Kultúra

Portál indult az olvasás népszerűsítésére

2011. november 17. 07:00

Az olvasás megszerettetése a célja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet - Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum által létrehozott olvasásportálnak - közölték a fejlesztők az MTI-vel.

Kedves emberek! Most múlik pontosan (JELENTÉS A KULISSZÁK MÖGÜL)

2011. november 13. 12:56

Húsz éves a Quimby. A Papp László Arénában három órás fergeteges koncerttel, tizenegyezer éneklő nézővel együtt ünnepelt Kiss Tibor zenekara. Nagyon sok volt a győri érdeklődő. Portálunk a koncert előtt és után történtekről, a kulisszák mögül is a helyszínről számol be.

Megnyílt a Győri Könyvszalon, Varró Dániel kapta az alkotói díjat

2011. november 11. 12:39

Az idén immár tizenegyedik alkalommal nyitotta meg kapuit a könyvek győri seregszemléje a színház épületében. A megnyitón Varró Dániel vehette át a szalon alkotói díját.

A könyvszalon vendégei lesznek: Grecsó Krisztián

2011. november 10. 16:07

„De az olvasónak nem ez a dolga. Neki csak egyetlen feladata van: nyitva tartani a szívét. Kinyitni rajta a kertkaput. Tudni hol él, és mi végre. Minden más csak politika, feledhető, elmúlik.” – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Grecsó Krisztián a szegedi könyvhetet. A hétvégén a Győri Könyvszalon vendége lesz a szerző.

A koponya szelleme - Tudósok vizsgálták Szent László hermáját VIDEÓVAL

2011. november 10. 14:26

A szakemberek szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a Szent László ereklye valódi, a csontok királyunktól származnak- számoltak be a tudósok az ereklye szeptemberi vizsgálatának eredményeiről csütörtökön a Hittudományi Főiskolán.

A könyvszalon vendégei lesznek: Szőcs Géza

2011. november 09. 18:35

Fölfoghatatlan, hogyan – főleg pedig miért - került bele a politikába, megjósolhatóan nem is ebbe a mesterségbe fog beleöregedni. Szőcs Géza jelenleg kulturális államtitkár, ebbéli minőségében lehet szidni, legyinteni rá, de költőként, íróként szeretni kell.  

Égi, földi angyalok

2011. november 08. 14:40

Péreli Zsuzsa gyűjteményes életmű kiállítása szombaton este hat órakor nyílik meg az Esterházy-palota közönsége előtt. A képzőművésznő és zenész férje, Tolcsvay László az egész hetet Győrben, a tárlat anyagának rendezésével tölti. A nagy munka közepén, a palota tizenkét termében sétálva beszélgettünk.

Elhunyt Alföldy Géza ókortörténész, az MTA külső tagja

2011. november 07. 12:47

Életének hetvenhetedik évében vasárnap Athénban tragikus hirtelenséggel elhunyt Alföldy Géza ókortörténész, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Heidelbergi Egyetem professzor emeritusa - tudatta hétfőn az MTI-vel Alföldy Jenő irodalomtörténész, Alföldy Géza öccse.

Húszezer látogató a Győri Könyvszalonon

2011. november 14. 16:18

Több mint húszezren vettek részt a hétvégén a háromnapos Győri Könyvszalon eseményein. Az idei, XI. könyvünnep programjain harminc százalékkal több látogatót köszönthettek mint tavaly - mondta Serfőzőné Tóth Andrea, a polgármesteri hivatal főosztályvezetője a Győr+ Rádiónak.

Invokáció 2011 - Grafikai és kisplasztikai kiállítás Győrött

2011. november 11. 16:18

Invokáció 2011 címmel grafikákból és kisplasztikákból nyílt kiállítás pénteken Győrött a Napóleon-házban a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége rendezésében.

Múzeumok őszi fesztiválja - Őszbúcsúztató a győri múzeumokban

2011. november 10. 16:43

A Márton-naphoz kapcsolódó játékokkal, hagyományok felelevenítésével és Péreli Zsuzsa képzőművész kiállításának megnyitásával búcsúztatják az évszakot szombaton Győrött, a Városi Művészeti Múzeumban. A győri Xántus János Múzeum pedig zenés-irodalmi délutánra invitálja az érdeklődőket cserépkályha-történeti gyűjteményébe.

Megújult a győri Fruhmann kályhamúzeum

2011. november 10. 15:37

A Múzeumok iskolabarát fejlesztése és oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erősítése című uniós pályázaton a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága közel 28,5 millió forintot nyert el.

Kötetbe foglalták a Pannonhalmi Borvidék lelkét

2011. november 10. 13:41

Teremtett borvidék címmel hiánypótló kötet jelent meg a Pannonhalmi Borvidékről, amely színes képekkel magyar és angol nyelven mutatja be a térség tradícióit, fejlődését és 23 kiemelkedő borászatát.

A könyvszalon vendégei lesznek: Zalán Tibor

2011. november 08. 16:23

Zalán Tiborral folytatjuk a könyvszalon vendégeinek bemutatását. A konszolidáció nemzedéke című hangaanyaggal érkezik Győrbe Huzella Péterrel. Pénteken 19 órától az alkotópáros közös és külön útjai állnak a középpontban: a verseskötetek, a lemezek, az együtt írt nóták – és a reménység, hogy van még fül és lélek ezek befogadására.

A könyvszalon vendégei lesznek: Varró Dániel

2011. november 07. 18:23

Pénteken kezdődik a XI. Győri Könyvszalon, ezért a héten minden nap bemutatunk egy költőt, írót, aki városunk vendége lesz. A sort természetesen az idei év díjazottjával, Varró Dániellel kezdjük. Széles közönség kedvence a szerző, egyszerű játékossággal szól gyerekekhez, és felnőttekhez is egyaránt: „Üzenem hát, hogy ki-ki olvasson illőt az alkatához,/ha egyszer úgy határoz,/hogy könyvet kíván a kezébe venni./Röviden ennyi.”

Marseille bemutatkozik Budapesten

2011. november 07. 07:00

Marseille kultúráját mutatja be tánccal, zenével, filmekkel és helyi ízekkel egyebek mellett a budapesti Francia Intézet, az Örökmozgó és az A38 hajó novemberben.
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×