Csirkés pite

Győr+
2019.05.11. 10:35

Az egyik kedvenc levesemhez - a parázsolt krumplileveshez, amit anyukám készít - minden esetben sós kalács vagy lepény dukál. Én most egy sós pitét készítettem, amit harapni lehet hozzá és jól is laksz vele.

Nem is tudom már, milyen régi lehet ez a leves recept, de azt igen, hogy a hagymás olajon egy kicsit meg kell futtatnod a krumplit, ezért a neve: parázsolt krumplileves. Ez adja az igazán finom ízét, amit az évek során még egy szál répával bővítettünk, hogy még édesebb legyen a leve. A pite pedig izgalmas és természetes. Már eleve attól, hogy sült, szálas csirkehús van benne, spenót, amit tejfölös-tojással öntök fel. Szerintem rendkívül ügyes kis töltelék, ha quiche-be, ha egy tésztára vagy egy pitébe is teszed. Én két nagy csirkecombot sütöttem, de a városban már több helyen kapható finom, sült csirke, abból is szoktam készíteni, ha kevesebb időm van erre. Csupán megveszek egy fél csirkét, hazaviszem, bekeverem és gyúrok egy tésztát, majd 1 óra múlva ebéd van az asztalon. Szombati ebédnek vagy hétköznapi vacsorának szoktam leginkább bevetni, mert nagy adagot készítek az én óriás, 30-cm-s piteformámban, és variálhatom bármivel. A barátnőim készítették már leveles tésztából, a pitét én pedig rozslisztből is, tehát választható.

Bevásárló lista:

500 g sült csirke

3 db tojás

300 ml tejföl

200 g leveles spenót

1 gerezd fokhagyma

fél kk őrölt bors

1 kk só

Tésztaalj (használhatsz leveles tésztát is)

150 g hideg vaj

200 g finom búzaliszt (tönkölyből 220 g)

1 kisebb tojás

1 kk tejföl

csipet só

Elkészítés

1. A tölteléket készítem el először, amihez a spenótot, ha friss, ha fagyasztott, 1 ek olajon megfonnyasztom 3-4 perc alatt, amihez a végén hozzáreszelem a fokhagymát. A csirkét villával szétszálazom és összekeverem a spenóttal. Egy másik edényben kikeverem a tejfölt, tojást, sót, borsot és mindent összevegyítek.

2. A tésztához a vajat, a lisztet, a sót gyors mozdulatokkal elmorzsolom, de a késes robotgépben még gyorsabb lett volna, csak a mosogatást spóroltam most meg. Hozzáadom ezután a tojást, tejfölt és gombóccá gyúrom. Minimum 1 órára visszateszem a hűtőbe.

3. Nyújtásnál már eleve a sütőpapíron nyújtom akkora formára, amekkora a sütőformám. A tészta hideg, ezért a sodrófával ütök rá kettőt, hármat, hogy a vaj szerkezetét összetörjem, majd kinyújtom.

4. Kibélelem a sütőformát a tésztával, villával megszúrogatom, beletöltöm a masszát, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 45 percig sütöm. Szeletelés előtt kicsit kihűtöm és a leves mellé tálalom.

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!