Győri siker a kibővült Széchenyi-Oxford regattán

Győr+
2019.04.17. 09:31

Az Oxford Balliol College győri edzőtáborozásának lezárásaként immáron másodszor rendezték meg a kibővített Széchenyi-Oxford regattát a Mosoni-Duna belvárosi szakaszán. A női kormányos négyesek és a férfi nyolcasok futamában a tavalyi évhez hasonlóan egyaránt hazai siker született. Magabiztos versenyzés után a széchenyis egységek haladtak át elsőként a célvonalon.

A tavalyi kiváló programnak nagyon hamar híre ment evezős berkekben is Európa-szerte, ennek köszönhető, hogy idén már egy cseh és több magyar egyetem evezősei is részt vettek a viadalon.

Dr. Lukács Eszter, a házigazda Széchenyi István Egyetem oktatási rektorhelyettese rávilágított, hogy az egyetem nemzetköziesítési folyamatát dinamikus fejlődés jellemzi: szeptembertől már 24 angol nyelvű program kezdődhet, ahová nyugat-európai hallgatókat is várnak. „Nagy megtiszteltetés volt számunkra az Oxfordi Egyetem kezdeményezése, hogy a Széchenyi István Egyetem evezős csapatával mérkőzhessen meg. Az a célunk, hogy a Széchenyi-Oxford regatta hagyománnyá váljon, és a bővülő, nemzetközi mezőnnyé kiszélesedő versenyeken évről évre meg tudjuk mutatni, milyen gazdag a hallgatói élet a Széchenyi István Egyetemen, a tudományos felkészültség mellett milyen kiváló lehetőségeket biztosítunk például a sportban diákjainknak. Győr a folyók városa, páratlanul jó adottságokkal, csodálatos belvárosi környezetben edzhetnek, versenyezhetnek az evezősök. Jobb helyszínt nem is találhatnánk egy ilyen rangos rendezvénynek” – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

A férfi evezős nyolcasok befutója. Elöl a széchenyis hajó.

„A Széchenyi István Egyetemet kiváló együttműködés fűzi hosszú évek óta a GYAC evezős szakosztályához. A második regattát is közösen szerveztük. A szakmai feltételeket a szakosztály, a szállást és az étkezést pedig a campus biztosította, és a Hallgatói Sportirodához is folyamatosan fordulhattak a résztvevők” – mondta dr. Gyömörei Tamás, az egyetem Testnevelési és Sportközpontjának vezetője.

Az Oxford Balliol College győri edzőtáborában immáron második éve egy magyar hallgató is részt vesz, aki oxfordi diákként ült hajóba először bő két éve. „Tartalmas, kiválóan sikerült hét van mögöttünk, a vártnál hűvösebb idő ellenére is sikerült napi három edzést besűrítenünk a programba. Az egyetem és az evezős klub vendégszeretetét egyaránt élveztük, nagyon jó felszerelést biztosítottak a számunkra, és az ellátás is kiváló volt. Tizennégy fős csapatunk megismerkedhetett közben Győrrel is, de főként az edzésekre fókuszáltunk” – mondja Belencei László, aki jövőre, végzős oxfordi hallgatóként még szeretne részt venni a regattán, és reméli, hogy hagyományt teremtenek ezzel a kiváló programmal.

Dr. Lukács Eszter rektorhelyettes és Dr. Földesi Péter rektor az Oxford Balliol College csapatával

Papp Oszkár főszervező elmondta, hogy a feltételek már most is páratlanok a regattához, és a továbblépést egy ilyen jellegű rendezvény kibővítéséhez az is segítheti a jövőben, hogy rövidesen megépül a torkolati műtárgy a Mosoni-Dunán. Ahhoz ugyanis, hogy sok hajó tudjon elrajtolni egyszerre, megfelelő és stabil vízszintre van szükség. A GYAC evezős szakosztályának vezetője, az egyetemi evezős sport motorja megtisztelőnek tartja, hogy az oxfordiak ismét Győrben edzőtáboroztak, és a jövőben szeretnék tovább szélesíteni a mezőnyt.

A női kormányos négyesek befutója, elöl a győriekkel.

A női négyesek versenyében az egyes pálya volt az oxfordiaké, a kettesen a Brnoi Műszaki Egyetem csapata, a hármason pedig a házigazdák, a Bíró Kata, Sőnfeld Júlia, Gagyi Barbara, Lakó Szandra és Majsa Klaudia kormányos felállású győri lányok hajója indult. A rajtot kisebb hiba miatt meg kellett ismételni, de a győri egyetemistákat is felvonultató négyes magabiztos győzelmet aratott. A második helyen a brnoiak, a harmadikon az oxfordiak értek célba.

A férfiak versenyében az egyes pálya lett a Lovass Márk, Porubszky Norbert, Bakaity Attila, ifj. Lacsik Péter, Fiala Balázs, Szigeti Roland, Szabó Bence, Szlovák Rajmund és Vajnorák Martin kormányos összeállítású széchenyis hajóé, a kettesen az oxfordi, a hármason a pécsi egyetem egysége, a négyesen pedig a budapesti egyetemi válogatott indult. Már féltávnál is nagy előnnyel vezetett a széchenyis hajó, viszont az oxfordi és a pécsi nyolcas között kiélezett verseny alakult ki. Végül ebben a versenyszámban is magabiztos győri siker született. A második helyen a budapesti egyetemi válogatott ért célba, harmadik a pécsi, negyedik az oxfordi csapat lett.

Alföldi Zoltán, a széchenyis egységek edzője a verseny előtt a férfiaknál még nagy csatára számított, tudva azt, hogy a budapesti egyetemek közös hajójában válogatott versenyzők ülnek, a regatta után azonban már nagyon meggyőzőnek értékelte a futamokat. A válogató versenyeknek köszönhetően a fiúk és a lányok egyaránt készen álltak a versenyre. A szezon zsúfolt, jövő héten Belgrádban lesz a következő megmérettetés.

A női kormányos evezős négyesek eredményhirdetése.

Gagyi Barbara, a győri evezős négyes széchenyis tagja elmondta, hogy jól elkapták a rajtot, egyből át tudták venni a vezetést, ráálltak az utazó tempóra, a nézőközönség előtt még egy kicsit emeltek is a szinten, csináltak egy jó hajrát, és megnyerték a regattát. Barbara a rekreáció és egészségfejlesztés szakon tanul, harmadéves. Nagyon jól érzi magát a campuson, kiváló a közösség, szereti, amit tanul, és szakterületén is szeretne a későbbiekben elhelyezkedni. Éppen egy sérülésből épült fel, ezért nem tudott elindulni a múlt heti válogatón, de már túl van rajta, és a következő versenyen megpróbál felzárkózni, készülni az egyetemi Európa-bajnokságra, amit Svédországban rendeznek majd.

Vajnorák Martin, a széchenyis hajó kormányosa, az egyetem Hallgatói Sportirodájának vezetője elmondta, hogy már a rajtjuk is nagyon jól sikerült, az első métereken meg tudták szerezni a vezetést, és végül befutni az első pozícióba. Az egyetemi világbajnok Szabó Bence is azt emelte ki, hogy jól sikerült elkapniuk a rajtot, megnyugtató előnyre tettek szert, amit aztán magabiztosan tartottak. A versenyszezonban túl vannak az első válogatón, de már következik is egy újabb megmérettetés, és utána lehet megmondani, hogy ki, milyen nemzetközi versenyeken, pozíciókban szerepelhet a továbbiakban. Bence az egyetemen is remekül veszi az akadályokat. Lassan következik a vizsgaidőszak, jól áll a tanulmányaival. Elsőéves a rekreációszervezésen, és bejöttek a számításai.

A férfi evezős nyolcasok eredményhirdetése.

A kibővített Széchenyi-Oxford regatta jó hangulatú, családias eredményhirdetéssel zárult a GYAC csónakházban. A nézők csodálatos tavaszi időben, a világ minden bizonnyal legszebb pályáját adó belvárosi Mosoni-Duna szakaszon, a Püspökvár és a Széchenyi István Egyetem ölelésében buzdíthatták a magabiztosan teljesítő hazai evezősöket, és a tavalyi évhez hasonlóan ismét győri sikereknek örülhettek.

Fotó: Májer Csaba József

Nyerges Csaba/Széchenyi István Egyetem