Hajtó Péter: Büszke vagyok a csapatomra

Győr+
2019.04.03. 18:30

Még a vihar előtti csendben látogattuk meg Hajtó Pétert, a Starbrand rendezvényszervező iroda vezetőjét a kulisszák mögött. Bő egy hónap múlva valószínűleg kevésbé lesz nyugodt, hiszen hiába a több mint egy évtizedes szakmai tapasztalat, egy húszezer résztvevős rendezvény lebonyolítása előtt nagy eséllyel mindenkinek lennének álmatlanabb éjszakái.

Május 10-én startol ugyanis a város legnagyobb tavaszi fesztiváljaként emlegetett háromnapos Szentiváni Fesztivál világsztárral és az aktuális hazaiakat felvonultató névsorral, na és rengeteg szabadidős programmal, hiszen régen nem csak laza esti buliként tekintenek a rendezvényre a szervezők. Több mint kétszázan tesznek a sikerért, így a kezdeti nyolcszáz fős rendezvényt mára feldolgozták a hazai fesztiváltérképre.

Hajtó Péter főszervező a mindennapokban egy hatfős stábot tudhat maga mögött. Mindenki profi a maga területén, büszke is rájuk, és arra, hogy univerzálisak. A szervezés után időnként limuzint vezetnek, de még olyan is van a munkatársak sorában, aki dj-ként levezényli az egész éjszakát, ha úgy van.

A véletlenek is közrejátszottak abban, hogy ma már ilyen sokrétű és sikeres Hajtó Péter Starbrandje. Egy limuzinbérléssel kezdődött minden 2007-ben, amikor is kedvet kapott, hogy vásároljon egy sajátot. Az autót pedig promózni kellett, úgyhogy megszervezte élete első rendezvényét, a Szigetközi Music Fesztivált Dunaszegen. „Az óriási mélyvízben rögtön szembesültem a szakma veszélyeivel. Több fény volt az úton a rendőrautók miatt, mint a színpadon” – emlékezett vissza az első estére, ami a rendezvényszervezés felé terelte. A várt két-három ezer koncertező helyett ugyanis csaknem huszonötezren látogattak el Dunaszegre, kis túlzással megbénítva ezzel a Szigetközt. A fesztivált aztán évente megtartották 2013-ig. „Olyan váratlan helyzetekbe csöppentünk, amit sokan meg sem élnek egy élet leforgása alatt. Ez sokat adott ahhoz, hogy bármilyen helyzetet meg tudjunk úgy oldani, ahogy azt a nagyok is csinálják” – idézte fel a fontos időszakot, amit aztán újabb fejezetek követtek.

Talán már mindenki tudja a városban és a környéken, hogy augusztus 20-a környékén többnapos, majális hangulatú buli van Győrben, a marcalvárosi cirkusztéren. 2013 óta ezt is a Starbrand szervezi, s ha esetleg lett volna, aki nem hallott az eseményről, az valószínűleg tavaly értesült róla, amikor is arról szóltak a hírek, hogy a legjobban várt Majka-koncert előtt elment az áram. „Információim szerint a szolgáltató egyik vezetéke kilazult, túlmelegedett a kábel és leégett. A színpadhoz pedig nem volt megfelelő tartalék aggregátorunk. Idén erre is felkészülünk” – mutatott rá, hogy az élet mindig produkál váratlan helyzeteket. De minden jó, ha jó a vége: Majka már a helyszínen beírta a jövő évi győri fellépést a naptárába. „Ilyen a betyárbecsület” – mondta Hajtó Péter, aki szerint ritka a hasonló emberség a szakmában, ami gyakran az érdekekről szól. Jó adag keménységet is kellett elsajátítania a starbrandes csapatnak az évek során az előadókkal szemben: nem szabad rögtön mindent megadni nekik, mert irreális dolgokat is kérnek.

A Szentiváni Fesztivál idei sztárfellépőjének menedzsmentjével például októbertől januárig tartott az adok-kapok, míg aláírták a szerződést, miszerint a Modern Talkinggal híressé vált Thomas Anders idén Magyarországon kizárólag a győri közönségnek ad nagykoncertet. Ezt a rendezvényt 2014-ben indította el Hajtó Péter, s azóta nagyjából ugyanazzal a csapattal valósítja meg évről évre. Ezek mellett egyre több céges rendezvényt vállalnak, a sorsfordító limuzin pedig már egy flotta része: a limókon kívül luxusautókat, transzportereket és még partibuszt is bérelhetnek tőlük.

És hogy mit hozhat a jövő? Valószínűleg egyre tudatosabb véletleneket. „Ha kapunk nagyobb teret, még lehet fokozni, bővíteni a tevékenységünket. Ami biztos, hogy minden előadó szeret Győrbe jönni, presztízsnek számít itt fellépni, és ehhez mi is igazodunk, Győr erős kulturális kínálatát szeretnénk erősíteni a jövőben is” – hangsúlyozta az egyébként újdonsült apuka, aki büszkén mesélte, felesége a baba mellett is megszervezte azt a felvidéki jótékonysági bált, amivel csaknem négyezer eurót juttathatott el beteg gyerekeknek.

Szerző: Zoljánszky Alexandra
Fotó: Marcali Gábor (nyitókép), Starbrand