Ezek az egyszerű klasszikusok a kedvenceim akkor, amikor csak leülnénk egy hosszú, barátnős kávézásra vagy egy beszélgetős családi ebédhez.
A legfontosabb, hogy annyi krém legyen benne, amennyi a piskótarész vagy egy kicsit több. Egy alap citromkrémes piskóta, amihez bármilyen lekvárt, idénygyümölcsöt ehetünk.
Ezek az egyszerű klasszikusok a kedvenceim akkor, amikor csak leülnénk egy hosszú, barátnős kávézásra vagy egy beszélgetős családi ebédhez. Ne terelje el a figyelmet a színes cukormáz, a különböző ínyenc ízvariációk. Csupán két mondat között, mindenki diszkrét mosollyal nyugtázza: Ez az, ami a legjobb most nekem. Pont ilyen ez a könnyed, házi tojásból készült piskóta, mascarponéval. Nem mellesleg, a citrom üdesége mellet így tudjuk legalattomosabban bevinni mindenki szervezetébe a friss C-vitamint. Egy hatalmas citrom néha és leve rejtőzik a vaníliás cukor mellett, ami vagy egy fekete kávét, vagy egy nagy tál epret kíván még a tányér mellé.
Bevásárló lista (nagy tepsihez):
Piskóta:
6 db tojás
7 púpozott ek liszt
3 ek langyos víz
6 ek cukor
Krém:
250 g mascarpone
250 ml habtejszín (30%)
2 ek porcukor
1 nagy citrom leve és héja
1 kk porzselatin
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat kettéválasztom. A fehérjét fehéredésig kézi mixerrel felverem, majd az utolsó szakaszban adagolok hozzá 2 ek kristálycukrot.
A tojások sárgáját felverem, szintén fehéredésig a maradék 4 ek cukorral, majd a végén adom hozzá kanalanként a vizet, majd az átszitált lisztet.
Először a fehérje egyharmadával kikeverem, majd óvatosan adagolom hozzá a fehérje többi részét, nagy mozdulatokkal keverve, hogy a levegő benne maradjon.
A sütőt előmelegítem 100 fokra, alul-felül sütő üzemmódra. Sütőpapírral bélelem ki a klasszikus, nagy méretű tepsit, ebbe simítom egyenletesen bele a piskótát.
Sütés: 15 percig sütöm 100 fokon, majd 170 fokon még 20 percig. A piskótalapot még melegen, egy konyharuha segítségével a sütőpapírral együtt feltekerem, így hűtöm ki.
A krémhez a tejszínt habbá verem, a mascarponét kikeverem a citrom reszelt héjával, levével és a porcukorral. A zselatint elkeverem fél dl meleg vízben, hagyom 10 percig állni, majd kevergetve a tejszínnel vegyítem, és mindezt a mascarponés krémmel, majd beletöltöm a piskótába, ha az kihűlt. Azonnal is fogyasztható, de 2 óra múlva érik össze igazán. Kompóttal, friss lekvárral, friss gyümölccsel mennyei.
Tipp: A zselatin elhagyható, nem lesz nélküle folyékony a krém, csak másnapra egy kicsit összeesik.