Bárány, klasszikus sonka, tésztába rejtett főtt tojás. Ínycsiklandó finomságok Győr -és környékének ünnepi asztalairól.
A húsvéti ünnepekre mindenkinek megvan a maga kedvence, amit ilyenkor megkülönböztetett figyelemmel készít el, és tesz a családi asztalra. Kaptunk néhány figyelemreméltó, egyúttal roppant gusztusos fotót, és hozzájuk rövid leírást is olvasóink húsvéti menüjéből.
„A sonkát lassú, gyöngyöző vízben főztem puhára. Az első vizet természetesen leöntöttem róla, és figyeltem arra is, hogy a kövérje, a zsíros része gyorsabban puhul, mint a hús.
Egy babérlevelet és egy gerezd fokhagymát tettem mellé még a vízbe. Utána ebben a főzőlében készültek el a tojások is.
Kaláccsal és friss zöldségekkel tálaltam – mondja Dorka, aki a képen látható terített asztallal lepte meg párját.
„Idén valami különöset szerettünk volna, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy megpróbálkozunk a báránnyal. Régen használtuk már az udvari kemencét, de most volt idő mindenre, így már jó korán reggel felfűtöttük. Az alaposan befűszerezett bárányt rozmaring ággal, és új hagymával körítettük. Burgonya is került mellé, hiszen egy helyen összesütve még finomabb az íze – írta Tamás Pannonhalmáról, és fotót is mellékelt a sütés előtti pillanatról.
„Sokan sokféleképpen használják ilyenkor fel a kelt tésztát, mi most azt találtuk ki, hogy megtöltjük a húsvéti tojással és sonkával, és úgy fogyasztjuk el. A sütés után félbe vágva örömmel állapítottuk meg, hogy éppen úgy sikerült, ahogy szerettük volna – mesélte Erika.