Jó szezonban bíznak a szamócatermesztők

Győr+
2019.05.07. 09:40

A tavaly ősz óta tartó aszály Magyarországon a szamócatermesztést érinti a legkevésbé, ugyanis a termesztők öntözéssel pótolták a hiányzó csapadékot. Már a jövő hét végén megjelenhet nagy mennyiségben a friss, hazai szamóca, amely ízletesebb az importnál.

A kevés csapadékot leszámítva az időjárás ideális volt ősszel is és tavasszal is ahhoz, hogy az szamócaültetvények megerősödjenek, így nagy mennyiségű minőségi termésre lehet számítani idén – mondta Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Április közepén kezdődött a magyar szamóca hazai értékesítése, és a februárban érkezett spanyol, és a márciusban és áprilisban importált görög áru nem zavarta a piacot. Május elején a hazai fóliás, majd a hónap közepén a hazai szabadföldi szamóca megjelenésével és értékesítésével eltűnhet az import. A szamóca szezonja június elejéig tart, ezt követően jelenhet meg a lengyel import.

Apáti Ferenc hozzátette, a szamóca ára áprilisban a legmagasabb, hiszen a fóliás gyümölcsök előállítása a legköltségesebb, de májusban már olcsóbban hozzá lehet jutni a szabadföldi eperhez. Május 20. és június 10. között a legtelítettebb a piac, ekkor a legolcsóbb a gyümölcs.

A szamócatermesztés tőkeigényes és munkaerő-igényes. A szabadföldi körülmények között termesztett szamóca előállítása hektáronként átlagosan 5–10 millió forintba, fóliasátrakban ugyanez 20–30, de akár 40 millió forintba is kerülhet.

3000–6000 órát igényel egy hektár szamóca termesztése. Összevetve a második legtöbb munkaórát igénylő gyümölcs termesztésével, az almáéval ez óriási szám, egy hektár alma előállítása ugyanis csak 700–900 órát ölel fel.

A szamócatermesztőknek nagy tőkével és nagy munkaerővel kell rendelkezniük. A munkaerő alkalmazását nehezíti, hogy a munkáltató az évben kétszer – tavasszal és ősszel –, csupán 6–8 héten keresztül tudja foglalkoztatni a munkavállalókat, ami nem túl csábító ajánlat a számukra.

Fotó: Pixabay

MTI