Kultúra

Kötetbe foglalták a Pannonhalmi Borvidék lelkét

2011. november 10. 13:41

Teremtett borvidék címmel hiánypótló kötet jelent meg a Pannonhalmi Borvidékről, amely színes képekkel magyar és angol nyelven mutatja be a térség tradícióit, fejlődését és 23 kiemelkedő borászatát.

A könyvszalon vendégei lesznek: Zalán Tibor

2011. november 08. 16:23

Zalán Tiborral folytatjuk a könyvszalon vendégeinek bemutatását. A konszolidáció nemzedéke című hangaanyaggal érkezik Győrbe Huzella Péterrel. Pénteken 19 órától az alkotópáros közös és külön útjai állnak a középpontban: a verseskötetek, a lemezek, az együtt írt nóták – és a reménység, hogy van még fül és lélek ezek befogadására.

A könyvszalon vendégei lesznek: Varró Dániel

2011. november 07. 18:23

Pénteken kezdődik a XI. Győri Könyvszalon, ezért a héten minden nap bemutatunk egy költőt, írót, aki városunk vendége lesz. A sort természetesen az idei év díjazottjával, Varró Dániellel kezdjük. Széles közönség kedvence a szerző, egyszerű játékossággal szól gyerekekhez, és felnőttekhez is egyaránt: „Üzenem hát, hogy ki-ki olvasson illőt az alkatához,/ha egyszer úgy határoz,/hogy könyvet kíván a kezébe venni./Röviden ennyi.”

Marseille bemutatkozik Budapesten

2011. november 07. 07:00

Marseille kultúráját mutatja be tánccal, zenével, filmekkel és helyi ízekkel egyebek mellett a budapesti Francia Intézet, az Örökmozgó és az A38 hajó novemberben.

Újra csemegézhetünk a kulturális termésből

2011. november 03. 16:34

„Minden évben változik a könyvtermés, újabb remekművek születnek, így sosincs két egyforma könyvünnep” – hangsúlyozta a városi könyvtár igazgatója a XI. Győri Könyvszalonnal kapcsolatban, melyet november 11-13-án tartanak a Győri Nemzeti Színházban.

Kobayashi és Verdi után Berkes és Beethoven VIDEÓVAL!

2011. november 03. 13:27

Kobayashi Ken-Ichiro vezényelte a Győri Filharmonikus Zenekart október utolsó szombatján a Richter Teremben, majd november elsején a Művészetek Palotájában. A hetvenegy éves, világhírű karmester Prágából érkezett hazánkba, s három hangverseny, valamint egy villányi borkóstolást követően utazott haza, Japánba.

Elhunyt Máté Lajos rendező, az Új Színház örökös tagja

2011. október 29. 17:45

Meghalt szombat reggel, 83 éves korában Máté Lajos rendező, az Új Színház örökös tagja, az 1970-es, 1980-as évek színházi amatőrmozgalmának legendás alakja.

Robert Capa képei a Magyar Ispitában VIDEÓVAL!

2011. október 28. 18:59

Robert Capa fotóiból nyílt kiállítás a Magyar Ispitában. „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel" – vallotta a világhírű Capa, aki ezzel a mottóval címhez is juttatta válogatott fotói tárlatát. A Mozgásban elnevezésű kiállításon a spanyol polgárháborúban készített felvételektől a második világháború harcainak egy-egy képén át jutunk el az ázsiai haditudósításokig.

A könyvszalon vendégei lesznek: Szőcs Géza

2011. november 09. 18:35

Fölfoghatatlan, hogyan – főleg pedig miért - került bele a politikába, megjósolhatóan nem is ebbe a mesterségbe fog beleöregedni. Szőcs Géza jelenleg kulturális államtitkár, ebbéli minőségében lehet szidni, legyinteni rá, de költőként, íróként szeretni kell.  

Égi, földi angyalok

2011. november 08. 14:40

Péreli Zsuzsa gyűjteményes életmű kiállítása szombaton este hat órakor nyílik meg az Esterházy-palota közönsége előtt. A képzőművésznő és zenész férje, Tolcsvay László az egész hetet Győrben, a tárlat anyagának rendezésével tölti. A nagy munka közepén, a palota tizenkét termében sétálva beszélgettünk.

Elhunyt Alföldy Géza ókortörténész, az MTA külső tagja

2011. november 07. 12:47

Életének hetvenhetedik évében vasárnap Athénban tragikus hirtelenséggel elhunyt Alföldy Géza ókortörténész, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Heidelbergi Egyetem professzor emeritusa - tudatta hétfőn az MTI-vel Alföldy Jenő irodalomtörténész, Alföldy Géza öccse.

Eddig nem közölt kéziratokat is kiállítanak Galgóczi Erzsébet hagyatékából

2011. november 06. 08:54

Ráadás a hagyatékból címmel Galgóczi Erzsébet Kossuth-díjas író eddig nem közölt kéziratait, feljegyzéseit, közéleti levelezését és személyes tárgyait bemutató kiállítás nyílik november 9-én, szerdán szülőfalujában, Győr-Ménfőcsanakon.

Vuk, Süsü és Gru is látható a családi filmfesztiválon

2011. november 03. 16:27

Régi és új animációs filmek vetítése mellett koncertek, meseolvasás és szakmai beszélgetések is színesítik a PORT.hu Családi Filmfesztivál programjait a Cinema City Arénában november 11. és 13. között Budapesten.

Könyvünnep a győri színházban

2011. november 02. 15:52

Az idei könyvszalont, a könyvek sorrendben tizenegyedik győri seregszemléjét november második hétvégéjén rendezi meg a városi könyvtár és az önkormányzat kulturális főosztálya. A könyvünnep három napján írók, költők, kiadók, zenészek és színészek seregével találkozhat a nagyközönség, kiegészítő programként szakmai konferencián, színházi esten, irodalmi vetélkedőn vehetnek részt az érdeklődők. A helyszín ezúttal is a győri színház lesz, az épületben negyven kiállító és nyolcvan program talál otthonra. A hétvége részleteiről Horváth Sándor Domonkos, a városi könyvtár igazgatója számolt be lapunknak.

Mindenszentek és halottak napja - HÁTTÉR

2011. október 29. 10:27

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2. pedig halottak napja a keresztény világban. Az MTVA-Sajtóadatbank összeállítása:

Kobayashi, harmadszor

2011. október 27. 11:55

Kobayashi Ken-Ichiro vezényli a Győri Filharmonikus Zenekart október utolsó szombatján a Richter teremben, majd november elsején a Művészetek Palotájában. A hetvenegy éves, világhírű karmester a győri koncert előtt adott interjút lapunknak.
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×