Méltó Epilógus – Nem múlhat el nap vonalhúzás nélkül

Győr+
2019.04.26. 09:33

Minden témát, megélt élményt látomássá emel, s a szépség nyelvén jeleníti meg – mondta Borbély Károly, a győri festőművész, Barabás László Epilógus című albumának bemutatóján, a Dr. Kovács Pál megyei könyvtárban.

Különlegesen szép albummal jelentkezett a 85 éves Barabás László: Epilógus című kötete egy be nem fejezett festői életút míves összegzése. Borbély Károly, az őt talán legjobban ismerő festőművész beszélgetett vele, s mondta el a kötetben is megírt impresszióit a könyvből kivetített képekről.

Barabás Lászlónak ez a második kötete. Ha az ember így együtt – ha nem is gyűjteményes kiállításon, de egy rendkívül nívós albumban – látja képeinek jelentős részét, akkor döbben rá igazán, mennyire jelentős, hitelesen korszerű alkotó él közöttünk, s dolgozik minden nap. Egy héten két napon át tanít, öt napon át fest. Magára nézve úgy fordította le a közismert latin mondást: Egy nap se múljon el a nélkül, hogy egy vonalat ne húztam volna.

Borbély Károly szerint három nagy téma foglalkoztatja a mestert: az utazások élményei és látomásai, a megélt életút élményei, s az irodalmi ihletésű munkák. Az albumban két olyan kép kapott helyet, amely Barabás László két, személyes sorstragédiájával, igazából soha fel nem dolgozható veszteségeinek megrendítő ábrázolásával szembesít bennünket. A mulandóság természetes, ami persze nem fájdalomcsökkentő felismerés. A korai, igaztalannak érzett elmúlás azonban mindig is „az ember legintimebb sajátja marad, még ha idővel impulzust is jelent az elmúlás kifejezésére.”

Barabás László a Távozó című képén felesége elmúlásában is az ő örök jelenlétét festi meg. Az egy festőre emlékezve című képe pedig 45 évesen elhunyt fia, a legjobbak között számon tartott ifjú Barabás László alkotói világát viszi tovább. Színeiben, kompozíciójában, “hangolásában,” egészen kivételes alkotás.

„Feleségem inspirált az alkotásra, míg egészsége engedte, fiam, akiből festő lett, kivételes képességeivel még a szemléletemet is alakította, gazdagította. Rövid időre szabott élete, tulajdonomban maradt életműve sok tekintetben hat festői tevékenységemre” – idézi Barabás László szavait az Epilógusban Borbély Károly.

Az ember saját ízlése szerint válogathatja ki a kötetben a rá legnagyobb hatást gyakorolt műveket. Engem E-mol Prelude, Chopin című képe is rabjává tett. Ma a verseskötetekben gyakran alkalmaznak olyan QR- kódot, melyet okostelefonnal leolvasva automatikusan megszólal a YouTube csatornáról a költemény megzenésített változata, ha van neki olyan. A Chopin-képnek nincs QR-kódja, látványára mégis hallani véljük a Prelüde hangjait vokálisan vagy zongoraátiratban.

A másik kép, amitől nehezen szabadulok, Az ablak címet kapta. Idős korában festette már – mondta a művész a könyvbemutatón, így van benne némi irónia. A nyitott ablakon át aranyszínű világot látunk, az ablakban szemüveg, a párkányon pedig Emile Ajar: Előttem az élet című könyve hever.

Aki Barabás László műveit nem csupán az igényes albumban – mely a Palatia nyomda értő –érzékeny gondozásában jelent meg – akarja látni, az Győrben az Innonet székházában ötven képet csodálhat meg együtt. Ezeket a városnak adományozta a festő, a város pedig vállalta, hogy együtt tartja a gyűjteményt.

„Így aztán már életemben szinte múzeumom van” – mondta mosolyogva a mester.

Fotó: MekliZ Fotóstúdió – Mekli Zoltán

Hajba Ferenc