Kultúra

Ötven éven belül eltűnhet a magyar nyelv a határainkon túlról

2018. május 15. 19:24

Folyamatosan csökken a magyarul beszélők száma a világban, miközben nyelvünk is folyamatosan alakul, változik. Ezekről a jelenségekről beszélgettünk dr. Balázs Géza nyelvésszel, aki a közelmúltban Győrben, az ötvenharmadik, Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny bírálóbizottságának elnöke volt.

Klezmer zárta a fesztivált

2018. május 15. 10:06

A Budapest Klezmer Band fergeteges koncertjével zárult az idei Öt Templom Fesztivál hétfőn este az Evangélikus öregtemplomban.

Díjazták a Soproni Múzeum egyik tárlatát

2018. május 14. 06:53

Múzeumok és kulturális intézmények mutatkoztak be a Magyar Nemzeti Múzeumban, a 23. Múzeumok Majálisán. Az eseményen átadták az év múzeuma és az év kiállítása díjakat is.  

Megkezdődött a Múzeumok majálisa

2018. május 13. 12:05

Megkezdődött a Múzeumok majálisa: az ország különböző részeiből hetven kulturális intézmény - múzeum, kiállítóhely, gyűjtemény - mutatkozik be vasárnap a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Felkelt a napunk – István, a király az Arénában

2018. május 12. 13:23

Szörényi és Bródy nagysikerű rockoperáját a Győri Nemzeti Színház vitte színpadra.

Egy palesztin bábos főztje az evangélikusoknál - galériával!

2018. május 12. 08:11

Nyolcszemélyes színházi teltházat láttak-e már? Mi most egy ilyen előadáson jártunk az Öt Templom Fesztiválon, közelebbről az evangélikus lelkészi hivatal egyik helyiségében.

Frenák Pál győri alkalmi társulata

2018. május 11. 11:52

Mindössze három órán át létezett az az alkalmi társulat, amit Frenák Pál „alapított” a Széchenyi István Egyetemen, de akik részesei lehettek, mégis egész életükre szóló élményt szereztek. A világhírű koreográfus workshopot tartott az Apáczai-karon a SZE-AK Művészeti Szakkollégium meghívására.

Doc Alliance díjra jelölték Révész Bálint filmjét

2018. május 10. 16:44

A legnívósabb európai dokumentumfilm-fesztiválok által alapított Doc Alliance díjra jelölték Révész Bálint Nagyi projekt című filmjét. A győztest szombaton jelentik be a cannes-i filmfesztiválon – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap csütörtökön az MTI-vel.

„Látható idézetek”

2018. május 15. 11:59

„Látható idézetek” címmel nyílt meg az Alkotó Rajztanárok Társasága ART 9000 tavaszi tárlata a győri Múzeumházban.

Titkos sírhelyeket kutat

2018. május 14. 14:05

Győrben született és ide kötődő hírességek után kutatja a fővárosi temetőket Tóth Vilmos, győri történész.

Úgyis megtörténik, aminek meg kell

2018. május 13. 15:38

Kardos-Horváth János már több ízben megjárta Indiát: a buddhizmus szellemiségét követve, 28 napos zarándokútra indult, hogy hazatérve, az itthon élőknek egy okostelefonnal készített videónapló formájában hozza el az önismeretnek ezt a tapasztalati formáját. A több magyar zenekarból is ismert zenész-énekessel a filmvetítés előtt a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárban beszélgettünk

Jövő héten indulnak a zarándokvonatok a csíksomlyói búcsúba

2018. május 12. 14:19

A Boldogasszony zarándokvonat csütörtökön indul Budapestről Székelyföldre. A zarándokokat útjuk során Nagyváradon Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Maroshévízen és Gyergyószentmiklóson ünnepség keretében fogadják. A szervezők tájékoztatása szerint az előző évek tapasztalatai alapján várhatóan mindenhol nagyszámú erdélyi magyar fogadja majd őket.  

Ma van az emlékhelyek napja

2018. május 12. 08:39

Országszerte több mint negyven helyszínen rendeznek programokat az emlékhelyek napja sorozathoz kapcsolódva a magyarországi történelmi és nemzeti emlékhelyek.

Európai turnéra indulnak a filharmonikusok

2018. május 11. 16:28

Vasárnap indul Berlinbe az együttes, ahol öt állomásból álló turnéját kezdi meg.

A húszéves Győr Symphonic Band láthatatlan hagyománya

2018. május 11. 10:00

A Győr Symphonic Band különleges ékszer a Széchenyi-egyetem Művészeti Karán. Idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Az együttes sikeres két évtizedéről Szabó Ferenc karnaggyal beszélgettünk, akinek irányítása mellett a legnehezebb kortárs művekkel is sikerrel birkózik meg az egyetemi hallgatókból, szakközépiskolásokból álló zenekar.

Folytatódik az Art Agora missziója

2018. május 09. 19:38

Képzőművészeti díjak átadásával és a tavaszi tárlat megnyitójával folytatódott a Rotary Club Győr Rába Art Agora kezdeményezése szerdán, a megyei kereskedelmi és iparkamara épületében
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×