Azért van mit javítani a viselkedésen

Kevesebb a baleset, jobbára fegyelmezettek az emberek

Fotónk illusztráció: Krizsán Csaba/MTI
HAK
2020.04.16. 19:32

A koronavírus-járvány miatt kialakult kijárási korlátozás és a különféle időszakos helyi rendeletek a közlekedés és a közrend helyzetét is érintik. Szerencsére Győr-Moson-Sopron megyében meglehetősen kedvezőek az adatok, amelyekből arra lehet következtetni, a többségnek sikerült megérteni a kormányzat kérését: maradjanak otthon!

Nyilván mindenkinek van tapasztalata, véleménye a koronavírus-járvány miatt hozott rendelkezésekkel kapcsolatban, a változások szemmel láthatóak, ezekkel olvasóink is rendszeresen szembesítik szerkesztőségünket. Tény, hogy kevesebben vannak az utcákon, az utakon, s mintha egy kicsit lecsendesedett volna a hétköznapi rohanás. A balesetekről szóló hírek is ritkábbak, viszont többször is szemtanúi voltunk kisebb-nagyobb szabálysértéseknek: gyalogos haladt át zebrán a piros jelzés ellenére, autók hajtanak érezhetően nagyobb sebességgel és a záróvonalat is mintha többször lépnék át. Ezek persze ismét csak személyes tapasztalatok.

Illusztráció: Marcali Gábor

A tények érdekében észrevételeinkkel megkerestük a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát, ahonnan az alábbi összefoglalót kaptuk az elmúlt időszak közlekedési tapasztalatait illetően:

„A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén – az elmúlt év hasonló időszakát tekintve – a személyi sérüléses balesetek száma mintegy a felére csökkent, és csökkenő tendenciát mutat az összes balesetek száma is. Az elmúlt időszak közlekedési helyzetét elemezve elmondható, hogy jóval kevesebben közlekednek megyénk útjain, a forgalomban résztvevő járművezetők célirányosan, általuk már ismert útvonalakon haladnak. Ugyanakkor megfigyelhető az is, hogy a kisebb forgalom hatására többen megszegik a közúti közlekedés alapvető szabályait, mint például a sebességhatárok betartása. A megyei rendőr-főkapitányság folyamatosan elemzi és értékeli a baleseti okokat, tényezőket, és ezek figyelembevételével prevenciós célú ellenőrzéseket végez a megyei útjain.” – közölték.

Mindenki figyelmét felhívnánk tehát mi is, hogy a veszélyhelyzet és a koronavírus miatti kialakult kissé szokatlan közlekedési tapasztalatok senkit nem jogosítanak fel arra, hogy a KRESZ szabályait megszegjék, illetve ha mégis így döntenek, akkor vállalják a következményeket!

Betartjuk a kijárási korlátozást?

A másik újra és újra visszatérő téma, hogy vajon megyénk állampolgárai mennyire veszik komolyan a kijárási korlátozással kapcsolatos szabályokat, illetve mennyire követik azokat az előírásokat, amelyeket a helyi polgármesterek hoztak? Az olvasói tapasztalatok nyilván itt is megoszlanak, valakik elégedettek az emberek viselkedésével, míg mások felháborítónak tartják, hogy még mindig sok a csoportos gyülekezés. Ismét a rendőrséghez fordultunk, hogy segítsenek tisztán látni, vajon mennyire vagyunk képesek betartani azt, amit elvárnak tőlünk.

„A kijárási korlátozás kapcsán a rendőrség a 71/2020. Kormányrendelet kihirdetése óta, annak megszegőivel szemben – válaszadásunkig – összesen 261 esetben kellett különböző szankciókat alkalmazni, ezek közül 158 alkalommal figyelmeztetést, 20 alkalommal helyszínbírságot, míg 83 esetben szabálysértési eljárást indítottak a rendőrök a szabályok megszegőivel szemben. A hosszú, ünnepi hétvégén történt intézkedések tapasztalatai alapján elmondható, hogy megyénkben – az eddig eltelt időszakhoz viszonyítva – növekedett a szabályszegőkkel kapcsolatos szankciók száma.” – kaptuk a választ a sajtóosztálytól.

Fotó: MTI/Varga György

A legfrissebb, azaz a csütörtöki kormányrendelet alapján a polgármesterek és az önkormányzatok által előírt, a kijárási korlátozásra vonatkozó szigorítások az előttünk álló hétvégére is vonatkozhatnak. A részleteket egyelőre még nem tudjuk, de egy biztos: van mit javítania az embereknek a húsvéti négy naphoz képest. Mert a „Maradjanak otthon!” még mindig konkrét és komoly kérés.

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #rendőrség |