Hogyan legyünk ökocsalád?

Győr+
2019.04.06. 15:23

Kis lépésekkel egy hulladékmentes(ebb) élet felé.

Amikor az ember saját vagy családja a jövőjére gondol, úgy látja, hogy a jelenlegi életmódon változtatni kell. Változtatni azért, hogy valamit adni tudjunk a gyermekeinknek, a következő generációnak. Például egy kevésbé szemetes bolygót.

Markó-Valentyik Annát, a győri Vaskakas Bábszínház művészét is egy borúsabb jövő képe ösztönözte a változtatásra, úgy gondolta, ha nem számol fel a rengeteg szemetet termelő életmóddal, kilátástalan lehet a jövőnk. Anna lépett és úgy döntött, folyamatosan átáll egy új életre, és létrehozta a Zölden Győrben oldalt, ahol megosztja tapasztalatait, kísérleteit, sikereit, valamint a blog közösségi felületén kommunikációt indít el.

A művésszel arról beszélgettünk, hogyan jutottak el odáig férjével, hogy mindössze háromhavonta telik meg a kommunális szemetesük. Azt csak azért teszik ki gyakrabban, hogy Anna beletegye az utca szemetét, naponta jár ugyanis szemetet szedni szerte a városban – de erről már korábbi számunkban szót ejtettünk.

Markó-Valentyik Anna szerint a legnehezebb az elindulás volt. Úgy kezdte, hogy rengeteget olvasott a témában, tapasztalt blogolókat kezdett követni. Aztán helyzetfelmérést tartott otthonában és a Győrben elérhető lehetőségekről, majd recepteket, praktikákat keresett. Szép lassan elkezdte ezeket kipróbálni, ami bevált, azokat megtartotta, a többivel tovább kísérletezik.

Annával együtt összegeztük, miket alkalmaz a mindennapokban.

Vásárlás

Mivel nincs még Győrben csomagolásmentes bolt, Anna hetente jár a vásárcsarnokba, ahol a legtöbb árus kiadja saját tárolóba a terméket. Azt mondja, a legtöbben örülnek, ha saját textilzsákba kéri például a gyümölcsöt. (Ebben az ügyben már több áruház is lépett, vásárolhatunk textilzsákokat a csomagoláshoz.) „Nyers húsokat dobozba kérek” – kezdi Anna, majd hozzáteszi, úgy tudja, Ausztriában néhány hentes tálcán adja ki a húst a vásárlónak, aki ezután bárhogy csomagolhatja. A tojást saját tartóba rakatja, a tejet automatából tölti üvegbe, máshol vajat, felvágottat, májast vagy éppen aszalt gyümölcsöket, magvakat kér dobozba. Bizonyos termékek esetében más csomagolásút választ, például üveges mustárt, majonézt, savanyúságot, joghurtot, csokoládéból pedig papírral borítottat. Ha kikerülhetetlen a műanyag, akkor a legnagyobb kiszerelés mellett dönt.

Nehézséget okozott a pékáru tárolása, ezért Anna igyekszik annyit vásárolni, amit el is fogyasztanak. Amúgy a férje süti otthon a kenyeret, ennek frissen tartására most próbálkozik élelmiszerbiztos PUL-lal bélelt zsákokkal.

A szénsavas vizet szódakészítő gép készíti, így nincs felesleges műanyag palack. Ha útra visz magával vizet, azt üvegkulacsba tölti.

Tisztálkodás, szépségápolás

– Fogkefe – Bambuszból készült, csomagolása újrahasznosított papír, amit szelektíven gyűjt. Internetről rendelhető, de nagy drogériák is forgalmazzák.

– Fogkrém – Szódabikarbónás házi fogkrémet készített, aztán rendelt pálcikás szilárd fogkrémet. A csomagolása megy a szelektívbe, a fapálcika komposztálható.

– Arcápolás – Tisztítás puha ruhaanyagból varrt korongokkal, ezek tisztítása papírcsomagolású mosószódával, nátrium-perkarbonáttal áztatva, ecettel öblítve. Sminklemosáshoz szőlőmagolajat csepegtet a korongra. Krémből olyan natúrkozmetikai termékeket használ, amiket nem csomagolnak műanyagba.

– Fülpucoló – Drogériában kapható lebomló.

– Fürdés – A tusfürdőt szappanra cserélték, figyel, hogy pálmaolajmentes és műanyagmentes terméket vásároljon.

– Sampon – Sok kísérletezés után olyan készítmény vált be, aminek alapja a mosódió. Recept a blogján olvasható.

– Hajvégek – Rozmaringolaj, argánolaj üvegcsomagolásban, a kupak műanyag.

– Lebomló hajkefe – fa alap, disznósörtés

– Zsebkendő – Textilből készült, összesen körülbelül 20 darab elég.

– Dezodor – Interneten rendelhető üveges.

– Kézkrém – Internetről elérhető pálmaolaj- és műanyagmentes. Mini dunsztosüvegbe csomagolják.

Takarítás, mosás

– Mosás – Először mosódiót vásárolt, de aztán kiváltotta hazai vadgesztenyével. Megfelelően tárolva, majd elkészítve jól használható, megfelelően tisztít. Most próbálja ki Anna a borostyán levelének felhasználásával történő mosást.

– Öblítés – Ecettel és illóolajokkal öblít, néha a megmaradt narancshéjat is berakja kis textilzsákba a ruhák mellé.

– Tisztítószer – Egy könyvből származik a recept, amit a blogon is közzétett. A készítményt korábban használt, spriccelős flakonban tárolja.

– Takarítókendő – Régi törölközőből készültek, ezeket beáztatja a könyvből származó recept alapján készült szerbe, csatos üvegben tárolja. Ha gyorsan kell, kivesz egyet, használja, aztán kiöblíti és kimossa őket.

– Konyhai törlő – A papírt váltja ki, bambuszból készült.

– Szemeteszsák – Mivel már nem termelnek olyat, ami nyomot hagyna, moshatóra cserélte Anna a zsákot.

Anna hangsúlyozta, a váltás nem történik meg egy döntéssel, a korábbi szokásoknak, termékeknek először ki kell kopniuk, hogy helyük legyen az újaknak. Az is fontos szerinte, hogy ezt az életmódot nem szabad ráerőltetni senkire, a jó dolgok egy idő után amúgy is beépülnek, részünkké válnak.

Szigethy Teodóra

Fotó: Marcali Gábor