Esélyt adtak, esélyt kaptak

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2019.10.21. 14:45

Esély Sportnapot tartottak a győri Olimpia Parkban, ahol a 22. játékos versenyre 22 csapat adta össze erejét. A fogyatékkal élők és ép társaik közös rendezvényét a Máltai Szeretetszolgálat Győr-Moson-Sopron megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Háza szervezte, ahol a pályán igazi csapatjátékban vehetett részt mindenki.

Játék határok nélkül is lehetne az elnevezése a rendezvénynek, ahová a Dunántúl 15 városából 22 csapat érkezett, hogy ne csak kipróbálja és jól érezze magát, hanem felhívja a figyelmet a fogyatékkal élő emberek és ép társaik közös sportnapjára.

200 fogyatékossággal élő versenyző, 60 kísérő, 60 önkéntes tette össze erejét és tudását a csapatversenyeken, ahol különböző ügyességi feladatok, sorversenyek és egyéb kihívások vártak a megjelentekre.

A fogyatékkal élő embereket ellátó intézményekből érkező csapatok sérült fiatalokból és a hozzájuk csatlakozó ép társaikból álltak. Versenyzőként és segítőként szerepeltek általános és középiskolások, sportos kedvű egyetemisták és tanárok, a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei, a Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola diákjai, a Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola, Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium tanulói, Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola tanárai.

„Az idei sportnap különlegessége, hogy a huszonkettőből ez már a második alkalom, hogy a csapatversenyeken egészségesek és fogyatékossággal élők közösen indulnak” – mondta Bognár Erzsébet, a Máltai Szeretetszolgálat Győr-Moson-Sopron megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Háza munkatársa.

A sportolás mellett kiegészítő programokkal – rajzverseny, totó, arcfestés, kézműves foglalkozás, csillámtetoválás és táncház – is várták a résztvevőket.

A pályán találkozhattunk a UNI Győr Mélyút lány kosárlabdacsapat tagjaival, Patkás Tamás nyílt vízi paraúszóval, Nagy Balázs színművésszel, aki fiával, Máté Gergellyel érkezett. A győri színház művésze rendszeres résztvevője a sérültséggel élők rendezvényeinek, mint megjegyezte, ismertsége révén próbálja ráirányítani a figyelmet a mozgásra, a sportolásra és az esélyteremtés fontosságára.

„A sérültséggel élők, legyen szó testi vagy értelmi sérültségről, vak, gyengénlátó vagy siket, nagyothalló embertársainkról, egyformán értékes tagjai a társadalmunknak, csak alkalmak kellenek, hogy megismerjük egymást. Ezért is hoztam magammal a nagy fiamat, hogy ő is megtapasztalja, az életben közösen vagyunk erősek.”

Panker Mihály, a Humánszolgáltató Főosztály vezetője kiemelte, mindig jó érzéssel érkezik és örömteli pillanatokat visz magával az olyan rendezvényekről, amelyek a sérült és egészséges fiatalok közös játékából fakadnak és ahol megmutathatják, hogy az egyéni értékeket összeadva, csapatokká formálódva igazi sikerek születnek. „Az elfogadás és kapcsolódás révén közösen együtt még jobbá válhatunk” – összegezte a főosztályvezető.

Kovács Gábor, a Máltai Szeretetszolgálat fogyatékossággal foglalkozó programok szervezője szerint ez az Esély Sportnap a szolgálat legnagyobb rendezvénye, amellyel érzékenyíteni szeretnék a társadalmat, segítve az integrációt, megmutatni az egészséges embereknek, milyen értékeket képviselnek a fogyatékkal élők. „Vigyázzanak egymásra, élvezzék a játékot, és tartsák szem előtt mindenkor, nem csak a győzelem, hanem a részvétel a legfontosabb a versenyeken és a hasonló rendezvényeken is!”- biztatta a megjelenteket a sportnap megnyitóján Kovács Gábor.

Szerző: Szabó Csilla
TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV |