Mi lesz a sok csokitojással, húsvéti nyuszival? Azt javaslom, hogy gyors és egészséges süteményeket díszítsünk vele, így biztosan elfogy minden csokoládé és közben vitamin is jut a szervezetünkbe.
Tipikusan a „Mi volt előbb, tyúk vagy a tojás?” esete áll fenn. Sok csokitojás maradt meg, hiszen a rokonlátogatások ellenére is megvettünk minden húsvéti kelléket, amit szokás ilyenkor. Így, a már meglévő tojásokhoz sütünk valami egészségesebb süteményt, hogy ne csupán tömény csokoládéval teljen meg sem a mi, sem a gyerekek gyomra.
Nálam mindig húsvét után készül a répatorta, a tésztájába vagy krémbe is gyakran rejtek tördelt étcsokit vagy tejcsokit, esetleg leöntöm olvasztott csokoládéval az ilyen típusú, egyszerű, kevert süteményeket. A répás süteményeket is azért szeretem, mert édesíti a tésztát, és nem kell bele annyi cukrot tennem, így is finom lesz. Végül pedig azzal díszítem, ami csak a kezem ügyébe akad.
Bevásárló lista
Tészta:
- 4 db tojás
- 140 g teljes kiőrlésű liszt
- 40 g fehér tönkölyliszt
- 100 ml olaj
- 1 csomag sütőpor
- 1 nagy (vagy két közepes) reszelt répa (apróra)
- fél mk só
- 1 marék dió
- 1 tk holland kakaópor
- 1 csésze nádcukor
- 1 narancs reszelt héja
- 1 ek rum (elhagyható)
Krém:
- 2 ek mascarpone
- 2 ek krémsajt (natúr)
- 1 ek porcukor
- pár csepp rum vagy narancslé
Amit tehetsz még bele: apróra tört csoki, mazsola, kandírozott gyümölcsök
Díszítés: Kinder tojások, csokitojás, nyúlfejek, gumicukor, smarties, nyalókák, csokimáz
Elkészítés:
A tojásokat habosra keverem kézi habverővel a cukorral, ezután jöhet az olaj, szintén folyamatos keverés mellett. Beleszórom a sütőport, majd a kimért lisztet, ezután a kakaóport, narancshéjat. Alaposan kikeverem, majd spatulára vagy fakanálra váltok. Hozzáadom az apró lyukon lereszelt répát, a tört diót és esetleg a csokidarabokat.
A sütőt előmelegítem 180 fokra, egy kuglóf formát kiolajozok és lisztezek, ebbe beletöltöm a masszát, majd beteszem a sütőbe 50 percre. Ezalatt gyönyörűen feljön és habkönnyűre sül. Rácson hűtöm ki, kiveszem a formából, kettévágom és megkenem mascarponéval vagy sajtkrémmel. Találtam a hűtőben 2 evőkanálnyi mascarponét, 2 evőkanálnyi natúr sajtkrémet, ehhez adtam egy csomag vaníliás cukort, de porcukorral is ízesítheted vagy egy kis rummal, narancslével. Ebbe bele lehet keverni aztán mindent: magvakat, narancsdarabokat, csokidarabokat, cukorszórást, csak ne legyen túl híg, mert kifolyik. Amennyiben nincs otthon krémsajtod, akkor egyszerű tejfölt is kikeverhetsz porcukorral, amit nem a süteménybe töltesz, hanem csak rácsurgatod a tetejére, ez viszont hűtőben tartandó utána. Ha megtöltöttem, ráteszem a tetejét és díszítem a megmaradt krémmel és minden mutatós finomsággal.