Járai Máté a legszínesebb Figaro

2014. október 07. 14:53

A Figaro házassága című színművet mutatta be az elmúlt hétvégén a győri teátrum. Erdeős Anna rendezővel már készítettünk interjút, most a címszereplőn, vagyis Járai Mátén a sor.

Elhunyt Jurij Ljubimov


2014. október 05. 18:43

Elhunyt Jurij Ljubimov orosz rendező, a moszkvai Taganka színház alapítója - közölték vasárnap a moszkvai Botkinszkaja kórházban.

A Rubik-kocka rajznapja

2014. október 04. 17:09

Győrben is évek óta sikeres a Múzeumok Őszi Fesztiválja, ezen belül is a Nagy rajzolás mozgalom!

Kincsesház a Káptalandombon

2014. október 04. 13:08

A Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár időszaki kiállítással ünnepli alapításának negyedszázados évfordulóját. A szakrális kincseket bemutató tárlat péntek délutáni megnyitóján Pápai Lajos megyéspüspök a kereszténység és az igazságot kereső kultúra kapcsolatáról beszélt, Benkovich Ferenc, a győri Szentlélek-templom plébánosa a káptalandombi épület 1989-es felújításának történetét mesélte el. A családias hangulatú ünnepség díszvendége Nicolas Jean René Brouwet, Lourdes püspöke volt.

Kiss Erzsi: „ápolnunk kell a népzenét!”

2014. október 03. 13:02

Az egyedi stílust képviselő zeneszerző a Vaskakas Bábszínház legújabb darabjában, a Hapcikirályban alkotott. Nem kicsit, nagyot!

Sakkfeladványban üzen a dékán

2014. október 03. 10:01

A sakk története a legendák világába nyúlik vissza. Kedvelőinek számát megbecsülni sem lehet, fontosságát és sportosságát pedig 1886 óta elismerik, ekkor rendezték ugyanis az első sakk világbajnokságot. December 12-től 22-ig Győr ad otthont az U-16-os Nemzetközi Sakk Olimpiának. Győrieket kérdeztünk arról: miért szeretik ezt a játékot.

Ének szállt a téren

2014. október 01. 17:42

Végigdalolták a várost négy győri iskola diákjai a zene világnapján.  

Megalakult a Kulturális Alapellátás Kerekasztala

2014. szeptember 30. 16:05

Megalakult a Kulturális Alapellátás Kerekasztala húsz szervezet képviselőinek részvételével kedden Budapesten azzal a céllal, hogy a minőségi kultúra minél szélesebb rétegeket érjen el Magyarországon.

Izgalmas, fiatalos, lendületes évad a Vaskakasban

2014. szeptember 27. 09:44

Sok-sok izgalom vár a gyerekekre, illetve az egész családra az új évadban is a Vaskakas Bábszínházban, elsőként a Hapcikirály című zenés darabot mutatják be október 5-én. Ezen kívül lesz macibál, utazós kaland és felnőtteknek szóló előadás is.

A Nemzet Művészei - győri interjúrészletek

2014. szeptember 26. 16:05

Két olyan alkotó is a Nemzet Művésze lett csütörtökön, aki a nyitott Nemzedék című rendezvénysorozat vendégei voltak a városháza dísztermében. Egyikük Huszti Péter színész, filmszínész, rendező, a másikuk Makk Károly filmrendező, forgatókönyvíró. Győri programjukról, az elhangzott beszélgetésből a Gondolat Könyvkiadó két kiadványt is szerkesztett. Most ezekből idézünk két történetet.

Kossuth-díjas rendezővel kezdődik a színházi-évad

2014. szeptember 26. 13:13

A legismertebb Shakespeare rendezők egyike, a Kossuth-díjas Valló Péter rendezi a Győri Nemzeti Színház új évadának első bemutatóját, A windsori víg nőket. A szerelmi kalandozásról szóló cselekmény látszólag szórakoztató célból született, ám a költő mesterműve ennél többet ad a nézőknek.

Nemzeti Pedagógus Kar: Győr aktív, de országosan kevés a jelölt

2014. szeptember 25. 10:10

Lezárult hétfőn a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) területi küldötteinek választása, de a szavazókörök egy részében nem volt elég jelölt, ezért időközi választásokat tartanak - írta a Magyar Nemzet.

Nemzeti emlékhellyé vált a Pannonhalmi Főapátság

2014. szeptember 24. 13:31

Nemzeti emlékhellyé vált a Pannonhalmi Főapátság, az ezt jelképező sztélét ma avatták fel.

Pannonhalmi reggel

2014. szeptember 22. 20:29

Marcali Gábor fotója, nagyításért kattintson a képre.

Nyelvek napja: Ha éhesek vagyunk, nem elég elolvasni a szakácskönyvet

2014. szeptember 19. 17:48

Szeptember 26-a a Nyelvek Európai Napja. Ezen a napon vetélkedőkkel, előadásokkal várja az érdeklődőket a Hatos Nyelviskola.

Bővült a megyei értékek köre

2014. október 07. 10:49

Újabb négy taggal bővült a megyei értékek köre  

Lőcsei fehér asszony a Múzeumházban

2014. október 05. 10:42

A valóság is tud olyan izgalmas lenni, mint a legenda, legalábbis ebben bíznak azok a történészek, akik időről időre újraírják Korponayné Géczy Julianna, a győri piactéren kivégzett lőcsei fehér asszony történetét. A legenda 1884-ben született, ekkor jelent meg Jókai Mór nagysikerű romantikus regénye a Rákóczi-korszak mártír nemesasszonyáról. A valóságra kíváncsi tudós kutatók közül két egykori győri levéltárost illik megemlíteni, az úttörő Sefcsik Ferencet a 19. század végéről és Lengyel Alfrédot, aki 1976-ban publikálta a történet máig hitelesnek tartott változatát.

Különlegességgel készül a 35 éves Győri Balett

2014. október 04. 15:25

Október 11-én debütál az idén 35 éves Győri Balett Generációk című darabja, amelynek első felvonásában Lukács András gondolja újra Ravel Boleróját, a másodikban pedig Vámos (Youri) György a Carmina Buranát. Az előadással egészen a kezdetekig tekintenek vissza, valamint a fiatal és az érett koreográfus darabjának együtt szerepeltetése annak megmutatására is lehetőséget ad, hogy az 1979-es megalakulás óta nemzedékek nőttek fel az együttesben és a nézők között is.

Szenvedélyes viszonyok Figaróval

2014. október 03. 14:57

A Figaro házasságát a XVIII. században betiltották, íróját őrség várta a premier végén, mert olyan tabukat feszegetett, mint az első éjszaka kegyúri joga. Később Mozart megzenésítette, jelenünkről pedig elmondható, szinte a világ összes teátrumának repertoárján megfordul. Szombattól a Győri Nemzeti Színház is műsorra tűzi a színmű változatát a Kisfaludy Teremben, melyet egy fiatal hölgy, Erdeős Anna rendez.

Csankó Zoltán csak a szerepében csalfa

2014. október 03. 11:12

A jelmez nehézsége ellenére is imádja Shakespeare vígjátékát a győri teátrum művésze.

Windsoriként is igazi komika

2014. október 02. 13:19

Szina Kinga persze minden szerepben remekel, most azonban a győri teátrum legutóbb bemutatott előadásáról kérdeztük.

Agócs Judit a furfangos, windsori nő

2014. szeptember 30. 17:13

A győri teátrum művésze a színház napokban bemutatott produkciójáról mesél a Győr Plusz olvasóinak.

Ma van a magyar népmese napja

2014. szeptember 30. 07:42

Szeptember 30-án, Benedek Elek, "a nagy mesemondó" születésnapján ünneplik Magyarországon a magyar népmese napját, amelyen már tíz éve felolvasásokat, mesemondó versenyeket, kötetbemutatókat, előadásokat szerveznek országszerte és a határon túl egyaránt a műfaj népszerűsítésére.

Illés, ABBA, Modern Talking az Audi Arénában

2014. szeptember 26. 18:01

Nemcsak a sport fellegvára lesz a tervek szerint a november közepére elkészülő multifunkcionális csarnok, hanem koncertek, kulturális programok helyszíne is.

Egy lépésre az álomhatártól – évadnyitót tartott a színház

2014. szeptember 26. 14:36

Bár a munka már rég elkezdődött a „sísánc alatt”, az évadot csak tegnap nyitotta meg Forgács Péter igazgató a Győri Nemzeti Színházban.

A Nemzet Művészei lettek

2014. szeptember 25. 18:07

Nyilvánosságra hozták csütörtökön Budapesten, hogy kik kapják első alkalommal a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által alapított Nemzet Művésze díjakat. Tíz kategóriában 69-en kapnak elismerést. A díjakat várhatóan november elején adják át.A zsűrinek tagja volt Kiss János, a Győri Balett Kossuth-díjas igazgatója is.

Selymek-sejtelmek címmel nyílt kiállítás

2014. szeptember 24. 17:38

Csurák Erzsébet iparművész belső világának selymei és sejtelmei jelennek meg a több mint ötven képen, melyet a Magyar Ispitában állítottak ki. A pénteken nyílt tárlat október 31-ig látogatható, a győri közönség eddig mindössze két képet láthatott ezidáig.

A kezdetektől napjainkig - Vojnich Erzsébet retrospektív kiállításán jártunk

2014. szeptember 22. 22:16

Radnóti Sándor köszöntő beszédével nyílt meg Vojnich Erzsébet képzőművész kiállítása szeptember 20-án délután öt órakor az Esterházy-palotában.

Élményteli évadot ígérnek a filharmonikusok

2014. szeptember 21. 12:00

A Győri Filharmonikus Zenekarnál egy hónapja már elkezdődött az évad, múlt héten Bécsben koncerteztek, szombaton pedig ismét Kínába utaznak. A győri zenei szezon múlt héten a Pannon Filharmonikus Zenekar vendégszereplésével indult, a mi muzsikusaink pedig október 1-jén, a zene világnapján állnak először a Richter Terem színpadára. A két külföldi szereplés között sikerült elérnünk Fűke Géza igazgatót, akivel többek között az előttünk álló évadról beszélgettünk.  

Élő hagyományok, pálinka és terményáldás a hétvégén

2014. szeptember 19. 11:04

A hétvégén újra zenés-táncos találkozónak ad helyet a Széchenyi tér, ezúttal a Magyar Hagyományok Fesztiváljára és a VII. Győri Pálinkafesztiválra várják a finom italok, ételek kedvelőit. Az ország legjobb pálinkafesztiválján 17 főzde árulja majd mintegy 300 termékét.
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×