Segítettünk rálépni a „fake”-re

Győr+
2019.04.12. 13:57

A Győr+ Média is csatlakozott ahhoz az országos kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy fejlesszék a fiatalok digitális kompetenciáit, informálják a diákokat az internet útvesztőiről, és megtanítsák őket felismerni az álhíreket, azaz a „fake news”-t. Munkatársaink a Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium tanulóival eredtek a koholmányok nyomába, s léptek rá a „fake”-re.

A fiatalok kompetenciáinak fejlesztéséért már a 2015/16-os tanévtől országszerte megrendezik a Digitális Témahetet. Ehhez a kezdeményezéshez idén a győri Péterfy-iskola is csatlakozott, így április 8-ától különleges, informatív és interaktív előadásokban volt részük a diákoknak, amelyek segítségével tisztább képet kaphattak az internet világáról. A Lépj a „fake”-re! címen futó témahét kollégáink, Adorján Andrea rádiós műsorvezető és Rozmán László online főszerkesztő előadásával indult hétfőn reggel, amellyel a 9–12. osztályos tanulókat célozták meg. Arra vezették rá őket, hogyan tudnak különbséget tenni a valódi, illetve az álhírek között. Tanultak a hírek ismérveiről, a koholmányok fajtáiról és árulkodó jeleiről, az előadás végén pedig játékosan tesztelték tudásukat – vajon felismerik-e a cikk címe alapján, hogy átverésről van szó. A fiatalok látszólag azt sem bánták, hogy még igencsak korán van, lelkesen jelentkeztek, és szívták magukba az információt – ami bizony hasznukra válhat, hiszen manapság még inkább fontos, hogy megtanuljanak kritikusan gondolkodni, s megkérdőjelezzék azt, amit a világhálón látnak. Csak így válhatnak tudatos internetezőkké, akik nem dőlnek be mindennek.

Rozmán László és Adorján Andrea

Nem csak a híreket, a fotókat is meg kell kérdőjeleznie az ifjúságnak, hiszen a különböző képszerkesztő programokkal ma már könnyedén manipulálják a fényképeket, amelyek ezáltal hazugságot közvetítenek. Nem ritka, hogy egy álhírhez hamis fotót szerkesztenek, kihasználva az embereknek azt a szokását, hogy elhiszik, amit a saját szemükkel látnak – pedig, ha jobban megfigyelnék, vannak ráutaló jelek, hogy mindez hazugság. Erről Orosz Sándor fotós, a Győr+ Rádió műsorvezetője beszélgetett a diákokkal hétfőn délután, aki hasznos tanácsokkal látta el őket. Megmutatta, honnan tudhatják, hogy egy kép nem a valóságot tükrözi, felhívta figyelmüket a kontúrok, az árnyékok és a méretarány árulkodó jeleire is – így a diákok hamar ráéreztek a lényegre, és maguktól magyarázták el, mitől manipulált az adott fotó. Ez a közösségi média világában is hasznukra válhat, ahol nagyon gyakori, hogy egy-egy felhasználó másnak akar látszani, mint aki valójában – ám, ha jól figyelnek, ezt is felismerhetik.

Orosz Sándor

Ezen a héten cserediákok is érkeztek a Péterfy-iskolába, akik ellátogattak a Győr+ Média székházába. Megnézhették, hogyan működik a rádió, sőt, ki is próbálhatták magukat a mikrofon mögött, többen vállalkoztak egy rövid beszélgetésre, amit aztán visszahallgathattak. A tévéstúdióban is jártak, ahol lehetőséget kaptak, hogy a hírolvasó pult mögé csücsüljenek, és a súgógépről olvassanak – közben a többiek a vezérlőben nézték a tévén, hogyan remekel diáktársuk. A lelkes fiatalok nem csak a rádió és a televízió működésével ismerkedhettek meg, a hetilap, illetve az online felületünk szerkesztéséről is hallhattak, sőt, a Győr+ Mancsok rovatunkat is bemutattuk nekik, az előadásokat pedig nem hagyták szó nélkül, lelkesen tették fel kérdéseiket.

Német diákok a Győr+ Média székházában

A Digitális Témahét középpontjában a fiatalok álltak, de ehhez hozzátartozik, hogy a szülők is tisztában legyenek az interneten gyermekeikre leselkedő veszélyekkel, a világháló buktatóival és lehetőségeivel, biztonságos használatával. Így csütörtökön délután magukkal a szülőkkel beszélgetett Pribránszki Marianna Gyerkőcökkel Suttogó, valamint kollégáink, Adorján Andrea és Rozmán László. A Szülők Akadémiáján arra fektették a hangsúlyt, milyen kockázattal jár, ha a fiatalok ellenőrzés, határok nélkül használják az okoseszközöket és a számítógépet, milyenek a mai tinédzserek internetezési szokásai, s a szülők mit tehetnek, hogy elkerüljék a bajt. Egy tudatosan internetező fiatal mögött ugyanis ott áll egy felnőtt, aki irányt ad, példát mutat neki, s ha kell, rálép a „fake”-re.

Bodrogi Sára

Fotó: Gy.P.