A tanév rendje - jövőre idegen nyelvi mérések lesznek az iskolák hatodik és nyolcadik évfolyamán

2014. február 07. 06:26

A következő tanévben az iskolák hatodik és nyolcadik évfolyamán az eddigi mérések mellett a diákok idegen nyelvi tudását is górcső alá vennék. Ezt is tartalmazza a következő tanév rendjéről szóló rendelettervezet, amelyet a kormany.hu oldalon tettek közzé.

Francia diákok a Deákban

2014. február 04. 09:54

A Deák Ferenc Szakközépiskolát a franciaországi Poitiers városának egyik középiskolája cserediák kapcsolat szándékával kereste fel, amelynek köszönhetően egy hétig tizenkilenc középiskolás diák és négy kísérő tanár volt a vendégük.

Magyar nyelven is elérhetővé vált a világ egyik legnépszerűbb nyelvoktatási alkalmazása

2014. január 31. 16:31

Magyar nyelven is elérhetővé vált a világ egyik elsőszámú idegennyelv-tanulási platformja, a Duolingo, amelynek felhasználói teljesen ingyen tanulhatnak nyelveket az interneten, valamint az iPhone- és Android-alkalmazásokon keresztül.

Emmi: mintegy ötvenezer felsőoktatási képzés zárult nyelvvizsga nélkül 2006 óta

2014. január 29. 06:22

Mintegy ötvenezer felsőoktatási képzés zárult nyelvvizsga nélkül 2006 óta - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma MTI kérésére készített összegzéséből.

Nyilvánosak a februári keresztféléves képzések ponthatárai

2014. január 23. 16:26

A keresztféléves képzésekre 5729-en jelentkeztek.

A cápák és ráják negyedét kihalás fenyegeti

2014. január 22. 10:53

Egy új felmérés szerint a cápa- és rájafajok jelentős hányada a kihalás szélére kerülhet.

Csökken az afrikai szódatavak kis flamingóinak száma

2014. január 21. 08:59

Kutatók szerint vírusok pusztítják el a madarak legfőbb eleségének számító kékmoszatokat.

Az izomerősítés csökkenti a nőknél a cukorbetegség kialakulásának esélyét

2014. január 16. 10:02

Csökken a cukorbetegség kialakulásának veszélye azoknál a nőknél, akik rendszeresen végeznek izomerősítő gyakorlatokat - állapította meg egy amerikai kutatás.

Győrben tartja az egyetem a fiatalokat

2014. január 15. 13:49

Sokan jelentkeznek a Széchenyi egyetemre Visszaszorulóban a jog és a közgazdaságtan A matematikát szeretik a Kazinczyban és a Révaiban is

Helyben elkészíthető oltóanyag fejlesztésén dolgoznak amerikai kutatók

2014. január 11. 17:41

Igény szerint, a felhasználás helyszínén és bonyolult eszközök nélkül elkészíthető oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak amerikai kutatók. A nanorészecskék felhasználásával készülő új típusú vakcinát egereken már sikeresen tesztelték.

Vetélkedő Győrről-VIDEÓVAL

2014. január 09. 14:30

Arrabona évszázadai címmel indít műveltségi vetélkedőt 6-7. osztályosok részére a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ.

Oxigénhiánnyal növelték az immunsejtek hatékonyságát

2014. január 08. 09:12

A Grazi Egyetemi Klinika bejelentése szerint oxigénhiánnyal növelte a vírusok és a rák ellen küzdő immunsejtek hatékonyságát egy kutatócsoport.

Aranyérem az oktatónak-VIDEÓVAL

2014. január 03. 13:50

Hétre bővült a mestertanári aranyéremmel büszkélkedő oktatók száma a Széchenyi István Egyetemen.

Orosz meteoritkutató: szerencsések voltak a cseljabinszki meteorit első darabjával

2013. december 23. 10:02

Szerencséjük volt, hogy olyan darabot találtak a szibériai Cseljabinszknál felrobbant meteoritból, amelynek révén rekordidő alatt vették nyilvántartásba az égitestet - nyilatkozta a Nature brit tudományos folyóirat által az év tíz legbefolyásosabb tudósa között megnevezett Viktor Grohovszkij, az Uráli Szövetségi Egyetem professzora.

Gyémántkészleteket rejthetnek az Antarktisz jeges hegyei

2013. december 18. 14:18

Gyémántkészleteket rejthetnek az Antarktisz jeges hegyei kutatók szerint, akik azt állítják, hogy meggyőző bizonyítékokat találtak az értékes ásvány Déli-sarkvidéken való előfordulására.

Új szakpárok indulnak a hittanárképzéshez kapcsolva a Nyugat-magyarországi Egyetemen

2014. február 05. 07:15

Újra tanári szakpárok indulnak a következő tanévben a Győri Hittudományi Főiskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja (SEK) együttműködése alapján a hittanár-nevelőtanár képzéshez kapcsolódva Szombathelyen - közölte a két felsőoktatási intézmény vezetése az MTI-vel.

Elérhető az általános felsőoktatási felvételi tájékoztató kiegészítése

2014. február 03. 15:26

Elérhető az idei általános felsőoktatási felvételi tájékoztató kiegészítése - közölte az Oktatási Hivatal és az Educatio kft. hétfőn az MTI-vel. Felhívták a figyelmet egyúttal arra: a felvételizőknek még két hét áll rendelkezésükre, hogy beadják jelentkezésüket a szeptemberben induló képzésekre.

A Föld legmagasabb vulkánjára indulnak magyar kutatók

2014. január 30. 10:26

A Föld legmagasabb aktív vulkánjára, a chilei-argentin határon fekvő, 6893 méter magas Ojos del Saladóra indulnak a hétvégén magyar kutatók, hogy a klímaváltozás hatásait vizsgálják.

A munkaadók keresik az andragógusokat

2014. január 27. 12:17

A munkaerő-piacon szükség van az andragógusokra, a felnőttképzés szakembereire- állítja az általa vezetett intézmény tapasztalatai alapján. Dr. Gál Zoltán főiskolai tanár, a Nyugat-magyarországi Egyetem Társadalomtudományi, Felnőttképzési és Közművelődési Intézet igazgatója.

Az átlátszó kijelzők forradalma jöhet

2014. január 23. 10:15

Széles látószög, egyszerű gyártástechnológia, olcsó előállítás – mi kell még?

Csütörtökön hirdetik ki a februári felsőoktatási képzések ponthatárait

2014. január 21. 13:38

Várhatóan csütörtökön hirdetik ki a februárban induló felsőoktatási képzések felvételi ponthatárait, amelyek elsőként a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetők - közölte az Oktatási Hivatal és az Educatio kft. kedden az MTI-vel.

Jövőképünk: Bitcoin, a virtuális pénz, s pilóta nélkül repülő busz

2014. január 17. 14:25

A technológia robbanásszerű fejlődésével a programok ma már képesek megjósolni bizonyos trendeket, sikeresen találgatnak egy bizonyos szintig, hogy mit szeretnének az emberek, azonban egy átfogó, világmérető jóslásra még nem képesek.

Ma nyílik az Educatio oktatási szakkiállítás

2014. január 16. 06:18

Ma nyílik a fővárosban az Educatio oktatási szakkiállítás. A szombatig tartó rendezvényen több mint száz kiállító várja a látogatókat a Papp László Budapest Sportarénában. Az idén három naposra bővített esemény programját felsőoktatási és köznevelési konferencia is színesíti.

Tízezredszerre kerülte meg a Földet a Masat-1

2014. január 14. 08:41

A 2012 februári pályára állítása óta folyamatosan üzemelő űreszköz majdnem minden alrendszere kifogástalanul működik.

Méhhiány fenyegeti a növények beporzását Európában

2014. január 10. 12:34

A méhek száma évek óta fogyatkozik az európai országokban, a kutatók a csökkenést a rovarirtók és a betegségek számlájára írják.

Minden eddig látottnál távolabbi galaxisokról készített fotót a Hubble űrteleszkóp

2014. január 08. 14:00

Minden eddig látottnál távolabbi galaxisokat sikerült lefotóznia - több mint tíz milliárd évvel ezelőtti állapotukban - a Hubble űrteleszkópnak azáltal, hogy egyes hatalmas galaxiscsoportok tömegvonzása úgy viselkedik, mint az optikai lencse: megvilágítja és felnagyítja a mögötte rejtőző égitesteket.

Felsőoktatási jelentkezések - Február 15-ig lehet a kérelmeket beadni

2014. január 08. 06:37

Idén február 15-ig jelentkezhetnek a diákok a felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire, a felvételizők legfeljebb öt helyet jelölhetnek meg. Az online felvételi tájékoztató január végéig várhatóan frissül.

Hatalmas víztározót találtak a Grönland jégpáncélja alatti jégkásában

2013. december 23. 12:55

Rengeteg jégolvadásból származó vizet találtak a Gröndland jege alatt húzódó kásás rétegben amerikai kutatók. A víz egész évben a jégpáncél alatt marad, az olvadt víz a jégszemcsék közötti légbuborékokban tárolódik.

Űrhajós élmények-VIDEÓVAL

2013. december 18. 16:10

"Az emberes űrrepülés a kezdetektől napjainkig" címmel tartott előadást Farkas Bertalan a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban.

Piaci áttörés előtt a 3D nyomtatási technológia

2013. december 18. 12:20

Különleges eljárásból rövidesen bevett ipar gyakorlattá növi ki magát a 3D (három dimenziós) nyomtatási technológia, elsősorban a gyártástechnológiai alkalmazásoknak köszönhetően - írja az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat elemzése.