Elrajtolt a Győr+Televízió új gasztro-magazinja, a Konyhatörténetek! Mutatjuk az első adást!
A műsorban elkészített étel receptje:
Sütőben sült barackos krumpligombóc
Bármelyik gyümölccsel elkészíthető a méltán népszerű barackos gombóc ebben a formában. Idén a sárgabaracktermés egészen kevés volt, vagy esetleg éretlen, keményebb és jóval nagyobb is, mint ami gusztusosan egy gombócba férne. Éppen ezért egy egyszerűbb eljárást alkalmaztam, ami kíméli a háziasszonyokat, a családot viszont alaposan jóllakatja. A gombócokat elkészítem, megformázom, kifőzöm pár perc alatt, a felezett gyümölcsökkel pedig rétegezem egy sütőtálban. Mindezt nyakon öntöm egy adag krémes, vaníliás tejföllel és megsütöm. Az alsó réteg gyümölcsből lekvár lesz, a felső rétegből pedig kompót a sülés során. A gombócok habkönnyűek, nem esnek szét, az étel pedig melegen és hidegen is tálalható. Elkészíthető szilvával, szőlővel, birsalmával és még sok más gyümölccsel.
Bevásárlólista:
Krumpligombóc:
- 500 g főtt, reszelt burgonya (,,C” típusú)
- 1 db egész tojás
- 250 g BL 55 finom búzaliszt
- fél kk. só
- További hozzávalók
- 1 kg sárgabarack
- 3 ek. kristálycukor (a szóráshoz)
- 3 kk. őrölt fahéj
Krémhez:
- 400 ml zsíros tejföl
- 3 ek. kristálycukor
- 1 db tojás
- csipet vaníliaőrlemény
Tetejére: 2 szikkadt briós
Elkészítés:
A kihűtött, héjában főtt burgonyát lereszelem, hozzáadom a tojást, a lisztet és gombóccá formázom. Lisztes felületen apró kis golyókat formázok belőle (kb. 30-35 darab), majd forrásban lévő, enyhén sós vízben 5 perc alatt kifőzöm őket.
A sütőtál aljára 2 evőkanál cukrot és 1 kiskanál fahéjat egyengetek el, amire belsejükkel lefelé ráfektetem a kimagozott gyümölcs felét. Erre jönnek rá a gombócok, majd a vaníliával, cukorral, tojással kikevert tejföl. Erre rakom sorba a gyümölcs másik felét, belsejükkel felfelé. Cukorral enyhén hintem, majd újra egy kis fahéjjal. A szikkadt briósokat a barackok tetejére reszelem – ez lesz a ropogós zsemlemorzsa. Amennyiben nincs szikkadt briósunk, tegyük be a péksüteményeket 10 percre a sütőbe, magas hőfokon, így ropogósra sülnek és hidegen reszelhetőek lesznek.
A gombócokhoz a sütőt előmelegítem 190 fokra és fedés nélkül 45 percig sütöm. Azonnal tálalható friss tejföllel.
Csütörtökön indult televíziós főzőműsorunk aktuális receptje minden alkalommal megtalálható majd a Győr+ Hetilapban. A főzőműsor új adása kéthetente csütörtökön 19.30-tól látható a Győr+ Televízión.