Győri szerzők

Dragalád, Nanimanó és Tell Vilmos meséje

Fotó: MekliZ Fotóstúdió, Czinger Orsolya
Földvári Gabriella
2020.08.16. 19:30

Győri szerzők frissen megjelent munkái közül válogattunk, ezúttal a gyerekeknek szóló kiadványok, mesekönyvek közül ajánlunk néhányat.

M. Kácsor Zoltán: Dragalád visszavág – Zabaszauruszok 4.

M. Kácsor Zoltánnak az elmúlt időszakban két mesekönyve is napvilágot látott, így már 13 kötetes szerző. Hét évvel ezelőtt a népszerű Garázs bagázs sorozattal indult írói karrierje, amelyekben a munkagépek, műszaki járművek keltek életre, megmozgatva a gyermekek fantáziáját. Aztán megszületett a Zabaszauruszok meseregény-sorozat, ebben a dínók és sárkányok izgalmas kalandjait élhetik át az olvasó gyerekek. A sorrendben negyedik kötet a napokban került ki a nyomdából Dragalád visszavág címmel, amelyben a Zabaszauruszok és Szutykoska rendületlenül folytatják útjukat, hamarosan Ródában, a világ legveszedelmesebb dinóvárosában találják magukat. A sorozatot a kiadó hatéves kortól ajánlja, de a szülők is szívesen olvassák a lebilincselő történetet.

Fotó: MekliZ Fotóstúdió, Czinger Orsolya

A boszorkány seprűje

A boszorkány seprűje című mesekönyv néhány hónappal ezelőtt került a boltok polcaira. M. Kácsor Zoltán kilenc mesében mutatja meg, mi történhet a klasszikus meseszereplőkkel, ha elhagyják, elveszítik tárgyaikat, képességüket. Mi lesz a seprűvel a boszorkány nélkül, vagy a fehér paripával a királyfi nélkül, a tűzzel a sárkány nélkül? Mivel minden jó, ha a vége jó, kiderül, hogy az archetipikus mesealakoknak szükségük van az ikonikus tárgyaikra, segítőikre vagy képességeikre, így újból egymásra találnak. A könyv folytatása karácsonyra várható.

Érsek Rózsa: Nefelejcs, hogy sokat ne felejts

Nem telnek tétlenül Érsek Rózsa, a Tanítóképző Főiskola Gyakorló Iskolája volt szakvezető tanítójának napjai. Pár hete jelent meg a kisiskolásokat segítő sorozatának 6. kiadványa „Nefelejcs, hogy sokat ne felejts 2. osztályt végzettek számára” címmel. A szerző határozott véleménye, hogy a távoktatás befejeztével különösen aktuálissá vált az ilyen, gyermekeknek szóló képességfejlesztő foglalkoztató. Ennek játékos feladatai tartalmazzák a tantervi minimumot és optimumot is. A főhős, Nanimanó érdekes rejtvények, játékok, logikai feladatok kíséretében halad végig az éves tananyagon. Szinte észrevétlenül irányítja rá a figyelmet az esetleges matematikai és anyanyelvi hiányosságokra, segít a felidézésben, elmélyítésben. A Nefelejcset szünidei gyakorlónak, illetve a tanév folyamán szakköri „csemegéző” könyvnek, differenciált munkához is ajánlja a szakember. A könyvek a pedagógus korábbi tapasztalataira épülve, számos új ötletet is tartalmaznak, ahogy azt a napjainkban újonnan felmerülő hiányosságok megszüntetése éppen igényli. Villámszámoló címmel készül következő műve, amiben a gyermekek számfogalom kialakításával kapcsolatos gondjait oldja meg. A szerző eddigi könyvei az olvasástechnikát, szövegértést, matematikai kompetenciákat fejlesztik.

Fotó: MekliZ Fotóstúdió, Czinger Orsolya

Princzinger Anna: Tell Vilmos – Mesék az operából

A Tell Vilmos című kötet, az Opera mesék (Mesék az operából) sorozatban jelent meg tavasszal. A sorozat ismert, népszerű operák cselekményét dolgozza fel a gyerekek számára. A gyönyörűen illusztrált kötetekhez egy-egy – az eredeti zenemű részleteit tartalmazó – CD-melléklet is tartozik. Princzinger Anna kiskorától ír történeteket, meséket, verseket, novellákat, regényeket, a Tell Vilmos az első kiadott munkája. Magyar–történelem szakos tanárnak készül, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre jár. Kiadói ismeretség révén kérték fel az opera meseváltozatának megírására. Anna Giacomo Rossini operájának szövegkönyve nyomán tette olvasmányossá, a gyermekek számára is érthető mesévé a történetet, amely arról szól, hogy a svájci nép hogyan vívta ki önállóságát Tell Vilmos segítségével. Az eredeti művön néhány helyen változtatott is, Matild és Arnold szerelmi történetének érzelmi oldalát például erőteljesebben kidomborította. A könyvet a történelmi szál és az érzelmi vonal miatt nyolcéves kortól ajánlja. Princzinger Anna a szünidőben sem tétlenkedik, novelláskötetén és egy regényen is dolgozik, amelynek témája, mint a Tell Vilmos történetének is, a szabadságkeresés lesz.

Fotó: MekliZ Fotóstúdió, Czinger Orsolya