Készül a győri keresztút – mi már láttuk!

Győr+
2019.04.05. 10:34

A győri keresztút már elkészült két helyszínét mutatták be csütörtökön délután a sajtó képviselőinek a kivitelezők. A különleges tartószerkezetbe applikált, győri alkotók munkáit tartalmazó stációkat Nagyhétfőn láthatják először a győriek és a városunkba érkező turisták.

A keresztút állomásait hét dombormű, két grafika és öt festmény alkotja. A kivitelezés során a tervezők törekedtek arra, hogy modern formavilágot jelenítsenek meg, tiszteletben tartva a keresztút és a belváros szakrális értékeit. Érdekesség, hogy Losonczi Áron világszabadalmát alkalmazták, fényáteresztő üvegbetonba foglalták az alkotásokat, ás koracél keretezést használtak, amely szintén különleges megoldásnak számít. Az aranymetszés és a latinkereszt arányainak a használatával alakították ki a foglalatokat. Azok a stációk, amelyek csak egy-két szereplősek, azok kisebb, amelyek több szereplősek, azok nagyobb tartószerkezetbe kerültek.

Sándor János építész, vezető tervező


A keresztút útvonalára eső épületek falaira szinte rásimulnak az alkotások, beilleszkednek a környezetbe. Sötétedést követően az üvegbetont és magukat az alkotásokat is megvilágítják, így a technológiának köszönhetően igazán egyedi, szép élményt nyújtanak majd. A tartósságuk is kibír legalább százötven évet – tájékoztatott Sándor János építész, vezető tervező, aki azt is elmondta, hogy negyven ember, másfél éves munkájának eredményét láthatják hamarosan a győriek.

Dr. Veres András megyéspüspök

Az egyes stációkon négy nyelven olvasható a felírat, valamint a mai kor kihívásainak megfelelően, annak érdekében hogy az érdeklődők minél pontosabb és részletesebb információkat kaphassanak QR-kód is készül, amelynek használatával az egyes stációkhoz kapcsolódó internetes tartalom érhető el. Az útvonal a győri Nagyboldogasszony-székesegyháztól indul, érinti a Dunakapu teret, a Széchenyi teret, a Bécsi kapu teret, majd a Székesegyházhoz érkezik vissza.

Dr. Veres Andárs megyéspüpök is ekkor látta először az elkészült stációkat. A jelenlévőknek elmondta, neki a vártnál sokkal jobban tetszik. Mind a művészi, mind a vallási elvárásoknak megfelel, a maga nemében egyedülálló, minden igényt kielégító stációk, alkotások készültek.

Kurcsis László grafikusművész alkotása: Jézus elindul a kereszttel

Csütörökön a második és harmadik stációt mutatták be. A második stáció a Káptalandomb 15. számú ház falán található, Kurcsis László grafikusművész alkotása: Jézus elindul a kereszttel. Finom vonalvezetés, diszkrét színezés jellemzi Kurcsics László grafikáit. „Már a második stációképen megjelenik a lépcső, amely az ötödik stáció képének szinte vezérszimbólumává válik. A mennyet a földdel, sőt az innen lefelé vezető régióval összekötő lépcsők a választás szabadságára utalnak, az arany háttér és Jézus stilizált arca az elmúlt korok szemléletét idézi. Rendkívül finom és kifejező a II. stáció Jézusának keze, míg az V. stáció Simonjának árnyékban tartott, plasztikusan modellált alakját önmagunkkal azonosíthatjuk.”

A harmadik stációi a Jedlik Ányos utca 3. szám, a Kreszta-ház falán látható, Babos Éva festménye Jézust a kereszt földre sújtja. „A koloritgazdag festmény fő motívuma az átlósan megdőlő hatalmas, a vér vörösét idéző kereszt és alatta a leroskadó Jézus alakja. Lágyan omló köntöse éppoly sebezhetőnek mutatja őt mint az előtér kemény, sziklás talaján álló madarat. Ám vigaszunk lehet a háttérben felsejlő kék ég és a viruló búzamező, mint a feltámadás ígérete.”

Bemutatták a III. stációt

A Győri Egyházmegye, a győri önkormányzat és vállalkozók, üzletemberek összefogásával megvalósuló Győr-belvárosi keresztút ünnepélyes megáldása április 15-én, Nagyhétfőn, 17 órakor lesz a Káptalandombon (I. stáció, Káptalandomb 9.). A nagypénteki keresztutat Veres András megyéspüspök vezetésével járhatják végig az érdeklődők április 19-én, 18 órától.

A keresztút egyes stációinak alkotóit és alkotásait a Triangulum Galériában (a Gutenberg tér 2.) rendezett kiállításon mujtatják be, amely május 2-ig látogatható naponta 10 és 18 óra között. A kiállított művek pedig majd egy állandó tárlat keretében lesznek láthatók a Káptalandombon.

Földvári Gabriella
Fotó: MekliZ Fotóstúdió