Ez a finomság most nem sós étel, hanem a lehető legcukrosabb. Nagyon ritkán készítjük, de felnőtteknek és gyerekeknek nagy ünnepnapot jelent, ha kisül a töltött kalács.
Kész vagy megmaradt, szikkadt kalácsra van szükség hozzá, amit nem csak, hogy savanykás-édes lekvárral, mogyorókrémmel vagy gomolya sajttal töltünk, hanem bundáskenyérszerűen kisütjük és fahéjas cukorba forgatjuk. Bizony, ez gyakori étek a déli népek pékségeiben, amit tejeskávéval fogyasztanak akár tízóraira, akár reggelire, de délután már szó sem lehet róla. Sütés közben az egész ház fahéj és vanília illatban úszik majd, mindenki alig várja a tányérjára és utána számlálja vissza a heteket, mikor ehet újra. Igen, csak módjával, de azért ezt mindenkinek meg kell kóstolnia!
Bevásárló lista (2 személyre):
- 4 szelet foszlós kalács
- 2 ek lekvár (vagy nutella, mascarpone)
- 2 db tojás
- fél dl tej
- csipet só
- 3 ek olaj a sütéshez
Forgatáshoz:
- 3 ek kristálycukor
- 1 kk fahéj
Elkészítés:
A kalácsszelet egyik felét megkenem vastagon lekvárral vagy a választott krémmel, összeteszem a másik felével. A tojásokat a csipet sóval és a tejjel felverem egy akkora tányérban, amibe belefér a kalácsszelet is. Mindkét oldalát belemártom és hagyom kicsit ázni benne, hogy megszívja magát a tojással.
Serpenyőben olajat hevítek, és közepes lángon mindkét felét kisütöm, pont úgy, mint a bundáskenyeret. Ez idő alatt egy tányérban összekeverem a cukrot a fahéjjal és a kisült kalácsokat még melegen beleforgatom. Langyosan, azonnal tálalok egy nagy pohár tejjel, kávéval.