Városunkban tartják a robotépítés világdöntőjét

Győr+
2019.04.24. 16:10

Négyszáz résztvevő hét szekcióban 121 előadást hallgathat meg április 24-26-ig a Networkshop 2019 című országos informatikai konferencián a győri Széchenyi István Egyetemen.

A nagyszabású rendezvényt dr. Tick József, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese köszöntötte. Dr. Földesi Péter győri rektor felszólalása szerint mindennapi és társadalmi életünkbe egyaránt beépült az informatika. A rektor a digitalizáció távlatait, lehetőségeit vetítette előre. Szólt a Széchenyi István Egyetem programjairól, a fiatalok lehetőségeiről, s a digitális világ tudatos terjeszkedésének jelentőségéről.

Dr. Fekete Dávid alpolgármester a város nevében köszöntötte a résztvevőket. Ismertette, hogy hol tart Győr az okos város, a digitalizáció kiépítésében. Az informatikai rendszerek jól működnek a város üzemeltetésben, a közszolgáltatókhoz gyorsan eljutnak a lakossági információk, kényelmesebb az elektronikus ügyintézés, s az energiagazdálkodás is sokkal hatékonyabban működik az informatikai rendszerek irányításával, ellenőrzésével.

Füleki Judit, az Edutus Egyetem koordinátora emlékeztetett, a 16. World Robot Olympiad robotépítési és programozási világdöntőjét az idén novemberben Győrött rendezik meg. Ez a legrangosabb világverseny, melynek jogát a magyar oktatástörténet során egy magyar város kapta meg.

„Háromezer tehetséges versenyző érkezik hetven országból, ennek a programnak a jelentősége hasonló ahhoz, mint a milyen a sportban a jól sikerült Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) volt” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Hajba Ferenc
Fotó: O. Jakócs Péter