Furcsa párosításnak tűnik, de mégis azt mondják rá: „Ez jobb, mint amire valaha gondoltam volna!”
Néha érdemes kísérletezni, ami valójában csak sok finomság együttese a tányéron. Sült baconnal, borsos szőlővel és sok ízzel teli torta ez, ami krémes túróból és sajtos alapból áll. Nagy baj nem történhet, ha ezeket az alapanyagokat jó formában egymás mellé rakjuk. Kissé már a nyár végére hangolódva készült és az első, csemege szőlők megjelenésével, ami mézédes. A sajttorták lényege, hogy könnyűek legyenek, krémes vagy áttört túróból készüljenek, hogy a villa könnyen csússzon beléjük. Tojás, mascarpone és a belsejében is szalonna rejlik, amitől ízes és pont annyira sós, ami kiegészíti a szőlőt a tetején. Borozáshoz vagy akár főételnek is tökéletes, ha egy krémlevest készítünk mellé.
Bevásárlólista:
500 g túró
250 g mascarpone vagy natúr krémsajt
fél kk só
2 szelet füstölt szalonna
3 db tojás
Tésztaalj:
120 g vaj
120 g liszt
1 db tojás
50 g reszelt kemény sajt
Tetejére:
2 fürt szőlő
5-6 szelet bacon
1 ek vaj
csipet bors
1 kk cukor
csipet só
Elkészítés:
A torta alját egy késes robotgépben készítem el vagy kézzel összemorzsolom. Mindent összegyúrok és belelapítom egy sütőpapírral bélelt tortaforma aljába. Erre jöhet a krém. A túrót villával apróra összetöröm és hozzákeverek minden hozzávalóját, mi több, a kockázott szalonnát is. A sütőt előmelegítem, a tésztaaljat elősütöm 5 percre 180 fokon. Ezután kiveszem, rásimítom a túrókrémet és további 40 percet sütöm légkeverésen. Amikor kihűlt, a tetejére a bacont megsütöm egy serpenyőben és ráhalmozom. Ugyanebben a serpenyőben vajat hevítek, pici borssal hintem, pici cukorral, sóval és 2-3 perc alatt megfuttatom rajta a szőlőszemeket. Ráhalmozom a torta tetejére és már tálalok is. Hidegen és melegen is finom.