Szinte nincs olyan étterem, ahol ne lenne az étlapon az olasz tészták valamelyike. „Ahány hely, annyi szokás”, a legtöbb „magyar” carbonara tejszínesen készül, pedig az olasz eredetileg egyáltalán nem tartalmazza ezt a tejterméket. Nagy Eszter creative cheffel elkészíthetjük az igazi olasz spagetti carbonarát és szupergyors főzeléket is kipróbálhatunk e heti ajánlatából.
Spagetti carbonara
500 g spagetti tészta
150 g kolozsvári szalonna
150 g parmezán
2 db tojás
4 db tojássárgája
frissen őrölt fekete bors
só
A szalonnát felkockázzuk, lepirítjuk. A tésztát lobogó sós vízben nagyjából 8 percig főzzük, majd szűrőkanállal átrakjuk a szalonnára. A tojásokat felverjük, belekeverjük a reszelt parmezánt és teszünk hozzá egy merőkanállal a tészta főzővizéből. A tojásos keveréket óvatosan a tésztára öntjük és folyamatos kevergetés mellett takarékon addig melegítjük, amíg be nem sűrűsödik, krémes nem lesz. A végén friss borsot tekerünk a tetejére.
Tízperces cukkinifőzelék
4 db salátacukkini
5 dkg vaj
15 dkg tejföl
2 ek. almaecet
só
bors
2 gerezd fokhagyma
A cukkinik külső részeit lereszeljük, pici sóval és az ecettel átforgatva állni hagyjuk.
A cukkini maradék részét felkockázzuk, lepirítjuk és a fokhagymával együtt puhára főzzük, majd a vajjal, sóval és a tejföllel összeturmixoljuk.
A marinált (ecetben és sóban érlelt) cukkiniszéleket lecsepegtetjük és belekeverjük a krémfőzelékbe.