Művészetről mindenkinek – Fotókkal!

Győr+
2019.04.03. 12:19

A Győrhöz kötődő képzőművészek és alkotásaik minél nagyobb nyilvánosságot kapjanak – ez a célja az Art World Hungary Tavaszi tárlatának, amely kedden nyílt meg a megyei Kereskedelmi és Iparkamara aulájában.

A 2012-ben alakult egyesületből ezúttal 12 alkotó, 25 munkáját tárja a közönség elé – tájékoztatott Görcsné dr. Muzsai Viktória projektvezető. Ők azok, akik az elmúlt két évben részt vettek a Rotary Club Győr Rába Art Agora projektjében, az Egy este a művészetért programban, ahol alkotásaikat a mecénások megvásárolhatták. A befolyt összegből pedig pályázat útján fiatal tehetséges képzőművész növendékek képzését támogattátk. Így lesz ez idén is, a tavalyi jótékonysági est bevételét a Tavaszi tárlat finisszázsán, május 28-án adják át a nyertes pályázóknak.

Az alkotók

A kiállító művészek: Borbély Károly festőművész, Csizmadia István festőművész, Gui Demeter festőművész, Horváth Ákos grafikus, Koren Edit festőművész, Kurcsis László grafikus, Kustán Melinda textilművész, Lipovics János szobrászművész, Malasits Zsolt festőművész, Milu Milanovich Ildikó festőművész, Mózes László festőművész, Szabó Béla fotóművész.

Görcsné dr. Muzsai Viktória és Eva Hotova

Eva Hotova, a Győri Tánc és Képzőművészeti Általánosiskola, Szakgimnázium és Kollégium Táncművészeti tagozatának vezetője, a társművészetek részéről köszöntőjében kiemelte: „Mi táncosok azt szoktuk mondani, hogy a táncművészet a pillant műve. Úgy gondolom, hogy ez minden művészetben fellelhető, hiszen ahogy a táncos az adott pillanatban jelen van, a festő, a szobrász, a fotós is a pillanat érzését jeleníti meg. A néző pedig az, aki befejezi a találkozás útját, abban a pillanatban amikor a művel találkozik. A művészet legnagyobb pillanata, a művész hivatása: hatni az emberekre.”


Szarka-Fedor Guidó képzőművész megnyitóbeszédben elgondolkodtató, provokatív kérdésekkel bombázta a jelenlévőket. Többek között azzal, hogy van-e értelme a művészetnek, hogy van-e haszna, és mi a célja? Vagy hogy mennyiben látvány a művészet? Törvényszerűen művészet-e az alkotás? És az örök kérdést is felvetette: mi fontosabb az ember, vagy az általa létrehozott mű? A válaszokat természetesen mindenkinek magának kell megadnia.

A kiállítás megnyitót követően indult el a Művészetről-mindenkinek elnevezésű Art World Akadémia. Az első előadáson a kiállító művészekkel ismerkedhettek meg személyesen a látogatók. A jövőben az Akadémia olyan ismeretterjesztő előadás sorozatot tervez, amely révén a közönség közelebb kerülhet a kortárs művészethez, a kiemelkedő alkotókhoz és alkotásaikhoz.

Földvári Gabriella

fotó: MekliZ fotóstúdió