Kiállítás a Felvidékről kitelepítettek emléknapján – fotókkal

Győr+
2019.04.13. 08:30

A felvidéki kitelepítések 72. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt Győrött, a Dr. Kovács Pál könyvtárban.

A Felvidékről kitelepítettek emléknapját minden év április 12-én tartják. Azért ekkor, mert 1947-ben ezen a napon kezdődött a szlovákiai magyar lakosság Felvidékről való kitelepítése. A csehszlovák kormány kényszerítésére a szlovák-magyar lakosságcsere-egyezményt 1946. február 27-én írták alá Budapesten, és a kitelepítetteket szállító első vasúti szerelvény 1947. április 12-én indult el a Felvidékről. 1949. június 5-ig több mint 76 ezer embert szállítottak át Magyarországra.

A felvidéki magyarság sötét éveire Varga Láazló nagymegyeri helytörténész emlékezett a győri kiállítás megnyitóján. Ő pontos nagymegyeri és csilizradványi adatokkal, események felidézésével mutatta be a kollektív háborús bűnösséggel vádolt felvidéki magyarság történelmi sorsát. A Magyarországra telepítetteket megfosztották állampolgárságuktól, vagyonuktól, szülőföldjüktől. Varga László kitért az úgynevezett reszlovakizációra is. Akik ugyanis szlovákoknak vallották magukat annak ellenére, hogy magyar voltak és a szlovák nyelvet nem is értették, a szülőföldjükön maradhattak.

Azóta is vita tárgya a magyarság megtagadásának megítélésae, de Varga szerint minden egyes esetet küln-külön kell vizsgálni. Voltak nagyon idős emberek, akik már nem akartak, igazából nem is tudtak kimozdulni otthonukból, nekik nem volt más választásuk, mint szlováknak vallani magukat. A kitelepítések világát, érzései, belső és külső drámáit különböző technikákkal és művészeti stílusokban ábrázoló képeket ötven felvidéki képzőművész alkotta. Ebből válogattak a győriek számára a könyvtár egyre népszerűbb kiállítótermébe.

H. F.
Fotó: MekliZ Fotóstúdió