A húsvét sem lehet kifogás!

Győr+
2019.04.09. 13:59

Egyre népszerűbb és sikeresebb az Egészségfejlesztési Iroda programja, amely szakmai irányítással segít az életmódváltásban és abban, hogy egy más, egy teljesebb életet élhessenek a jelentkezők. A pénteki találkozáskor a húsvéti ünnepi asztal kísértéseire igyekezett nemet mondani a csapat.

A Fogy a Petz-cel kezdődött a történet, amelyet dr. Boncz Ágota belgyógyász-endokrinológus, az Egészségfejlesztési Iroda vezetője álmodott meg. Az első csapat sikeresen teljesítette a célt, mozgással, az étrendjük átprogramozásával szépen olvadtak lefelé a kilók. Az ideálisnak meghatározott fogyási tempó a hetente egy kilogramm volt, amely még nem terheli meg a szervezetet.

A kórházi dolgozók után az önkormányzati munkatársak vágtak bele a kihívásba, és március 5-étől életmódváltásba fogtak. Egy hónappal később, péntek délután találkozott a csapat a Városházán, hogy megbeszéljük a tapasztalatokat. A doktornő mellett jelen volt Molnár Réka dietetikus is, aki szintén sok segítséget nyújt a fogyni vágyóknak.

A programban résztvevők mindegyike átesett már az általános orvosi felmérésen és a laborvizsgálatok eredményei is megérkeztek. Köztük a vércukor terheléses vizsgálat adatai is, amelyekről dr. Boncz Ágota elmondta: A vércukor terheléses vizsgálata a megelőzés miatt is nagyon fontos, hiszen a szénhidrát-anyagcserezavar az cukorbetegség előszobája. Akiknél a 120 perces mérésnél nem sikerült 6 alatt tartani az értéket, már kezdődő szénhidrát-anyagcserezavarról beszélhetünk. Nagyon fontos tehát az életmódváltás, hiszen most még megelőzhető a nagyobb probléma – foglalta össze a doktornő.

A programban résztvevők megosztották a tapasztalataikat egymással és a szakemberekkel is, amelyekből tisztán látszott: a legnehezebb az édességről való lemondás. Viszont praktikákat is mondtak, hiszen van, aki egy pohár vizet iszik helyette, míg más paleo süteményt választ. Az is dicséretes, hogy többen lemondtak a cappuccinóról és már csak tejeskávét isznak, szigorúan cukor nélkül. A doktornő javaslata egyébként a gyümölcsfogyasztás mellett volt, hiszen ez a legjobb formája annak, hogy kiváltsuk az édesség iránti sóvárgásunkat.

A programnak nagyon fontos eleme, hogy a résztvevők megtanulják, s magabiztosan használják a kalóriaszámolást. Ebben az élelmiszerek kalóriatáblázata nyújt segítséget, s elengedhetetlen a megbízható konyhai mérleg is. Molnár Réka dietetikus szerint egyébként gyorsan meg lehet szokni, és hamarosan már „szemmel” is menni fog a mérés. Azért a találkozón egy kicsit még gyakoroltak a résztvevők: egy adag zöldséges rizottó össz-kalóriáját kellett kiszámolniuk.

A Fogy a Petz résztvevőinek először a karácsony, az önkormányzati csapatnak pedig most a húsvét jelent komoly kihívást, ám Molnár Réka receptekkel készült, így nem kell lemondani az ünnepi falatokról sem. Csupán egy kis változtatás, s máris egészséges és kímélő lehet a húsvéti menü, akár az egész családnak. A sajtkrémes-zöldfűszeres töltött tojás, a bazsalikomos-mozarellás csirkemmel, narancshabos mákos szelet és a magos ropogós nagyon ígéretesen hangzott. Főleg, hogy a süteményt már a doktornő is kipróbálta, s mint mondta: akkora sikert aratott vele, hogy valószínűleg kipróbálja a málnás verzióját is. Ám arról már a következő találkozón számol be a csapatnak, akiknek addig is szép húsvétot és további jó életmódváltást kívántak.

Havassy Anna Katalin

Kép: EFI Facebook