Az Esti Kornél Győrben is megidézi az eltűnt időt

Győr+
2019.04.04. 16:27

Az Esti Kornél zenekar azt reméli, hogy Győrben folytatódik az a tendencia, amit az eddigi lemezbemutató koncerteken tapasztaltak. Az új album nevéhez híven a srácok április 6-án a Rómer Házban is megidézik az eltűnt időt, de más meglepetést is tartogatnak erre a hónapra.

„Egészen elviselhető, amikor meghallgatom” – értékelte nevetve új lemezüket Lázár Domokos, az Esti Kornél gitárosa, vokalistája a Győr+ Rádióban. Szerinte ugyanis egy albumról sokat elárul, hogy milyen érzés visszahallgatni hónapokkal a megjelenés után. Az „Eltűnt idő” tavaly novemberben debütált, és a zenész azt mondja, nincsenek benne tüskék, nem érzi, hogy valamit nagyon elrontottak vagy másképp kellett volna csinálniuk.

Ezt az eddigi koncertek is csak megerősíteni tudták, azt tapasztalták, amit reméltek: a közönség velük énekelte a legfrissebb dalokat is, ráadásul sokan voltak, így számítanak rá, hogy Győrben és a többi helyszínen hasonló élmények várnak rájuk. De nem csak a nagyérdeműtől kaptak pozitív visszajelzéseket, több jelentős zenei oldal is 2018 legjobb lemezei között tartja számon az „Eltűnt idő”-t. A gitáros-vokalista azt gondolja, ez az album nagyon fontos lépcső lelkileg és szakmailag is a banda számára.

A zenekar felálállása lassan már hét éve változatlan, összeszokott a csapat, jó barátság alakult ki közöttük, és ez természetesen a lemezen is megmutatkozik – de ez az egyik alappillére annak is, hogy a munkát úgy tudják folytatni, ahogy azt elképzelték. „Azt gondolom, hogy az „Eltűnt idő” tök jó lenyomata annak, hogy milyen kémia van a zenekaron belül” – fejtette ki véleményét Domokos Kaszás Kornélnak, a Győr+ Rádió műsorvezetőjének.

Felmerül a kérdés, hogy egy ilyen jól összerakott zenei anyag után, amit a közönség és a szakma is elismer, vajon mekkora a teljesítménykényszer az Esti Kornélban. Lázár Domokos úgy fogalmazott, ilyenkor el kell engedni, hogy az ember bármiféle elvárásnak megfeleljen. Elárulta, már elkezdtek új dalokon dolgozni, és érzik, hogy magasabbra került a léc, felelőssek azért, hogy megfelelő önkritikát gyakoroljanak magukkal szemben. Ezért a zenekar koncepciója, hogy több időt hagynak maguknak a lemez elkészítésére, és akkor foglalkoznak egy dallal, amikor görcsmentesen tudnak nekifutni.

Az Esti Kornél fokozatosan építkezik: „mikor először elmentünk Győrbe, volt húsz ember, aztán amikor következő alkalommal elmentünk, volt hatvan ember, aztán százötven, és most talán megint tele lesz a Rómer” – vázolta fel a számukra természetes fejlődési folyamatot Domokos. Úgy gondolja, ehhez az is hozzátesz, hogy sosem kaptak akkora hátszelet a médiától, de azt mondja, nem is az a céljuk, hogy eladható zenét játsszanak. „Szerintem ez a haladás illik a zenekar attitűdjéhez meg ahhoz, ahogyan a zenéről gondolkodunk” – vélekedett.

Ha április, akkor Győr, de van még egy meglepetés a rajongók számára, mégpedig a Lázár tesók projekt, ami – ahogy arról a név is árulkodik – Lázár Domokos és öccse, Lázár Ágoston (az Esti Kornél dobosa) duóját jelenti. „Van egy pár új dal, amit már abszolút erre a felállásra írtunk, és egy vagy két számmal ki is fogunk jönni áprilisban” – árulta el az idősebb Lázár testvér, aki nagyon izgatott az új projekt miatt.

Hallgasd meg a rádiós interjút is!


Gy.P.

Gy.P

Kép: flickr