Kezdetét vette nálunk a húsvéti készülődés, ami idén csendesebb, de mégis tartjuk a hagyományainkat, főként a konyhában.
Sok finom, füstölt, főtt és fűszeres sonkát találok már egy hónapja a pultokban, de nem szoktam elkapkodni, hiszen akkor nem érzem, hogy mindez húsvét alkalmából volna. Itt az idő azonban, hogy elkezdjük tervezni az ételeket a húsvét közeledtével. Április 12-ig, azaz húsvét vasárnapig már csak egy hét van, azonban hat újabb recepttel készültem, amelyek szépen mutatnak majd az ünnepi asztalon. Amennyiben megkívánjuk hamarabb is, bátran várakozzunk ezekkel az ételekkel, hetente beosztva az elkészítésüket, hiszen most időnk is van rá, és úgyis gyakrabban kell főznünk. A lencsefőzelék az egyik kedvenc, de ha elfelejtem beáztatni, akkor elég sokáig fő a fazékban. A vöröslencse viszont izgalmas színével, krémességével azonnal elkészül. A legjobb ebben az alapanyagban, hogy sem liszt, sem tejtermék nem kell ahhoz, hogy isteni főzelék legyen belőle.
Bevásárló lista (2-3 személyre):
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 közepes sárgarépa
- 1 ek paradicsompüré
- 1 ek méz
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 kk só
- 2-3 szál friss petrezselyem
- 2 ek olaj
- 1 ek vaj
- 250 g lencse
- Végén: fél citrom leve, 1 gerezd reszelt fokhagyma
- Feltét: húsvéti sonka
A hagymát olajon vagy vajon megdinsztelem, hozzáadom a reszelt sárgarépát, a csokor petrezselymet, majd a megmosott lencsét. Felöntöm, pirítok rá egy (nagy lyukon) reszelt sárgarépát, erre egy reszelt fokhagymát, kis csokor petrezselymet. 3-4 percig dinsztelem. Jön a 250 g mosott lencse és háromszor öntöm fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, közepes lángon, lefedve. A harmadik felöntésnél után készre fő a lencse. Ezután ízesítem akár közben, akár a vége felé a mézzel, paradicsompürével, citrommal, még egy reszelt fokhagymával, sóval.
Feltétként a főtt, füstölt sonkából vágok egy szeletet és mézen, friss tört borson alaposan lepirítom. Tálalásnál egy kis natúr joghurttal szoktam még könnyebbé tenni a fogást.