Túlóra helyett legyen európai minimálbér

Győr+
2019.04.18. 11:39

„A magyar emberek kétharmada nem túlmunkát, hanem tisztességes bért akar” – mondta dr. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke Győrben. A szocialista párt európai uniós választási sajtótájékoztatóján kedden elhangzott: 240 ezer forintos egységes európai minimálbérre lenne szükség Magyarországon. A szocialisták bevezetnék a 95 ezer forintos minimál nyugdíjat, és a 48 ezer forintos családi pótlékot is.

„Az emberek többsége nem túlmunkát, hanem tisztességes bért akar. A magyarok azt érzik, hogy a munka után nem kapják meg azt a bérmennyiséget, amivel biztosítani tudják a mindennapos megélhetésüket. Szlovákiában, Csehországban és már Romániában is többet keresnek a munkásemberek és Magyarországon a minimálbér is alulról a negyedik helyet foglalja el az EU-ban” – emelte ki a politikus.

Elmondásuk szerint Magyarországon egymillió nyugdíjas él szegénységben, ezért azt követelik, hogy legyen minimális európai uniós nyugdíj. Az elnök hozzátette nem csoda, hogy sok munkavállaló elhagyja Magyarországot és kivándorol. Ezért van szükség egységes európai minimálbérre. A szocialista párt a méltánytalanul alacsony nyugdíjakat és a családi pótlékot is megemelné.

A sajtótájékoztatón elhangzott: májusi EU-s választásokon az MSZP a párbeszéddel indít közös listát, amely egy piros-zöld új baloldali szövetséget jelent, ami képviseli a szociális értékeket és nem feledkezik meg a jövő generációjáról sem.

Gy.P.

Fotó: Gy.P.