Különleges alkalmakra is tálalható Nagy Eszter creative chef ajánlata. Két ínyenc előétel egy tányéron, könnyen készíthető finomságok, amit kezdők is bátran kipróbálhatnak.
Fehér spárga panna cotta, marinált zöld spárgával és sonka chips-szel
- 2 cs. fehér spárga
- 1 cs. zöld spárga
- kb. 3 dl habtejszín
- 6 db lapzselatin
- só, cukor, citrom leve, olívaolaj a marináláshoz
- 10 dkg szeletelt erdei sonka
A fehér spárgákat leturmixoljuk és konyharuhába téve kicsavarjuk, körülbelül 5 dl spárgalére lesz szükségünk.
Az 5 dl léhez hozzáadunk 3 dl habtejszínt és sóval felfőzzük. A lapzselatinokat jeges vízbe tesszük és amikor már puhák, kicsavarjuk őket és a forralt spárgalében feloldjuk.
Amikor a lé kihűlt, poharakba töltve hűtőbe tesszük.
Közben a zöld spárgák fejeit levagdossuk és sós-cukros-citromos-olívaolajos lében marináljuk. (A marinálás nagyon népszerű eljárás nemcsak a húsok ízesítésére, hanem keményebb húsfajták vagy zöldségdarabok megpuhítására is. Az eljárás hossza változó, alapanyagtól függően lehet csupán néhány perc, de akár 1-2 nap is.)
A sonkákat sütőpapírra helyezzük és 100 fokos sütőben egy óra alatt ropogósra kiszárítjuk.
Tonhal tatár (ínyenceknek sós pisztáciafagyival)
- 400 g tonhal filé
- 250 g húsparadicsom
- 150 g lilahagyma
- 50 g olívaolaj
- fél lime leve
- só, durva bors
A halat, a lilahagymát és a paradicsomot apró kockákra vágjuk (az utóbbit szűrőben kicsepegtetjük) és a többi hozzávalóval alaposan összekeverjük.
(Célszerű a lime-ot csak a végén hozzáadni, mert a hal fehérjeszerkezete annyira lágy, hogy a citrom savassága „megfőzi”, azaz kifehéríti és elszínezi a halhús eredeti színét.)
A halat megformázva tálaljuk. Ha szeretnénk különleges ízkavalkádot a tányérunkon, édes-sós pisztáciafagylalttal kínáljuk.