Óvodai és iskolai szociális segítő szolgáltatások

Győr+
2019.04.28. 11:35

A hatályos törvény értelmében 2018. szeptember 1-jétől kötelező szociális segítő szolgáltatást biztosítani az óvodákban, általános és középiskolákban, kollégiumokban. Győr járásban 34 településen, városunkban pedig jelenleg 24 óvodai és iskolai szociális segítő látja el a feladatot.

Bővültek 2018 szeptemberétől a család- és gyermekjóléti központok feladatai az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenységgel. A hatályos gyermekvédelmi törvény értelmében kötelező szociális segítő szolgáltatást biztosítani az óvodákban, általános és középiskolákban, kollégiumokban. A győri Család- és Gyermekjóléti Központ örömmel tekintett a szakmai kihívásra, hiszen már évek óta együttműködik a helyi köznevelési intézményekkel. A szociális munkások, szociálpedagógusok által ellátott feladat nagy segítség a pedagógusoknak, gyermekeknek, szülőknek. Egyrészt a felmerülő nehézségek, problémák gyakran komplex segítséget igényelnek, másrészt a megelőzés, a prevenció rendkívül fontos a köznevelésben résztvevő gyermekek számára.

Az óvodai és iskolai szociális segítő szolgáltatás szakmai megalapozását, előkészítését segítette az „Óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység fejlesztése” projekt, amelynek keretében kialakították azt a szakmai eszköztárat, módszertant, amelyre építve sikerrel indulhatott 2018 őszén a szolgáltatás. 2017. október 6-tól 2019. április 6-ig, 18 hónap alatt 17 köznevelési intézménnyel együttműködve, két szociális segítő alkalmazásával valósult meg a projekt, amelyben több mint háromezer gyermek vett részt, és amelynek megvalósulását 40 millió forint pályázati keretösszeg biztosította. A projekt végső tapasztalatait zárókonferencia keretében vitatták meg az érintettek a közelmúltban.

Rákosi Tóth Rita intézményvezető kiemelte, hogy a győri Család- és Gyermekjóléti Központ számára igazán nagy öröm, hogy a projekt lezárulásával nemcsak az abban kialakított tevékenységek fenntarthatóságát biztosíthatja, hanem az egész járásra vonatkozóan bővítheti az óvodai és iskolai szociális munkát, hozzájárulva a gyermekeket védő szolgáltatások hatékonyabb működéséhez.

A győri önkormányzat biztosítja, hogy minden ezer gyerekre egy szociális munkás vagy szociálpedagógus, illetve speciális végzettségű pedagógus jusson az óvodai és iskolai szociális segítő szolgáltatásban. Győr járásban 34 településen, a városban pedig összesen 35.800 gyermek tartozik a jelenleg 24 óvodai és iskolai szociális segítőhöz. A gyermekek veszélyeztetettségének megelőzése érdekében a szociális segítő munka eszközeivel támogatást nyújtanak a köznevelési intézménybe járó gyermekeknek, a gyermekek családjának és a köznevelési intézmény pedagógusainak. A szolgáltatásban egyéni és csoportos foglalkozást és tematikus órákat tartanak, segítik az intézmények gyermek- és ifjúságvédelmi munkáját. Egy segítőhöz Győrben 4-6 iskola és óvoda, a Győr járás többi településén egy szociális segítőhöz 4-8 falu tartozik.

A kötelező szociális segítő szolgáltatás keretében 2018. szeptembertől ez év februárig a szakemberek 873 alkalommal végeztek csoportfoglalkozást, egyéni tanácsadásra 595 alkalommal került sor, 835 esetben tartottak szakmai konzultációt a pedagógusokkal. A segítő szolgáltatásban érintett személyek száma közel 20 ezer volt, ebből 16.096 gyermek esetében nyújtottak segítséget Győr járás területén a köznevelési intézményekben. A hálózat folyamatosan bővül, szeptembertől remélhetőleg teljes, 36 fős létszámmal indulhat a 2019/2020-as tanév.


Szabó Csilla
Fotó: MekliZ Fotóstúdió