Kultúra

Kobayashi és Verdi után Berkes és Beethoven VIDEÓVAL!

2011. november 03. 13:27

Kobayashi Ken-Ichiro vezényelte a Győri Filharmonikus Zenekart október utolsó szombatján a Richter Teremben, majd november elsején a Művészetek Palotájában. A hetvenegy éves, világhírű karmester Prágából érkezett hazánkba, s három hangverseny, valamint egy villányi borkóstolást követően utazott haza, Japánba.

Elhunyt Máté Lajos rendező, az Új Színház örökös tagja

2011. október 29. 17:45

Meghalt szombat reggel, 83 éves korában Máté Lajos rendező, az Új Színház örökös tagja, az 1970-es, 1980-as évek színházi amatőrmozgalmának legendás alakja.

Robert Capa képei a Magyar Ispitában VIDEÓVAL!

2011. október 28. 18:59

Robert Capa fotóiból nyílt kiállítás a Magyar Ispitában. „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel" – vallotta a világhírű Capa, aki ezzel a mottóval címhez is juttatta válogatott fotói tárlatát. A Mozgásban elnevezésű kiállításon a spanyol polgárháborúban készített felvételektől a második világháború harcainak egy-egy képén át jutunk el az ázsiai haditudósításokig.

Interneten is elérhető a torinói egyiptomi múzeum anyaga

2011. október 25. 16:00

A világ egyik legjelentősebb egyiptomi gyűjteményével rendelkező torinói múzeum azzal ünnepli fennállásának 180. évfordulóját, hogy internetes adatbázisba rendezi kincseit. Az adatbankba bekerül a múzeum raktáraiban őrzött több ezer régészeti lelet is.

Kobajasi Kenicsiro vezényli a győri filharmonikusokat

2011. október 21. 10:52

Három éves tárgyalássorozat eredményeként 33 év után újra Győrben vezényel Kobajasi Kenicsiro, a Győri Filharmonikus Zenekar Verdi Requiemjét szólaltatja meg a világhírű japán karmester vezényletével október 29-én a Richter Teremben, másnap pedig Budapesten, a Művészetek Palotájában csendül fel a mű.

Mozgásban - Robert Capa képei a Magyar Ispitában

2011. október 19. 17:51

Robert Capa fotóiból nyílik kiállítás a Magyar Ispitában. A képek hétfőn érkeznek Győrbe, s egynapos pihentetéssel, az előírt fény, páratartalom és hőmérséklet biztosítása után kerülnek a falakra. A Mozgásban című, negyven alkotást bemutató tárlatról Grászli Bernadett, a Városi Művészeti Múzeum igazgatónője beszélt lapunknak.

Megszületett az irodalom legsötétebb alakja?

2011. október 19. 10:22

A 79 esztendős Umberto Eco az irodalom leggonoszabb karakterének szánta új regénye, A prágai temető hősét.

Győri foltosokat várnak közös alkotásra

2011. október 18. 09:21

Találkozót szerveznek a győri foltvarróknak október 22-én 9 órától a Petőfi Sándor Művelődési Házban, az ismerkedésé és a tanulásé lesz a főszerep.

Könyvünnep a győri színházban

2011. november 02. 15:52

Az idei könyvszalont, a könyvek sorrendben tizenegyedik győri seregszemléjét november második hétvégéjén rendezi meg a városi könyvtár és az önkormányzat kulturális főosztálya. A könyvünnep három napján írók, költők, kiadók, zenészek és színészek seregével találkozhat a nagyközönség, kiegészítő programként szakmai konferencián, színházi esten, irodalmi vetélkedőn vehetnek részt az érdeklődők. A helyszín ezúttal is a győri színház lesz, az épületben negyven kiállító és nyolcvan program talál otthonra. A hétvége részleteiről Horváth Sándor Domonkos, a városi könyvtár igazgatója számolt be lapunknak.

Mindenszentek és halottak napja - HÁTTÉR

2011. október 29. 10:27

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2. pedig halottak napja a keresztény világban. Az MTVA-Sajtóadatbank összeállítása:

Kobayashi, harmadszor

2011. október 27. 11:55

Kobayashi Ken-Ichiro vezényli a Győri Filharmonikus Zenekart október utolsó szombatján a Richter teremben, majd november elsején a Művészetek Palotájában. A hetvenegy éves, világhírű karmester a győri koncert előtt adott interjút lapunknak.

Dörner, Csurka, Tarlós ellen tüntetnek neves művészek

2011. október 22. 16:38

Szombaton délután megtelt az Új Színház előtti tér, ahol a közönség tagjai mellett színészek, más művészek és közéleti személyiségek tiltakoztak Dörner György igazgatói és Csurka István intendánsi kinevezése ellen.

Tudósok vizsgálták Szent László hermáját

2011. október 20. 15:03

A Győri Egyházmegye felkérésére 2011 őszén egy szakemberekből álló kutatócsoport átfogó természettudományos és műszaki vizsgálatokat végzett a győri Bazilikában őrzött Szent László hermán, és a benne található koponyaereklyén.

Liszt-év - Győr-Moson-Sopron megyei rendezvények

2011. október 19. 15:51

Győrújbaráton Liszt-szobrot avatnak, Sopronban és Győrött pedig hangversenyekkel emlékeznek meg a hétvégén Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójáról.

Több mint kétszázezren látták a Krisztus-trilógiát a Nemzeti Galériában

2011. október 18. 17:32

Több mint kétszázezer látogató tekintette meg Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját a Magyar Nemzeti Galériában (MNG).

Asszonymester, tenyészállatteljesítmény-vizsgáló és elektromos halász – különleges szakképzések Magyarországon

2011. október 16. 09:05

Egyre több diák fél attól, hogy bármelyik szak mellett dönt, a végén nem szerez állást, s diplomája nem sokat ér. Tanároknak, biológusoknak és sokan másoknak nem kopogtat a szerencse, végzettségükkel nehezen tudnak elhelyezkedni. Ha már ők sem, akkor mi a helyzet azokkal a diákokkal, akik különleges képesítések felé vették az irányt? Utána néztünk, milyen szakmákban lehet oklevelet kapni Magyarországon.  
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×