Önkéntes katonák is segítettek a jótékonyságban

Győr+
2019.04.04. 05:57

Nem először szerveztek ingyenes ruhaosztást a rászorulóknak Győrben, a Baross Gábor iskola különtermében. A legutóbbi annyiban volt különleges, hogy önkéntes területvédelmi tartalékos katonák is segítettek az előkészületekben.

A rászorulóknak meghirdetett ingyenes ruhaosztás Mihócza Szilvia nevéhez fűződik, aki már évek óta szervezi a karitatív eseményeket. Nemrég csatlakozott hozzá Laposa István, így már ketten igyekeznek összefogni és koordinálni azokat az adományokat, amelyekből a rászorulók mindennapjait tehetik könnyebbé.

A gyermek és felnőtt ruhák, játékok, könyvek civilek felajánlásaiból érkeznek. Szilvi leginkább a szervezés részével foglalkozik, István pedig magára vállalta, hogy összegyűjti az adományokat, tárolja, majd az előre megbeszélt időben a Baross Gábor iskola különterméhez szállítja. Segítségükre vannak a felajánlókon kívül családtagok és barátok is. Kell is a dolgos kéz, hiszen a szombat reggeli kezdésre már mindennek készen kell állnia.

A múlt péntek délután egy kicsit más volt, mint a többi, hiszen a segítők mellé két önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) katona is csatlakozott, Havassy Anna Katalin főtörzsőrmester és Vida Ádám zászlós személyében.

– Mindketten az MH. 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj önkéntes katonai vagyunk – kezdte Vida Ádám. – Egyébként sem áll tőlem távol a jótékonyság, ahol lehet, segítek, s ahogy elnézem, azért itt jól jön az erős férfikéz… – mutatott a sok zsákra, amiben a szortírozásra váró ruhák voltak.

Kata és Ádám is a jó ügy mellé álltak

– Szilvit régóta ismerem, tisztelem azért, amit a rászorulókért tesz, ahogy István is minden elismerést megérdemel a jó szívéért – folytatta Havassy Anna Katalin, aki egyébkén kollégánk, hiszen a Győr+ Média munkatársa. – Ádám pedig nemcsak civilben barátom, hanem katonatársak is vagyunk. Amikor szóltam neki, egyből igent mondott, bár nem is vártam tőle mást… – mesélte mosolyogva a tartalékos főtörzsőrmester.

– Önkéntes területvédelmi tartalékos katonaként is azt tanuljuk, hogy segítsünk, ahol csak lehet, mutassuk meg, hogy együtt minden sikerülhet – mondta Vida zászlós. – A bajtársiasság nem csak egy üres fogalom, tényleg van jelentése. Jó tudni, hogy számíthatunk egymásra, ahogy a többi katonatársunkra is. A jótékony megmozdulásokat egyébként az elöljáróink is támogatják, nem ez az első, s nem is az utolsó eset, amikor valahol ÖTT-s katonák csatlakoznak egy-egy jó ügy mellé.

Miközben beszélgettünk, a kis csapat serényen dolgozott, sorra kerültek elő a zsákokból a kinőtt gyermekruhák, a megunt felnőtt holmik. Csupa szép és használható holmi. Olyanok, amelyekről sokan többnyire csak álmodhatnak.

– Maximálisan civil akcióról van szó, s örülünk, hogy egyre többen figyelnek fel ránk – mondta Mihócza Szilvia. – Ilyenkor pénteken mindent elrendezünk, külön szortírozzuk a ruhaneműket, a játékokat, a cipőket. Szombat reggel pedig szeretettel várjuk azokat, akiknek segíteni tudunk, jöjjenek bátran. Örülök, hogy az ÖTT-sek által újabb emberek csatlakoztak hozzánk, köszönjük nekik a munkájukat! Reméljük a következő alkalommal is eljönnek! – zárta a szervezőpáros hölgy tagja.

Fotó: HAK

GY.P.