekkiállítás a Győri Gyermekmúzeumban – tájékoztatta portálunkat Kácsor Zoltán, a Városi Művészeti Múzeum munkatársa.

Filmszemle - Február 2. és 5. között tartják a mustrát

2012. január 12. 18:15

Február 2. és 5. között rendezik meg a 43. Magyar Filmszemlét a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban.

Forgószél, a mesebalett

2012. január 12. 08:44

Óz, a csodák csodája című meseregény hősei, Toto kutya, Dorothy, Madárijesztő, Bádogember és Gyáva Oroszlán kelnek életre a Győri Balett legújabb produkciójában. A mesebalettet Velekei László rendező, koreográfus, valamint Kszel Attila dramaturg álmodta színpadra. A hétvégi premier előtt Velekei Lászlóval beszélgettünk.

Elbúcsúztatták Garas Dezső színművészt

2012. január 11. 16:11

Családtagjai, barátai, kollégái és tisztelőinek sokasága kísérte utolsó útjára Garas Dezső Kossuth-díjas színművészt, a Nemzet Színészét, a Nemzeti Színház társulatának tagját a Farkasréti temetőben szerda délután.

A magyar kultúra napja - Fotókiállítás Tatabányán

2012. január 19. 12:54

Tatabányán Kárpát-medencei középkori falképekből rendezett fotókiállítással, elismerések átadásával és az Új Forrás folyóirat januári számának bemutatásával, Dorogon Pécsi L. Dániel jelképművész kiállításával ünneplik a magyar kultúra napját.

Győri gyöngyszemek - A győri Shatterhand

2012. január 17. 10:03

Nevezetes műemlékeinken, szakrális kincseinken túl Győr hírnevét számos kitűnő személyiség, történet vagy éppen találmány öregbíti. A győri kötődésű személyiségek közül kétségtelenül Xántus Jánosnak lehetett a legizgalmasabb élete, amelyből egy hollywoodi rendező akár az Indiana Jones sorozatnál is érdekesebb kalandfilmet rendezhetne.

Barsi Ernő zenepedagógust köszöntötték Győrben

2012. január 16. 13:02

A 92 éves Barsi Ernő zenepedagógus, néprajzkutató névnapja és gyógyulása alkalmából "örömünnepet" rendeztek volt tanítványai és tisztelői szombaton Győrött, a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Capa-kiállítás: január végéig meghosszabbítva

2012. január 13. 11:20

A nagy érdeklődésre való tekintettel január 31-ig tekinthetők meg Robert Capa, a világ egyik legismertebb haditudósító fotósának képei a Városi Művészeti Múzeumban. (Nefelejcs köz 3.)

Bakonyi Marcell „Az ember érik az operaszerepekkel, mert hozzáadnak valamit a személyiséghez”

2012. január 13. 06:46

Amikor elkezdtem énekelni tanulni, egyenes út vezetett az opera irányába, mindig is ez a pálya vonzott a leginkább- ad betekintést élete egyik legfontosabb döntésének determinációjába Bakonyi Marcell Salzburgban élő operaénekes.

Maszkabál

2012. január 12. 08:56

Maszkabál címmel nyílik kiállítás január 13-án a Győri Gyermekmúzeumban. A tárlat a törzsi maszkoktól a velencei álarcokig, a japán maskarákig mutatja meg az átváltozás és a rejtőzködés sokféle módozatát.

A Sziget a legjobb fesztivál Európában

2012. január 12. 07:00

A Sziget lett Európa huszonöt legnagyobb fesztiválja közül a legjobb, a magyar a Sziget kapta European Festival Awards-on a fődíjat - közölte az MTI-vel Gerendai Károly, a Sziget alapító-főszervezője csütörtökön éjjel a díjátadót követően.

Eurovíziós Dalfesztivál - Megvan a húsz magyar elődöntős

2012. január 10. 16:35

Az előzsűri kiválasztotta azt a húsz dalt, amely közül a győztes májusban Bakuban Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon képviseli.
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×