Korok és történetek várják a nézőket a győri színház épületében

Győr+
2019.04.11. 18:47

Csütörtökön délután hirdette ki Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója a 2019/20-as évad részleteit. Több fontos korszak megelevenedik majd a színpadon, és a sajtótájékoztatón többször hangsúlyozták: a teátrum épületében tartják az összes előadást, csak 2020 nyarán költözik a társulat és a Győri Balett az ideiglenes játszóhelyszínre.

Elsőként a legfontosabb projekt, a színház felújítása került terítékre az évadbeharangozó sajtótájékoztatón. A feladat óriási, az előkészületek ennek megfelelően régóta tartanak. Megtévesztheti az épület felé sátálókat, hogy már jó néhány hónapja elkezdték a felújítást megelőző ásatásokat, ezért többször hangsúlyozni kell: a 2019/20-as évad összes előadását a kőszínházi épületben tartják, csak ezután költözik át a két társulat az Olimpiai Sportparkba, amíg tart a tényleges átalakítás.

Radnóti Ákos alpolgármester történelmi előrelépésnek nevezte a felújítást, s biztosította az itt dolgozókat az önkormányzat további támogatásáról. Beszélt arról is, hogy az Árpád parkolóház néhány hónappal ezelőtti megnyitásával a színházba járók parkolását is segíteni szeretnék. Hozzátette, a létesítményben hamarosan elkészül a Győri Balett próbaterme is.

Radnóti Ákos és Kiss János


Páternoszter Piroska polgármesteri biztos úgy fogalmazott: mindent megtesznek azért, hogy ha megkezdődik a felújítás, mindenki a megfelelő módon és hangulatban tudja átvészelni az átmeneti időszakot. A kivitelezési tervek nyár elejére elkészülnek. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy egy jól működő színháza legyen Győrnek. Jóban-rosszban a társulat mellett állunk” – hangsúlyozta.

Páternoszter Piroska

Forgács Péter teátrumigazgató a jövő évad részletezése előtt emlékeztetett, szombaton még egy premier következik, a Bob herceg című operettet mutatják be a Nagyszínházban. Pénteken pedig elindul a regisztráció a társulat április 26-i nyílt napjára, kilencedik alkalommal várják az érdeklődőket egy napra a kulisszák mögé.

Forgács Péter és Kiss János

A következő évad a Korok amp; történetek elnevezést viseli, utalva arra, hogy minden előadás meghatározó történelmi korszakban játszódik majd. A Nagyszínházban műsorra kerül Tasnádi István Szibériai csárdás című zenés romantikus játéka, Tasnádi Csaba rendezésében, Szabó Magda Régimódi története, Bagó Bertalan rendezésében. A következő musicalbemutató az Elisabeth lesz a Lévay Szilveszter és Michael Kunze párostól, rendezi: Forgács Péter, aki bemutatta a főszereplőket is: Bori Réka színésznőt és Szemenyei János színészt, zeneszerzőt.

Bori Réka egy részletet is előadott az Elisabethből

Az igazgató elmondta, folytatódik a Co-Operával való együttműködés, Wolfgang Amadeus Mozart Szöktetés a szerájból című operáját mutatják be, a rendező Juronics Tamás lesz. Ezután egy vígjáték, Carlo Goldoni: Chioggiai csetepatéja következik Szűcs Gábor rendezésében, végül egy színjáték, Peter Shaffertől az Amadeus Méhes László rendezővel.

A Kisfaludy teremben elsőként David Seidler drámáját, A király beszédét láthatjuk, ezt Funtek Frigyes viszi színpadra, amit Agatha Christie Váratlan vendég című krimije követ Forgács Péter rendezővel.


A Vill-Korr Sulibérlet keretében Kszel Attila író-rendezőtől két darabot is láthat a fiatal közönség: a La Fontaine, avagy a csodák éjszakája színművet és a Róma réme című zenés színművet. Gábor Sylvie is rendez, mégpedig Szilágyi Andor Leánder és Lenszirom című meséjét.

Műsoron marad: A padlás, a Bob herceg, az István, a király, a Primadonnák, A Pál utcai fiúk, a Két úr szolgája és a Ludas Matyi jr.

Kiss János, az idén negyven éves Győri Balett igazgatója elárulta, a társulat az Anna Kareninával készül, Velekei László Harangozó-díjas művészeti vezető koreografálásában. A júniusi, XV. Magyar Táncfesztivál nyitónapján pedig Győrben is láthatja a közönség a Nemzeti Táncszínház megnyitóján bemutatott Passage című művet. Beethoven VII. szimfóniáját a Győri Filharmonikus Zenekar játssza majd. A negyvenedik évfordulóra szabadtéri kiállítással, képzőművészeti albummal és gálával készülnek, sőt, a társulatalapítók közül Kiss Jánossal és Markó Ivánnal pódiumbeszélgetés is lesz a Kisfaludy teremben.

Kiss János

Forgács Péter elmondta, a színházi bérletek struktúrája nem változott, a jövő évadban is 18-féléből választhatnak a nézők. A jegyek és bérletek ára viszont 10 százalékkal emelkedik, kivéve a Vill-Korr Sulibérletet.

Végül arra is kitért, hogy a hír igaz: újra előadásokat szeretnének tartani a padláson. Októbertől a Czuczor Gergely utca 30. szám alatti épület tetőterében várják a nézőket 50–60 férőhellyel egy kis „ékszerdobozban”, bérleten kívül.

Zoljánszky Alexandra

Fotó: O. Jakócs Péter