Megnyíltak a Széchenyi Egyetemi Napok

Győr+
2019.04.16. 16:06

A sikerek és a kudarcok természetrajzával is foglalkozott beszédében Borkai Zsolt polgármester, aki Földesi Péter rektorral közösen nyitotta meg a SZE-Napokat a Széchenyi István Egyetemen.

Földesi Péter rektor szerint nehezen lehetne elválasztani a várost az egyetemtől. Annyira erősek a kapcsolatok, hogy nincs elválasztó határ, a célok, a feladatok egybemosódnak. Ebben a csodálatos környezetben szinte az egész év fesztivál, tette hozzá.

Győr meghatározó létesítménye, szellemi központja az egyetem, ami most már 15 ezer hallgatónak ad otthont, folytatta a város polgármestere, Borkai Zsolt. Azt kérte, hogy a fiatalok ne csak az egyetemi éveiket töltsék Győrött, hanem helyezkedjenek el a városban, itt alapítsanak családot, Győr szívesen befogadja őket.

Földesi Péter és Borkai Zsolt

Borkai Zsoltot arra is felkérték az egyetemisták, hogy a hivatalos megnyitó mellett szóljon saját élettörténete sikereiről, arról, miként élte át és dolgozta fel a kudarcokat, mit jelentett életében a sport, van-e felhasználható hozadéka a polgármesteri munkában.

Elmondta, hogy az első tornász élménye a kudarc volt. Röck Samu tornatanár meghívására hat évesen vitték le először edzésre, ahol a nála idősebb, régebb óta oda járó gyerekek már remekül cigánykerekeztek, ő pedig erre akkor még képtelen volt.

Mondtam is otthon – idézte fel a polgármester -, béna vagyok, szégyellem magam, többet nem akarok edzésre járni. Édesanyám széttolta a bútorokat a nappaliban, s még aznap este megtanultam cigánykerekezni. Így lett a kudarcból ösztönző erő.

A polgármester saját élettörténetéről, sportsikereiről és kudarcairól is mesélt a fiataloknak

A második sportkudarc kilenc éves korában történt, amikor a gyakorlat előtt kétszer is nekirontott a tornaszekrénynek, természetesen nulla pontot kapott. Abba is hagyta a tornát, pár hónapra elment focizni, de az edzője visszahozta.

Talán akkor tanultam meg – vonta le a következtetést -, hogy lehet ugyan gyorsan dönteni, sőt én most is a gyors, határozott döntéseket szeretem, de ha azok valamelyikéről kiderül, hogy rossz, akkor azonnal változtatni kell.

Borkai Zsolt arra kérte az egyetemistákat, hogy maradjanak Győrben

Első komoly sikerét 1987-ben érte el, lólengésben világbajnok lett. Ennek az évnek a végén egy nyújtógyakorlat közben komoly sérülést szenvedett, a vállát kétszer is operálni kellett. Az sem volt biztos, hogy ki tud menni a szöuli olimpiára. Végül annyira jól sikerült a gyakorlata, hogy 1988-ban olimpiai aranyérmes lett.

A sportnak elsősorban a kitartást, a határozott döntést, a döntés felelősségének érzetét, tudatát kaptam – mondta a hallgatóságnak. – Ezeket a tulajdonságokat polgármesterként is alkalmazni tudom. Hozzátette: polgármesternek lenni szolgálat, de jó érzés segíteni a rászorulóknak, jó érzés jó ügyekért cselekedni, ha az ember mellett ott áll városa közösségének a többsége. Mindig azt vallottam, az embernek szeretni kell a közeget, melyben él, különben rosszul érzi magát benne. Szerencsém van, hogy engem ilyen szerethető közeg vesz körül, fogalmazott Borkai Zsolt.

A tavasz egyik legnagyobb győri buliprogramja tehát elstartolt a megnyitóval, sport és rengeteg zenei élmény várja a látogatókat. A részletes programokról és jegyárakról itt olvashatsz részletesen! Ha egy igazán jó hangulatú fesztiválra vágysz, a következő napokban Győrben, a campuson a helyed!

Szerző: Hajba Ferenc
Fotó: Marcali Gábor