Karantén esetén is biztosítanák a külföldi hallgatók tanulmányainak befejezését

2014. augusztus 25. 16:22

A Debreceni Egyetemen az afrikai országokból érkező hallgatókat érintő esetleges hatósági intézkedések esetén is biztosítanák, hogy mindenki befejezze féléves tanulmányait - közölte az egyetem rektora a nyugat-afrikai Ebola-járvánnyal kapcsolatban.

Minden eddiginél korábban érkezett a globális túlfogyasztás napja

2014. augusztus 19. 08:25

Idén minden eddiginél korábban, már augusztus 19-én elérkezett a globális túlfogyasztás napja: 2014-ben alig több mint nyolc hónap alatt használta el a Föld lakossága azt az erőforrás-mennyiséget, amelynek egy évre kellett volna elegendőnek lennie ahhoz, hogy a bolygó a jelenlegi állapotában fennmaradhasson.

Új denevérfajt azonosítottak bolíviai aranydenevér néven

2014. augusztus 04. 16:09

Bolíviai aranydenevér néven különálló fajként azonosították egy már ismert egérfülű dél-afrikai denevérféle néhány, múzeumokban talált példányát; elnevezését bundájának különleges, aranysárga színéről kapta.

Két perc alatt tanult meg egy robot törött lábbal járni

2014. július 31. 16:03

Két perc alatt tanult meg egy robot törött lábbal járni. A sérült állatok viselkedését utánzó robotot egy nemzetközi kutatócsoport tesztelte.

Az étvágy elnyomására képes agyi idegsejteket azonosítottak

2014. július 28. 17:24

Az étvágy elnyomására képes agyi idegsejteket azonosítottak amerikai kutatók egy rágcsálókon végzett kísérlet során.

OFI: szeptembertől 1500 iskolába jutnak el a készülő kísérleti tankönyvek

2014. július 28. 15:48

Szeptembertől 1500 iskolába jutnak el a készülő kísérleti tankönyvek, és mind a tankönyvek, mind a hozzájuk kapcsolódó digitális oktatási tananyagok, kiegészítő feladatok elérhetők lesznek a nemzeti oktatási portálon is - mondta el Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója egy hétfői sajtóbeszélgetésen Budapesten.

A korai gyógyszeres kezelés sem állítja meg a HIV-vírust

2014. július 21. 14:33

Valószínű, hogy a korai gyógyszeres kezelés sem állítja meg a szerzett immunhiányos betegséget (AIDS) okozó HIV-vírust, a fertőzés után ugyanis nagyon gyorsan kiépülnek a stabil, sebezhetetlen "vírusraktárak" - derült ki egy új amerikai kutatásból.

Genetikailag hasonló emberek közül választunk barátot

2014. július 17. 12:05

A rokoni kapcsolatban nem álló barátok között is kimutatható bizonyos genetikai hasonlóság - állapította meg egy amerikai tanulmány.

Újabb amerikai magánűrhajó indult a Nemzetközi Űrállomásra

2014. július 14. 14:40

Sikeresen útnak indították a Nemzetközi Űrállomás felé vasárnap az Orbital Sciences nevű amerikai társaság Cygnus elnevezésű teherűrhajóját.

'Távirányítású' fogamzásgátló chip született Bill Gates támogatásával

2014. július 09. 15:16

A bőr alá beültethető és 16 évig működőképes távirányítású fogamzásgátló chip készült Bill Gates támogatásával - írta a The Daily Telegraph.

Új fajként azonosították a valaha élt legnagyobb repülő madár maradványait

2014. július 08. 14:02

Önálló fajként azonosították az eddig ismert legnagyobb repülni képes madár maradványait, melyek tanúsága szerint az óriás szárnyszélessége elérte a 6,1-7,4 métert.

Agyvérzésre és szívrohamra hajlamosító génhibát fedeztek fel angol kutatók

2014. július 03. 13:08

Agyvérzésre és szívrohamra hajlamosító génhibát fedeztek fel angol kutatók, akik a témában készült legnagyobb elemzést végezték. A legnagyobb kockázatot azonban továbbra is az életmód jelenti: mindenekelőtt a dohányzás és a kevés mozgás.

Tanuljon velünk!

2014. július 02. 11:42

Minden héten nyelvi játékra hívjuk olvasóinkat.

Fél év múlva üzembe helyezhetik az egyiptomi hadsereg hepatitis C elleni csodaműszerét

2014. június 29. 15:53

Fél év haladékot kért az egyiptomi hadsereg a hepatitis C fertőzést gyógyító csodaműszerének üzembe helyezése előtt - írta vasárnap az al-Ahrám című egyiptomi napilap.

Az antibiotikumok kutatását választották egy 10 millió fontos díj témájául

2014. június 27. 12:02

Az antibiotikumok kutatását választották a 10 millió fontos (3,8 milliárd forint) Longitude-díj témájául, mivel a korábban hatásos gyógyszereknek ellenálló baktériumtörzsek napjaink egyik legégetőbb egészségügyi kihívását jelentik - tették közzé a szervezők a BBC One Show című adásában.

Csúcstechnológiás Föld-figyelő műholdat küldött az űrbe Kína

2014. augusztus 20. 13:14

Eddigi legfejlettebb, akár egyméteres tárgyakról éles képet készíteni képes Föld-figyelő műholdját állította pályára Kína - jelentette be a nemzetbiztonsági ügyek tudományos, technológiai és ipari állami hivatala.

Elektronikus tananyagok fejlesztése a Széchenyi István Egyetemen

2014. augusztus 11. 08:54

A Széchenyi István Egyetemen és konzorciumi partnereinél – az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központnál, az egri Eszterházy Károly Főiskolánál, a Dunaújvárosi Főiskolánál és az Universitas – Győr Szolgáltató Nonprofit Kft-nél - az e-learning típusú képzési programok fejlesztésének keretein belül a tananyagfejlesztés fontos szerepet tölt be. Az intézmények a Hungarian Online University (HUNLine) létrehozását tűzték ki célul, amely egy közös platformot jelent mind a tananyagok, mind az oktatási módszertan területén.

Átlátszó egér segíthet az emberi szervezet gyógyításában

2014. augusztus 01. 18:49

Átlátszó egér segíthet az emberi szervezet gyógyításában. Az egeret, amelynek a szövetei mellett a szervei is átlátszóak, amerikai tudósok hozták létre.

Felvételi: elérhetők a pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzések

2014. július 29. 13:42

Elérhetők a felsőoktatási intézmények által a pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzések, a kérelmeket augusztus 12-ig lehet benyújtani kizárólag elektronikus úton.

Diplomamentő program - Várhatóan augusztus végén elindulnak az első képzések

2014. július 28. 16:03

A Diplomamentő program keretében várhatóan augusztus végén elindulnak az első képzések, amelyekre eddig mintegy 29 ezren jelentkeztek - közölte az MTI érdeklődésére Pákozdi Szabolcs, a programot megvalósító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója hétfőn.

Felvételi - Ma hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási ponthatárokat - ELŐZETES

2014. július 24. 08:43

Várhatóan ma este 20 órától hozzák nyilvánosságra a szeptemberben induló felsőoktatási képzések ponthatárait, amelyek a hivatalos kihirdetést követően leghamarabb a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetőek.

Országosan több mint ezer helyen jár kedvezmény a diákigazolványhoz

2014. július 20. 08:12

Országosan több mint ezer helyen vehetnek igénybe a diákok 5-50 százalékos kedvezményeket a megújult diákigazolvánnyal.

Felvételi - Egy hét múlva hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási ponthatárokat

2014. július 17. 09:37

Jövő csütörtökön hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A fővárosban ismét megrendezik a Pont Ott Partit, amelynek ezúttal a Semmelweis Egyetem lesz a házigazdája.

Képzések a munkaügyi központnál

2014. július 11. 10:56

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja CNC gépkezelő Motorfűrész-kezelő OKJ-s képzés indítását tervezi.

Tanuljon velünk!

2014. július 09. 09:58

Minden héten nyelvi játékra hívjuk olvasóinkat.

Felsőoktatási felvételik: csütörtökig lehet dokumentumot pótolni és jelentkezési sorrendet módosítani

2014. július 08. 08:10

Legkésőbb csütörtökig van lehetőségük a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre jelentkezőknek, hogy benyújtsák a még hiányzó dokumentumaikat, illetve egyetlen alkalommal módosítsák a korábban megjelölt szakok sorrendjét - közölte az Oktatási Hivatal és az Educatio kft. az MTI-vel. Felhívták a figyelmet arra is: mindez azok számára is elvégezhető az E-felvételi rendszerében, akik hagyományos jelentkezési lapon nyújtották be jelentkezésüket.

Újabb prototípusok készültek el a Széchenyi Duó pályázat támogatásával

2014. július 02. 12:18

A 2013/2014. tanév tavaszi félévében a Széchenyi István Egyetem Tudásmenedzsment Központja már kilencedik alkalommal hirdette meg az egyetem hallgatói és oktatói között a Széchenyi Duó alkotói pályázatot.

Új modell a Széchenyi István Egyetemen

2014. július 01. 15:48

A Járműipari Regionális Innovációs és Technológiai Tudáscentrum gazdasági, társadalmi szerepkörének fejlesztése a Széchenyi István Egyetem bázisán címmel indult új projekt a Széchenyi Egyetemen. A projektet a Széchenyi István Egyetem, az Universitas-Győr Alapítvány és a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. alkotta konzorcium valósítja meg az elkövetkezendő 20 hónapban, célja egy új együttműködési modell kialakítása a felsőoktatás és a gazdaság szereplői részvételével, komoly szerepet adva a hallgatói bázisnak. A projekt európai uniós és állami támogatással, mintegy 500 millió forintból valósul meg.

Ősi járvány nyomait fedezték fel Luxorban

2014. június 27. 16:03

Ősi járvány nyomait fedezte fel az egyiptomi Luxor Harva és Akimenru temetkezési helyein egy olasz régészeti expedíció.

Cousteau: felgyorsította a tudományos kutatást a víz alatt élés

2014. június 26. 08:53

Cousteau és kutatócsoportja az Egyesült Államok délkeleti részén fekvő Florida Keys szigetcsoport közelében 20 méter mélyen fekvő laboratóriumban él június elseje óta.
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×