A párizsi érsek is megtekintette a főapátságot

Pannonhalma adhat inspirációt a Notre-Dame felújításához

Fotó: Ács Tamás
Szabó Csilla
2020.08.21. 16:31

A párizsi érsek vezetésével ötfős küldöttség járt Pannonhalmán, hogy az egy éve tűzvészben megrongálódott Notre-Dame újjáépítéséhez ihletet merítsenek a bencés szerzetesi templom példájából.

A nyolc éve felújított pannonhalmi bazilikát tekintette meg a párizsi érsek és kísérete, missziós útjuk egyik fontos szempontja volt, hogy a megrongálódott Notre-Dame belső újjáépítéséhez inspirációt nyerjenek.

Fehérváry Jákó OSB, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola rektora, a bazilika felújítását koordináló műhely vezetője a Győr+ Médiának elmondta, Michel Aupetit párizsi érsek és kísérete olyan történelmi, középkori templomokat kerestek fel, amelyeket a közelmúltban valamilyen jól átgondolt liturgikus koncepció szerint újítottak fel. A pannonhalmi előtt a németországi Trierben, Hildesheimben, Münchenben és az ausztriai Linzben jártak. „Nagy megtiszteltetés, hogy kíváncsiak voltak a főapátságban található bazilika liturgikus céljainak megfelelő belső kialakítására. Franciaországban a templomok épületei állami tulajdonban vannak, a berendezés az egyházé. A Notre-Dame felújítási munkálatai a tervek szerint 2021-2022-ben kezdődnek. A templombelső kialakítását Macron köztársasági elnök a katolikus egyházra, azon belül a párizsi érsekre bízta. A főpásztor mellett a küldöttséggel Pannonhalmára érkezett Jean-Marie Duthilleul építész, az érsekség általános helynöke, Benoist de Sinety, a párizsi Katolikus Egyetem Liturgikus Intézetének vezetője, illetve a Notre-Dame felújításának liturgikus vonatkozásaiért felelős Gilles Drouin atya is. Külön öröm volt számunkra, hogy a főapátsági felújításról tudomást szereztek és személyesen is megtekintették templomunkat” – tette hozzá Fehérváry Jákó bencés teológus.

A tavalyi tűzeset után a belső tér újjáépítésére is lehetőség nyílik a Notre Dame-ban. A párizsi érsek kiemelte, a felújítás során nagyon fontosnak tartják, hogy a liturgia céljainak megfelelő belső kialakítás jöjjön létre, és a világ egyik legismertebb székesegyházának látogatói – évi 10-12 millió hívő és nem hívő ember – a majdani felújított belső térben eljussanak Krisztus ismeretéhez. A templombelső újragondolásában a korábbihoz képest más látogatói útvonalat terveznek és eddig nem látogatható épületrészeket is megnyitnának a nagyközönségnek.

Fotó: Ács Tamás

A francia vendégek a pannonhalmi székesegyházat működés közben is megismerhették, közös imaórán, majd ebéden vettek részt a bencés szerzetesekkel. Hortobágyi T. Cirill főapát és a bazilika rekonstrukcióját koordináló műhely három tagja a felújítás gondolati és spirituális mozgatórugóiról beszélt a küldöttségnek, képekkel illusztrálva az átalakítás előtti és utáni állapotot. Közös vesperással zárult a látogatás, a szentmisét a párizsi érsek celebrálta.

„Lebilincselte őket a felújított templombelső, értették az elképzelést, ami alapján megújult a liturgikus tér a pannonhalmi bazilikában. Kiemelt figyelmet fordítottak a felhasznált anyagokra, például az ónixkő nagyon hangsúlyos elem, az oltár és az ambó is abból készült. Bár a szerzetesi karakter hangsúlyosabb a bazilikában, de ez egyben székesegyház is, így a liturgikus tér tekintetében a felújítás egyes elemei átemelhetők a párizsi katedrálisba. Még nem tudni, milyenek lesznek a tervek, de már az is megtisztelő számunkra, hogy a világhírű Notre-Dame újjáépítéséhez inspirációt szerettek volna nyerni egy magyar bencés szerzetesi templom példájából” – fogalmazott Fehérváry Jákó OSB.

Kapcsolódó témák: #pannonhalmi apátság | #vallás |