Egy segítő kéz az időseknek

Győr+
2019.04.23. 09:13

Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr (EESZI) dolgozói rengeteget tesznek az idősekért, ezt mutatja többek között az a határon átnyúló együttműködés is, amely közel két éve indult.

Kányai Róbert, az EESZI igazgatója a Győr+ Televízió Konkrét című műsorában kifejtette, az Age-friendly Region, azaz Idősbarát Régió elnevezésű pályázat az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország ATHU012 projekt keretén belül valósul meg azzal a fő céllal, hogy javítsa az érintett régiókban élő idős emberek életminőségét. Erre az intézkedésre a demográfiai változások miatt nagy szükség van, ugyanis egyre nagyobb feladat hárul az egészségügyi és szociális ellátórendszerre – világított rá Kányai Róbert. Hozzátette, ezt ismerte fel a pályázati együttműködést koordináló osztrák partner is, aki 2015-ben kereste meg az EESZI-t ötletével, a győri intézmény azonnal csatlakozott a kezdeményezéshez, amelyhez később a szombathelyi Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálata és a Zalaegerszegi Gondozási Központ is társult.

Az igazgató hangsúlyozta, bár az egészségügyi és szociális ellátási rendszerek működésében vannak különbségek, a probléma közös: az idősek számarányának folyamatos növekedése, a szociális szolgáltatásokra való egyre magasabb számú jelentkezés, valamint az, hogy az idős emberek nehezen tudnak eligazodni az ellátórendszerben. A projekt legfontosabb innovációja, hogy bevezették az esetmenedzsmentet, így minden pályázatba bevont intézménynél rendelkezésre áll egy olyan professzionális szakember, aki segít eligazodni az időseknek és családtagjaiknak az adott város ellátórendszerében. A szociális, illetve egészségügyi képesítésű személy felméri az idős állapotát, szükségleteit, hozzásegíti őt a szolgáltatásokhoz, végig is kíséri a folyamatot, s ha később szükséges, ismét beavatkozik.

Az intézmények már túl vannak egy éves modellezési időszakon, amelynek kiértékelése jelenleg zajlik. Kányai Róbert beszámolt arról, hogy hamar megtalálták a győri esetmenedzsert, aki maximálisan ellátja azokat a feladatokat, amelyeket a pályázat célul tűzött ki. Az együttműködő intézmények segítségével sikerült kiépíteni egy jól működő hálózati rendszert, amely még hatékonyabbá teszi a munkát. A tapasztalatok azt mutatják, van igény a szolgáltatásra, leginkább a nyolcvan év feletti, egyedül élő idősek vették igénybe az új típusú segítséget. (x)

Fotó: ollyy / Shutterstock