Szezonális és gyors ebéd azok számára, akik nem szeretnének órákat állni a konyhában, de mégis laktató étellel készülnének.
A vajas csirke lényege, hogy puha vajjal dolgozzunk, mert azt tudjuk alaposan bemasszírozni a csirke bőrébe. Előtte azonban a vajat ízesítem fokhagymával, petrezselyemmel, esetleg kakukkfűvel, rozmaringgal, így kapok egy fűszervajat, amiből, ha nagy adagot készítek, akkor elő tudom venni máskor is egy sült krumplihoz, lepényekhez, májhoz vagy csak egy szárazabb csirkemellhez. Egyszerre teszek be mindent egy tepsibe, legyen szó a burgonyáról vagy bármilyen gyökérzöldségről. Egy dologra kell ügyelnünk, hogy hasonló méretekre szabjuk, így minden megsül egy időben. A szőlő nem csupán édességnek használható, hanem sósan is isteni. Ezért miután minden egy tepsiben van, egész szőlőfürtöket helyezek el a krumpliágyon és szintén sózom, borsozom. Sülés közben aszalódik, levet ereszt, amitől a tepsis ételünk mennyei lesz.
Bevásárlólista:
- fél csirke
- 100 g vaj
- 1 kk rozmaring (szárított, friss is jó)
- 1 kk bors
- 1 kk őrölt bazsalikom
- 1 ek só
- 500 g burgonya
- 5 fürt szőlő
- fél dl olaj
- 3 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A húst, miután megmostam, leitatom egy papírtörlővel és alaposan bedörzsölöm sóval, hagyom állni vagy egy éjszakán át, vagy fél órán át legalább. Ezután a vajat elkészítem, összekeverem a zúzott fokhagymával és a többi fűszerrel. Ezzel alaposan bedörzsölöm a csirke minden részét, ha tehetem, még egy kicsit a bőre alá is teszek.
Olajozott tepsibe fektetem, majd körérakom a nyers krumplikat, rá a szőlőfürtöket és szintén mindent sózok, borsozok a csirke körül is. Egy kis vizet öntök a tepsibe, alufóliával lefedem és 170 fokon 1 órán át sütöm. Leveszem a fóliát, a hőfokot 180-ra emelem és még 30 percig sütöm.