Győr+ Konyha

Igazi eperpuding

Fotó: Győr+
Szarka Zsófi
2020.05.12. 21:38

Illatos, epres, krémes és valódi. Teljesen más íze van egy tojásból készült pudingnak, és pont olyan gyorsan, egyszerűen elkészül, mint a megszokott poralapú desszert.

Friss gyümölcsökkel lehet variálni ezt a pudingalapot, amit azt gondolom, mindenkinek meg kell tanulnia. Olyan nagymamás és mégis tini lányok kedvenc desszertje is egyben. Pofon egyszerű, mutatós és azonnal fogyasztható is. Mi imádjuk, ha még meleg vagy langyos, mert még krémesebb. Nem kell bele cukor sem, hogyha gyümölcsökkel dúsítjuk. Itt a szezon, jöhetnek az érett barackok, a cseresznyék, meggyek, de a merészebbek kipróbálhatják egy mangópürével vagy menta levéllel, étcsokival ízesített krémdesszertet is.

Bevásárló lista (4-5 főre):

  • 4 db tojás
  • 1 ek (púpozott) étkezési keményítő (vagy pudingpor)
  • 300 g friss eper
  • 2 ek eritrit vagy cukor
  • 200 ml tej (2,8%)
  • 200 ml habtejszín (30%)
  • csipet só

Elkészítés:

Elkészítem az alap vanília pudingot, ami nagyon gyors és egyszerű. Kézi habverővel a tojásokat kikeverem a cukorral, keményítővel egy tapadás mentes lábasban. Ezt felteszem a tűzhelyre alacsony lángra és azonnal felöntöm a tejjel, majd a tejszínnel. Folyamatosan keverem és addig nem hagyom abba, amíg meg nem látom az első buborékot. Nem szabad forralnom, mert a keményítő kb. 75 fok után elveszti a hatását. Rögtön leveszem a tűzhelyről egy deszkára, amit előre odakészítek.

Az epret megmosom, felkockázom és egy botmixerrel összemixelem, kissé darabosra hagyva, hogy még finomabb legyen. Ezt az epervelőt beleöntöm a pudingba, egy spatulával alaposan kikeverem és készen is vagyok.

Piskótával teli formákba töltöm. A tetejére tejszínhabot verek fel és reszelt csokival, friss eperrel díszítem. Igazi nagymama pudingja.

Kapcsolódó témák: #Győr+TV | #Szarka Zsófi Konyhája |