Kultúra

Magyar fokhagyma az amerikai Lángoló Ember fesztiválon

2011. augusztus 29. 18:10

Idén első alkalommal magyar alkotás is szerepel a hétfőn kezdődő amerikai Burning Man fesztiválon, az óriás fokhagymainstallációt a gerezdekben ülő emberek fogják életre kelteni.

Fergeteges latin esttel búcsúzik a nyár

2011. augusztus 24. 11:20

Kiderült, az idei győri nyár fergeteges latin esttel zárul, a Gipsy Kings együttes alapítója, Chico lép fel városunkban zenekarával augusztus 27-én. A show egyben a IV. Győri Bornapoknak is része, amelynek keretében augusztus 25–28-ig még számos izgalmas programra és fellépőre számíthatunk.

Kávéházi hangulatot teremt a Bornapokon a Budapest Bár

2011. augusztus 22. 09:27

Temperamentumos cigányzene, némi magyaros dallamvilág és füstös kávéházi hangulat jellemzi a Budapest Bárt, a Győri Bornapok utolsó fellépőit, akik augusztus 28-án 21 órakor állnak színpadra. Az utóbbi idők egyik legsikeresebb magyar zenei vállalkozásának nemrég jelent meg az új lemeze, melyen többek között Ferenczi György, Lovasi András és Kiss Tibor is énekel. A formació alapítójával, Farkas Róberttel beszélgettünk.

Megyénkben tartják az országos tanévnyitót

2011. augusztus 21. 07:25

Már csak tíz napig pihenhetnek a diákok és véget ér a közel két és fél hónapos nyári vakáció, az országos tanévnyitót idén augusztus 28-án a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton tartják, ahol újrakezdődik a tanítás egy kisiskolában. A tanévkezdés idén is több tízezer forintba kerülhet a családoknak, változás ugyanakkor, hogy az ingyenes tankönyvellátásra jogosult tanulók után igényelhető normatív támogatás az előző évi 10 ezer forintról 12 ezer forintra emelkedett.

Világsztárok a Richter Teremben

2011. augusztus 19. 10:38

Kobayashi Ken-Ichiro, Gilbert Varga, Jando Jenő, Kocsis Zoltán, Lukács Gyöngyi, Vasary Tamás. Világsztárok, akik valamennyien a Győri Filharmonikus Zenekar vendegei lesznek. A küszöbön álló évad terveiről Berkes Kálmán beszélt lapunknak. A műveszeti vezető és a zenekar a napokban érkezett haza az ausztriai Millstattban rendezett nyári fesztiválról.

Már próbálják a Rózsaszínházat

2011. augusztus 18. 11:16

Csütörtöktől próbálják a Győri Balett október 8-án bemutatandó premierjét La vie en rose, magyarul Rózsaszínház címen. Mint ismert, az eredetileg tervezett darab, a Zorba bemutatását Harangozó Gyula koreográfus váratlan betegsége miatt egy évvel eltolta a társulat vezetője.

Hideg nyalat spanyol tekercsben

2011. augusztus 15. 15:05

Néró, Marco Polo, Medici Katalin, Napóleon, Verdi, Deák, Sissi királyné. Hogy mi a közös bennük? Az, hogy mindannyian fagylaltbolondok voltak.

Szeptemberben indul a világ legdrágább tévésorozata

2011. augusztus 14. 18:52

A jövő hónapban kezdik el vetíteni világszerte a valaha forgatott legdrágább televíziós sorozatot, a Terra Nova első epizódjának elkészítése percenként 200 ezer fontba (63 millió forint) került.

Meghalt Dobszay László zenetörténész

2011. augusztus 26. 14:33

Hosszú betegség után életének 77. évében pénteken elhunyt Dobszay László Széchenyi-díjas zenetörténész, karnagy, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia volt elnöke, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa.

Nyitány a színházban

2011. augusztus 23. 15:59

A színészek még megérdemelt vakációjukat töltik, de a színház szervezése kinyitott, munkatársai a nyári szünetet befejezve munkába álltak. Már hétfőin nagy volt a nyüzsgés a győri teátrum aulájában, csörögtek a telefonok, fogytak a bérletek. A jegyárusítás augusztus 30-án kezdődik. Lapunknak Pottyondy Nóra kulturális menedzser számolt be a szeptemberben kezdődő új évad terveiről.

60 faházból kínálják a legkiválóbb magyar borokat

2011. augusztus 22. 08:57

A legnívósabb borfesztiválnak tartják Magyarországon a szakmabeliek a IV. Győri Bornapokat, melyet a közönség is megérez, rengetegen kedvelik a rendezvényt. A tavalyi évek sikere folytán a múlt évi 40 helyett idén 60 faházból kínálják a Széchenyi téren a legkiválóbb magyar borokat a legjobb pincészetek.

Kazinczy Ferenc, a nyelvújítás vezéralakja 180 éve halt meg

2011. augusztus 20. 11:40

Száznyolcvan éve, 1831. augusztus 22-én hunyt el Kazinczy Ferenc költő, író, műfordító, irodalomszervező, a magyar nyelvújítási mozgalom vezéralakja. Az MTVA-Sajtóadatbank portréja:

Kiss János balettigazgató zsűrizi a debreceni virágkarnevál kompozícióit

2011. augusztus 18. 18:59

A Győri Balett alapító tagja, mostani igazgatója, a Kossuth-díjas Kiss János virágkompozíciókat értékel Debrecenben.    

Újdonság az Arcus Temporum pannonhalmi fesztiválon

2011. augusztus 17. 14:52

Újdonságként egy plusz - a fesztivál témájához lazán kapcsolódó - koncertet is kínál idén a pannonhalmi Arcus Temporum (Időívek) összművészeti fesztivál, amelynek "főszereplője" ezúttal Helmut Oehring kortárs német komponista és Ludwig van Beethoven lesz.

Gerendai: csaknem 400 ezren voltak az idei fesztiválon

2011. augusztus 14. 20:41

Az előzetes adatok szerint mintegy 380-390 ezren fordulhattak meg az idei Sziget Fesztiválon - közölte Gerendai Károly, a fesztivál főszervezője vasárnap az MTI-nek adott interjújában.

Kimondták a boldogító igent GALÉRIA

2011. augusztus 13. 20:53

Fényes pompa, mintegy 150 fős barokk viseletbe bújt násznép kísérte szombaton este Makai Anasztáziát és Pataky Lászlót, a barokk esküvő párját a vízi színpadra, ahol kimondták a boldogító igent.
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×