Ezüst-jodidot juttat a felhőkbe a jégkármérséklő

Győr+
2019.04.16. 14:08

A tavalyinál korábban helyezte üzembe a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az országos jégkármérséklő-rendszert, ami már az előző, működésének első évében beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

A rendszer 2018-ban több tízmilliárd forintnyi kárt előzött meg, megóvva a mezőgazdaságot, a lakossági, ipari és állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat. Annak ellenére, hogy az elmúlt 30 év legszélsőségesebb, legzivatarosabb tavasza, nyara volt tavaly (a bejelentett viharkárok éves szinten hatszorosára, a felhőszakadáskárok kétszeresére növekedtek), a jégkárok 70 százalékkal, a jégkár aránya pedig az összes bejelentett mezőgazdasági káron belül a harmadára esett vissza – olvasható a NAK közleményében.

A rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara építette ki, működésére a Kárenyhítési Alapból évi legfeljebb 1,5 milliárd forintot biztosítanak, az üzemeltetését pedig a társszervekkel közösen az Agrárminisztérium végzi.

Az április 15-étől üzemelő továbbfejlesztett rendszer az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot juttat a felhőkbe, így a – tapasztalatok szerint – május előtt érkező jégesők alkalmával is segít a kármérséklésben. A tavalyinál korábbi üzembe állítást az indokolta, hogy az elmúlt években több alkalommal is volt május előtt a gazdák számára komoly károkat okozó jégeső.

A NAK-on belül működő üzemeltetési iroda az idei szezonra kiemelt feladataként tűzte ki a hálózat informatikai rendszerének fejlesztését. Változott a generátorkezelők mobilfelülete, a riasztási adatokat szolgáltató Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) részletesebb előrejelzést küld a kezelők számára, a jégbejelentések pedig automatikusan az OMSZ-hoz érkeznek, ami nagy mértékben javítja a beavatkozások hatékonyságát. Az OMSZ új modelleket alakított ki az előrejelzésre, illetve a tavaly nyáron átadott – többek között a jégkármérséklő-rendszert is kiszolgáló – szuperszámítógépük a korábbi teljesítmény ötszörösét képes leadni, így növekedett a meteorológiai előrejelzések pontossága, biztonsága és gyorsasága is. A végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően a magyar gazdálkodók és a teljes lakosság várhatóan még kevesebb jégesőt fog érzékelni.

Forrás: NAK

Fotó: Pixabay