Kultúra

Ma kezdődik a 4. Magyar Filmhét

2018. február 07. 06:53

Szabó István 1979-ben készült Bizalom című filmjének digitalizált és felújított változatának vetítésével veszi kezdetét szerdán a 4. Magyar Filmhét a budapesti Corvin moziban. Az Oscar- és Kossuth-díjjal, valamint a nemzet művésze címmel is elismert alkotót a Bizalom operatőre, Koltai Lajos fogja köszönteni.  

ABBA varázslat az Audi Aréna Győrben!

2018. február 06. 18:00

Az ABBA zseniális, akárki akármit mond. Jó ideje már csak a dalaikat hallgathatjuk, vagy éppen az abból készült musicalt nézhetjük. Most hétvégén éppen Győrben élhettük át a Mamma Mia varázst, amiről még sokáig beszél majd a város.

Temesi Ferenc regényét fordították a Párizsi Magyar Intézet versenyén

2018. február 06. 13:29

Temesi Ferenc Por című regényének részleteit ültették át franciára a Balassi Intézet - Párizsi Magyar Intézet (PMI) idei fordítóversenyének résztvevői - közölte az intézmény az MTI-vel.

Új várostörténeti kiállítás készül

2018. február 05. 13:49

Az Apátúr-ház felújításával párhuzamosan készítik elő a szakemberek az új, Győr várostörténetét bemutató állandó kiállítást. Ennek egy pici, de izgalmas szeletét láthatjuk a megyei Kereskedelmi és Iparkamara győri székházában rendezett tárlaton.

A sevillai borbély született a co-operálásból

2018. február 03. 08:08

Minden idők ötödik legtöbbet játszott operáját mutatják be a Győri Nemzeti Színházban szombaton: A sevillai borbély című vígoperát koprodukcióban láthatja a közönség.

Ünnepi vetítéssorozattal köszöntik Berlinben Szabó Istvánt

2018. február 01. 19:45

Ünnepi vetítéssorozattal köszöntik Berlinben Szabó István Oscar-díjas filmrendezőt 80. születésnapja alkalmából.

Munkaszervező zenészkatalógus indult

2018. február 01. 16:25

Bemutatkozott Magyarország első online munkaszervező zenészkatalógusa. Az Inspired Selection által fejlesztett innovatív webes rendszer lehetőséget ad a zenészeknek, hogy ingyenesen regisztráljanak és létrehozzák profiljukat.

Új szakasszal bővült a Mária Út

2018. február 01. 10:32

Önkéntesek munkájának köszönhetően vált járhatóvá a Zalaegerszeg–Botfa–Nemeshetes–Búcsúszentlászló közötti mintegy hét és fél kilométeres útszakasz. Az útvonalat felavató zarándoklatot február 10-én tartják.

Szent Ágota emléknapján találkoztak a Győri Egyházmegye lelkipásztorai

2018. február 06. 18:34

Szent Ágota szűz és vértanú, a mell- és méhrákban szenvedő asszonyok védőszentjének emléknapján, február 5-én Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be a győri  Nagyboldogasszony-székesegyházban.

Berlinale: nyilvánosságra hozták az idei programot

2018. február 06. 15:57

Az 1968-ban Nyugat-Európában elindult mozgalmak, a civil kurázsi, a menekültek helyzete és a filmszakmát megrázó szexuális zaklatási botrányok is fontos témák lesznek a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale), amelynek programját kedden mutatták be a német fővárosban.

Jelentősen bővült a magyarországi színházkínálat

2018. február 06. 08:20

Az utóbbi nyolc évben nőtt a magyarországi színházak száma, nagyobb lett a színházi kínálat és egyre szélesebb a közönség is - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.  

Főszerepben a női esélyegyenlőség a spanyol filmgálán

2018. február 04. 14:44

A női esélyegyenlőségé volt a főszerep a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj vasárnap hajnalig tartó átadóünnepségén Madridban, amelyet minden évben az Oscar-díjhoz hasonló külsőségek között rendeznek meg.

Hetven településen ünneplik a magyar széppróza napját

2018. február 02. 13:28

Országszerte és határon túl csaknem hetven településen, több mint 120 kortárs író részvételével ünneplik meg első alkalommal a magyar széppróza napját - mondta el Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke.

A Margaret Island is Artisjus-díjat kapott!

2018. február 01. 18:39

A könnyűzenei kategóriákban Závodi Gábor, Tariska Szabolcs, a Margaret Island szerzői közössége, Szeder-Szabó Krisztina és Szendrői Csaba, a komolyzenében Jeney Zoltán és Brandenburg Ádám, a magyarnóta-szerzők közül Tóth János István vehette át az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület díjait csütörtökön Budapesten. Az év könnyűzenei produkciója a Fishing on Orfű fesztivál lett, a könnyűzenei alkotói életműdíjat Wolf Péter kapta.

Csak Vidnyánszky pályázott

2018. február 01. 14:55

Egy pályázat érkezett a Nemzeti Színház vezérigazgatói posztjára a határidő lejártáig - közölte a pályázó nevének nyilvánosságra hozatala nélkül az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkársága. A Nemzeti Színház tájékoztatása szerint Vidnyánszky Attila pályázott.

Világörökség lehet a normandiai partraszállás helyszíne

2018. február 01. 07:11

Az UNESCO világörökségi listájára jelöli a normandiai partraszállás helyszíneit Franciaország - erősítette meg szerdán az ENSZ kulturális szervezetének szóvivője.  
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×