A tojás nagyon sokoldalúan elkészíthető, süthetjük, főzhetjük, használható süteményekbe, de ezenkívül még számos dologra felhasználható a sárgája, a fehérje és a tojáshéj is.
A tojássárgája és a -fehérje is remek arcápoló, mert tele van vitaminnal. Száraz bőrre a tojássárgáját ajánlják a szakértők elsősorban, zsíros bőrre pedig a tojásfehérje a megfelelőbb. Bármelyiket is használjuk, érdemes kis mézzel és citrommal elkeverni, úgy felkenni a bőrre. Fél óra elegendő ahhoz, hogy kifejtse hatását. A tojásfehérje ragasztóként is felhasználható, például ha sütőpapírból készítünk mécsest a nyár végi, ősz eleji kerti partikra, ezzel is ragaszthatjuk.
A tojás héja nagyon jó komposzt, mert kalciumban gazdag, a kalciumra pedig szükségük van a növényeknek. Apróra kell zúzni, majd belekeverni a komposztba. A tojás főzővizét, miután kihűlt, ne öntsük ki, hanem használjuk öntözésre, de csak abban az esetben, ha nem tettünk bele túl sok sót. A tojás héjában nevelhetünk palántákat: egy-egy fél tojáshéjba tegyünk földet, és abban ültessük el a magot. A héjakat tegyük bele a papír tojástartóba, így nem borul ki belőlük a föld.
Fotó: Pixabay