Jó időre számíthatunk húsvétkor

Győr+
2019.04.15. 16:30

Jó idővel kezdődik a húsvét - jósolja Tullner Jób atya, a Pinnyédi Meteorológiai Állomás vezetője.

Előrejelzés a Kisalföldre

A vége viszont borúsabbnak látszik. A múlt hét második felében némi csapadékot is hozott zóna távoztával kellemesebbre fordul időjárásunk.

Igaz, cserébe, a szél lecsendesedésével és a felhőzet csökkenésével kedd, szerda reggel gyenge fagyra kell számítani (2. ábra).

A reggeli erősebb lehűlést követően kedd és csütörtök közt délelőtt eleinte gyengén felhős lesz az égbolt, majd az erőteljesedő besugárzás következtében beinduló feláramlás hatására délutánra megnövekszik a felhőzet és kialakulhat egy-egy zápor, legnagyobb valószínűséggel szerdán.

3. ábra forrása: Német Meteorológiai Szolgálat

A nappali felmelegedés fokozatosan közelíti meg a +20°C fokot (3. ábra). Az ÉK-i, K-i szél a délutáni órákban megélénkülhet. Péntektől csökken a csapadékhajlam, pénteken és szombaton kellemes tavaszi időben lesz részünk, igaz, pénteken megerősödhet a keleties szél. A keresztutakat és körmeneteket a mai kilátások szerint nem fogja zavarni csapadék (4. ábra). Vasárnap délután ÉK felől beborulhat az ég, hétfő délutántól eső is várható, de az még messze van.

4. ábra forrása: www.wxcharts.eu

Nagytérségi helyzet

A Mozaik kiadó 2013-as kilencedikes földrajzkönyvének 111. oldala szerint egy anticiklon élettartama több hét is lehet. Ennek megerősítése céljából, az elmúlt hét eleje óta a középpontjával a Skandináv-félsziget felett tartózkodó képződmény erre a hétre meghosszabbította bérletét (5. ábra), s csak húsvét hétfőtől kezd a távozáson gondolkodni.

5. ábra forrása: www.sat24.com

A hét elején ugyan délutánonként néhány záporral „beszólogat még neki” a mediterrán sekélyciklonális öv, a hét második felére azonban visszahessegeti azt Afrikába. Húsvét vasárnap viszont az anticiklon DK-i oldalán egy nedvesebb zóna közelít meg bennünket, mely a húsvéti locsolást felülről is megtámogathatja.

Tullner Jób atya amatőr meteorológus

Nyitókép: pixabay